Gazetekars

16 Ağustos 1064 Türklerin Anadolu’da İlk Giriş Anı ve Kars’ın Fetih Günü Kutlu Olsun

Oktay AKTAŞ kaleme aldı...

16 Ağustos 2024 Cuma 11:39

16 Ağustos 1064 Türklerin Anadolu’da İlk Giriş Anı ve Kars’ın Fetih Günü Kutlu Olsun

Özelikle Anı’nın bu yıl 960’ncı yıl dönümünü kutladığımız Anı’nın fetih kutlamaları için çok geniş kapsamlı bir program hazırlayan Kars Valimiz sayın Ziya Polat’a çok teşekkür ederim.

Ağustos ayı dediğimizde Türk tarihinde önemli tarihî olaylar akla gelir. Türk’ün kahramanlık ayıdır ağustos. Türk’ün yiğitlik ayıdır ağustos. Türk mührünü elinde tutan aydır ağustos.

Anadolu’nun fethi, neticeleri itibariyle, Türk tarihinin en önemli olaylarının başında gelir. Anadolu’nun fethi ile Batı Türklüğü yeni ve ebedî bir vatana kavuşmuş ve bu vatan toprakları üzerinde Anadolu Selçukluları, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur. Türkler Anadolu’ya IV. asırdan başlayarak fasılalarla XI. asra kadar sürecek akınlarda bulunmuşlardır.

Başbuğ Muhammed Alp-Arslan’ın Büyük Selçuklu’nun tahtına geçmesiyle birlikte, Anadolu’da yapılan akınlar tekrar hız kazanmıştır. Nitekim Başbuğ Muhammed Alp-Arslan, 1064 senesinde büyük bir orduyla Azerbaycan’a gelir. Gürcistan’ı tamamen fetheder. Doğu Anadolu sınırlarındaki Bizans idaresini kabul eden bazı Gürcü ve Ermeni Prenslikleri kendine bağlar. Devrin en güçlü surlarına sahip olduğu için fethedilemez denilen Anı Şehrini ele geçirir. 16 Ağustos 1064’de Bizans’a bağlı, surlarıyla meşhur Anı Kalesi ile Kars ve çevresi Başbuğ Muhammed Alp-Arslan tarafından fethedilmiştir.

Anadolu’ya yapılan bu ilk Türk akınları görünüşte kalabalık Türkmen toplulukları tarafından gerçekleştirilen, düzensiz ve yağmayı amaçlayan hareketlerdir. Halbuki bu gerçek değildir. Türkmen başbuğları komutasındaki Türkmen kuvvetleri, belirli bir plan çerçevesinde, disiplin içinde hareket etmişlerdir. Anadolu’nun içlerine kadar yapılan akınlarda, Bizans ordularının ikmâl yolları üzerindeki şehirler hedef olarak seçilmiştir. Böylece bölgedeki Bizans savunma gücüne ağır darbeler vurulmuştur. Bu akınlar, daha sonra gerçekleşecek olan fetih ve yerleşme hareketlerine uygun bir zemin hazırlanması açısından oldukça önemlidir.

Ağustos ayı Türk tarihinin aynı zamanda zafer ve kahramanlık ayıdır. Bu ayda yapılan tüm zaferler kutlu olsun. Tanrı Türk’e yar ve yurt olsun.  Zira geçmişini, tarihini bilmeyen; geleceğine yön veremez.

Türk'ün Zafer ve Kahramanlık ayı olan Ağustos ayı kutlu olsun.

Ne mutlu Türk’üm Diyene.

Oktay AKTAŞ

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER