Gazetekars

40 Yıllık Su İhtiyacımız Karşılandı

Çevre ve Orman Bakanlığı Kars'ın 40 Yıllık Su İhtiyacını Karşıladı...

19 Şubat 2011 Cumartesi 08:50

40 Yıllık Su İhtiyacımız Karşılandı

Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırım atağına geçen Çevre ve Orman Bakanlığı serin yaylalarıyla ünlü Kars'ta, önemli yatırımlara imza attı.

Kars'a ayrı bir önem gösteren Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun öncülüğünde yeni yatırım stratejileri belirlenmiş, planlamalar ivedilikle uygulamaya konulmuş ve yarım kalan yatırımların ülke ekonomisine kazandırılması adına çok önemli neticeler elde edilmiştir.

Doğu Anadolu Projesi'nin (DAP) de önemli illerinden biri olan Kars'a Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılından bu yana 130.941.000 TL yatırım yapılmıştır. Bu çerçevede pek çok tesis tamamlanırken bazı projeler de süratle devam etmektedir.

Bu kapsamda 600 mm çapındaki isale hattı ile Kars Selim Bayburt Barajı'ndan  29,7 kilometre mesafedeki arıtma tesisine su getirilecek, böylece yıllık 10,32 milyon metreküp su arıtılarak şehre verilecektir.

Kars Selim Projesi kapsamında 1994 yılında ihale edilen Bayburt Barajı tekrar programa alınarak hızlandırılmış ve 2009 yılında tamamlanarak hizmete sunulmuştur. Barajdaki sulama projesinin de tamamlanmasıyla Selim Ovası'nda 5.237 hektar arazi suya kavuşturulacaktır. Bütün bu çalışmalarla birlikte Kars ilimizin 2050 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır. 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptığı taşkın koruma tesisleriyle yurdun birçok yerinde sel taşkınlarının önüne geçmeyi başarmış ve bu kapsamda 21 adet taşkın koruma tesisini de Karslıların hizmetine sunarak, 3 ilçe, 14 köy, 2 mahalle ve 48 hektar arazinin taşkınlardan korunmasını sağlamıştır.

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bütün Türkiye'yi yeşillendirmek maksadıyla başlatılan ağaçlandırma seferberliği kapsamında Kars ilimizde de çalışmalar yürütülmektedir. 2003-2010 yılları arasında 17.659 hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapılarak, 26.802 adet fidan dikilen Kars'ta 2012 yılına kadar toplam 18.150 hektar alanda çalışma yapılması ve 24 milyon 236 bin adet fidan dikilmesi hedeflenmektedir.

Çevre ve Orman Bakanlığı Kars’ta çevre ve altyapı hususlarında da önemli yatırımlara imza atmıştır. İlin katı atık, atıksu arıtma gibi alt yapı projeleri için 4.120.600 TL maddi destekte bulunulmuş, ayrıca Sarıkamış Belediyesi'ne ise 1 adet çöp kamyonu hibe edilmiştir.

Tarihin önemli olaylarına tanıklık eden Kars'ta, 1. Dünya Savaşı sırasında donarak şehit olan 90 bin askerimizin hatırasını yaşatmak maksadıyla, Sarıkamış Allahü Ekber Dağları Milli Park ilan edilmiştir.

Doğu Anadolu’nun kuşlar açısından milletlerarası öneme sahip Kuyucuk Gölü ise, Ramsar alanı ilan edilmiş olup, alanın sulak alan koruma bölge sınırları tespit edilerek, yönetim planı onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Hedeflediği projeleri süratle hayata geçirmeyi başaran Çevre ve Orman Bakanlığı, daima orman köylüsünün yanında olmuştur. Bu kapsamda Kars ilimizde 2003-2010 yılları arasında 73 aileye 658.189 TL ferdi proje kredisi verilmiştir.

Çevre ve Orman Bakanlığı Kars’a Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun öncülüğüyle yatırımlarına devam edecek ve Karslıların hak ettiği hizmeti almaları için elinden gelen bütün çabayı sarf edecektir.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER