Gazetekars

Adalı’nın bıraktığı saat Güven’de mi?

Ulucanlar Cezaevi’nde 12 Eylül’de idam edilen Necdet Adalı’nın koğuş arkadaşı AKP Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven, “Ölüm hücresine konmadan saatlerimizi değiştirdik” dedi. Güven, saati müze olan cezaevine verdi.

02 Ocak 2011 / 10:14

Adalı’nın bıraktığı saat Güven’de mi?

Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması planlanan, Altındağ Belediyesi’nce aslına uygun olarak restore edilen ve müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi’nde, 12 Eylül’de idam edilen Necdet Adalı’nın saati de sergilenecek. Saat, Eren’in koğuş arkadaşı olan AKP Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven tarafından müzeye verildi. Güven, müzeye, saatin yanı sıra koğuş arkadaşları Adalı, CHP’li Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve dönemin Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Teoman Öztürk’le birlikte çekilmiş iki adet fotoğrafını da sergilenmesi için teslim etti.

 

Karşılıklı Değiştirdik

 

Vatan Gazetesi’ne konuşan Güven, “Necdet ölüm hücresine götürülmeden önce onunla karşılıklı değiştirdiğimiz ve ondan bana hatıra kalan saatini müzeye verdim... Başbakan Erdoğan’ın müzenin açılışını yaptığı gün ben de orada olacağım. Benim için geçmişe bir yolculuk olacak. Tam olarak neler hissederim bilemiyorum” dedi. O dönem “koğuş başkanı” olduğu cezaevinde Adalı’nın da yardımcısı olduğunu söyleyen Güven, “Necdet ölüm hücresine konmadan önce saatlerimizi değiştirdik. İdam sonrası üzerinden çıkanlardan birisi de bu saat oldu. İdamdan bir süre önce bana, ‘Param yok’ diye haber göndermişti. Ona 100 lira yolladım. Üzerinde çıkan para 75 liraydı” diye konuştu. Güven, 12 Eylül öncesi Kurtuluş Sosyalist Dergi Grubu’nun yönetici kadrosunda bulunduğu gerekçesiyle 1977 Ekim ayında cezaevine girdi. 9 yıl cezaevinde kalan ve 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Güven, 2007’de AKP’den milletvekili seçildi. Güven o dönemin sembol isimlerinden Erdal Eren ve Mustafa Pehlivanoğlu ile de aynı koğuşlarda kaldı.

 

Aslına uygun şekilde düzenlenen müzede, cezaevi koğuşlarına ve tecrit odalarına balmumundan yapılan 22 mahkum heykeli yerleştirildi. Müzenin koridorlardaki hoparlöründen tecrit odalarındaki işkenceleri yansıtan çığlık sesleri yankılanıyor. Cezaevi avlusundaki mahkumların dilek ağacının dallarına ise bir dönem Ulucanlar’da tutuklu kalan Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Muhsin Yazıcıoğlu, Osman Bölükbaşı, Osman Yüksel Sedengeçti, Bülent Ecevit, Fakir Baykurt, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Ali Bülent Orkan, Mustafa Pehlivanoğlu, Fikri Arıkan, Cevat Şakir Kabağaçlı, Yılmaz Güney, Necdet Adalı, Erdal Eren’e kadar bir çok ismin fotoğrafları asıldı. Ziyaret edenleri özellikle idamların, işkencelerin yaşandığı dönemlere götüren türkülerin yankılandığı müzede, Deniz Gezmiş’in sigarası, ders notları gibi kişisel eşyaları da sergileniyor.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER