Afganlılar Eylemde
Kars’ta Sabancı Yurdu yanındaki atıl durumda bulunan İl Özel İdaresine ait eski süt fabrikası lojmanlarına yerleştirilen 200 Afganlı, barındıkları lojmanların iyileştirilmesi için Valilik önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalıştılar.
11 Eylül 2012 Salı 08:37
İran’dan ülkemize giriş yaparak Kars’a yerleşen Hazara Türkü 417 Afgan sığınmacı bir kısmı Kapalıspor Salonu’nda kaldıktan sonra ilçelere gönderildi. Kars’ta kalan 200 Afganlı ise eski Erzurum yolu üzerindeki atıl durumda bulunan İl Özel İdaresine ait eski süt fabrikası lojmanlarına yerleştirildi. Elektriği olmayan, su ve musluk sıkıntısı bulunan, WC ve banyo imkanı bulunmayan, rutubetin hüküm sürdüğü lojmanlardaki olumsuzlukların giderilmesi için Valilik önünde toplanan Afganlılar eylem yaptılar. Polisin geniş güvenlik önlemi altında seslerini duyurmaya çalışan Afganlılar, barınma imkanlarının iyi olmadığını söyleyerek yardım istediler.
Afganlıların uzun süre Valilik önünde beklemeleri ve haykırmaları üzerine Vali yardımcısı Karahan Daştan bir basın toplantısı düzenlendi, Daştan, devlet olarak sığınmacıların güvenliğini sağladıklarını, SYDV aracılığıyla gereken destekleri verdiklerini, daha fazlasını yapma imkanlarının bulunmadığını söyledi. Daştan ayrıca, sığınmacıların Türkiye’ye geldiklerinde burada kalacakları süre içindeki barınma ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini taahhüt ettiklerini de belirterek, yardım için dernek ve STK’lara başvurabileceklerini çünkü devletin sağladığı SYDV imkanları ancak kendi vatandaşlarına kullanabildiklerini vurguladı.
Daştan, “Bunlar temel insan haklarından faydalanmak durumundalar ve faydalanıyorlar. Ama bunların buraya gelirken imzalamış oldukları bir takım belgeler var. Bunlar şunu ifade ediyorlar, ‘Ben kendi ihtiyaçlarımı kendim göreceğim. Ve kendi imkanlarımla Birleşmiş milletler bana bir üçüncü ülke gösterilene kadar da Türkiye’de kalmayı kabul ediyorum’ diyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu insanların temel ihtiyaçlarını karşılama, barınma ihtiyaçlarını karşılama gibi bir zorunluluğu yoktur. Bunu hukuken herkes de biliyor ama onlar (Afganlılar) hariç çünkü bunu onlar kabul etmek istemiyorlar. Biz bu arkadaşları tamamen Türk misafirperverliği örneği gösterme açısından belli temel ihtiyaçlarını buradaki STK ve yardım kuruluşlarımızca organize ettik ve SYDV tarafından da karşılandı. Bunların hukuki hakları şöyle; derneklere, vakıflara başvurabilirler, kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorundalar. Biz hukuki bir zorunluluğumuz olmadığı halde biz bu insanlara yardımcı oluyoruz. O lojmanlarda malumunuz diğer memurlarda belli paralar vererek oturuyorlar. Ama bunlara biz burayı tahsis ettik. Temel ihtiyaçlarını giderecek kadar kapalı bir mekan sunduk. Kış mevsiminin de yaklaşmasıyla kömür de vereceğiz. Bunlar kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorundalar. Bizim bunların temel ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir zorunluluğumuz yok ama elimizden geldiği kadar imkanlarımız ölçüsünde bu insanlara yardımcı olacağız. Ama bunlar kendi imkanlarını kendileri oluşturacaklar. Bunların bir kısmının İstanbul’da ve yurt dışında bağlantıları var. Onların imkanlarından da talep ediyorlar. Onların yanlarına da gitmek istiyorlar. Sonuç itibariyle buraya gelen herkes burada değil. Bir kısmı kendi imkanlarıyla evleri tuttu. Maddi durumu iyi olan orada bir takım imkanı olan insanlarda var. Bunların şu anda tek avantajı beraber hareket edip basınımızın ve kamuoyunun dikkatini çekebilme kabiliyetleri var. Birde Kars’ın misafirperverliğinden kaynaklanan bir umutları var.” dedi.
VALİLİKTEN YAZILI AÇIKLAMA
Kars Valiliği ayrıca, çeşitli nedenlerle ülkelerinden ayrılarak Türkiye’ye gelen ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (BMMYK) başka bir ülkeye yerleşmek için sığınma talebinde bulunan Afgan uyruklu Mültecilerle ilgili açıklama yaptı.
Valilikten yapılan açıklamada, “Çeşitli nedenlerle ülkelerinden ayrılarak Türkiye’ye gelen ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (BMMYK) başka bir ülkeye yerleşmek için sığınma talebinde bulunan Afgan uyruklu Mülteciler 8 Ağustos 2012 tarihinden itibaren ilimize gruplar halinde gelmişlerdir. İlk olarak 7 aileden oluşan 33 mülteci, Kızılay Şubesi binasına yerleştirmiş, ilk grubun ardından gelen ve günümüz itibariyle sayıları 400’ü aşan mülteciler, mağdur olmamaları için Valimiz Sayın Eyüp Tepe’nin talimatıyla geçici olarak Kapalı Spor Salonu’na yerleştirilmişlerdir. Daha sonra yaklaşık 200 kişisi İl Özel İdaresine ait eski süt fabrikası lojmanlarına onarılarak yerleştirilmiş ve geri kalanları da Sarıkamış ve Kağızman ilçelerimize yönlendirilmektedir. Yasal başvuruları Kars İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi tarafından tamamlandıktan sonra kendilerine BMMYK tarafından verilen mülakat tarihlerine kadar ilimizde ikamet edeceklerdir. Ülkemize yasal yollardan gelen ve 3. Ülkelere sığınma talebinde bulunan ilgili kişilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik, Ülkemizin, taraf olduğu uluslararası antlaşmalardan ve yasal mevzuattan kaynaklanan herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Buna rağmen Valimiz Sayın Eyüp Tepe’nin talimatlarıyla kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın gayretleriyle vatandaşlarımız, Ülkemize ve aziz Kars halkına yakışan tavır ve misafirperverlik örneği sergilemektedirler. İlimizin imkânları ölçüsünde ilgililerin temel barınma ve beslenme ihtiyaçları SYDV, İl Müdürlükleri, Mahalli İdareler ve sivil toplum kuruluşlarımızca karşılanmaktadır.” denildi.
6 AY KADAR KARSTALAR
Yasal olarak mültecilerin Birleşmiş Milletlerden bir cevap gelinceye kadar Kars'ta kendi imkanları ile kalmaları gerekiyor. Mültecilerin bu süre içerisinde suça karışmamaları ve herhangi bir işte de çalışmamaları da gerekiyor. Sayıları gittikçe artan mülteciler, Kars'ta ki rahat ortamı Afganistan'daki diğer yakınlarına anlattıkları için bu sayının daha da artacağı bekleniyor. Tüm bu yaşanan sorunlara rağmen Kars Emniyet Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği arasında yapılan yazışmaların 6 ay kadar sürebileceği bildiriliyor