AGD Sarıkamış Şehitlerini Andı
Anadolu Gençlik Derneği Kars Şubesi'nin düzenlediği 96. yılında Sarıkamış Şehitlerini anma programı Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapıldı. Programa Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı İlyas Tongüç de katıldı.
26 Aralık 2010 / 10:00
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla birlikte başlayan program, İmam Hatibi Ünay Boz tarafından Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla devam etti.
Programın açılış konuşmasını AGD Kars şubesi başkanı Sabahattin Gül yaptı. Gül, “Şehitlerin ruhlarını şad ederken, onları yakışan şekilde yâd etmek gerekir. Bizde bu bilinçle bu programı icra ediyoruz. Sarıkamış harekâtının tarihi yönü ve yaşanan olumsuzlukları konuşmak tarihçilerin işidir. Biz burada Sarıkamış Şehitlerimizin bize miras bırakmış oldukları; cesaret, fedakârlık, azim ve kararlılıklarla ilgili inançları gelecek nesillere aktarmanın mücadelesini vermekteyiz. Bu tür hizmetlerimizi sizlerle birlikte ileriye götüreceğiz” dedi.
Kars Şube Başkanı Sabahattin Gül’ün açılış konuşması yapmasının ardından Anadolu Gençlik Derneği Ezgi grubu sahne aldı. Grubun ezgilerini seslendirmelerinin ardından Muzaffer Boz ve Nuri yalçın tarafından şiirler seslendirildi.
Programa katılan AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç gündeme dair konuşmalarını yaptı. Tongüç; “Biz bu milletin aslıyız. Bu milletin özüyüz, kendisiyiz, kimliğiyiz. Bu milletin değerleriyle, bu milletin evlatlarını buluşturmak en temel vazifemizdir. Bu vazifeyi de sizlerin desteğiyle inşallah milletimiz adına yürütmeye devam edeceğiz. Sarıkamış harekâtı, 1. dünya savaşı içinde yaşanmış dramlardan birisidir. Yöneticilerin isabetsiz görüşlerinin netice olarak bu facia yaşanmıştır. Ancak Sarıkamış’ta 90 Bin Şehidimizin var olması ve yapılan yanlış yönlendirmelerin böyle bir hadiseyi doğurması elbette ki Mehmetçiğin kahramanlığını ve Sarıkamış’ın bir desten olmasını gölgeleyemez. Sarıkamış bir destandır. Mehmetçik, milletimiz adına bu destanı yaşamış ve yazmıştır” diye konuştu.
Genel başkanın konuşmasının ardından Tarihçi Abdullah İkinci de Sarıkamış harekâtının Tarihi yönden değerlendirmesini yaptı. İkinci, “Milli Mücadele batı cephesinden başladı diye biliniyor. Oysaki milli mücadelemiz ilk defa Kars’ta başlamıştır. İlk Milli direniş buradadır ve ilk Milli direniş cemiyeti Kasım 1918’de Kars’ta kurulmuştur” dedi.
Kafkas FM tarafından düzenlenen şiir yarışmasında dereceye girenlere genel başkan İlyas Tongüç tarafından ödülleri verildi. Salon çıkışında ise katılımcılara AGD tarafından kitaplar hediye edildi. İlahi ve şiirlerin okunmasıyla devam eden program okunan hatimlerin duası yapılarak son buldu.