Gazetekars

Ağlatan tören...

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle, tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta da anma etkinlikleri düzenlendi. Etkinlik gurur tablolarına sahne oldu.

13 Mart 2015 Cuma 11:34

Ağlatan tören...

İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında dereceye girenlerin performansı başta Vali Günay Özdemir olmak üzere salonda bulunanları ağlattı. Performanslarından dolayı ayakta alkışladığı öğrencileri sahneye çıkarak birer birer öpen Vali Özdemir çocukları kucağına alarak öptü. Vali Özdemir’in üst üste aynı hareketleri yapması ve sık sık sahneye çıkması büyük alkış topladı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Salonunda gerçekleştirilen etkinlikler, saygı duruşunda bulunulması ve 94 yıldan beri her etkinlik ve törenler öncesinde olduğu gibi bugün de İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından da, Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun açılış konuşması yaparak İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif’i ve Akif’in hayatını anlattı.

Altun, “Üstat Mehmet Akif Ersoy 1873 yılında İstanbul fatihte dünyaya geldi. Babası Mehmet Tahir Efendi Arnavut kökenli annesiyse Buhara kökenli bir Türk’tür. İlköğretimini mahalle mektebinde aldıktan sonra orta öğretimini tamamlayıp annesinin isteği olan medreseye gitmektense babasının desteğiyle mülkiye idadisine devam etti. Ülkenin yüksek bölümündeyken babasının vefatı ve bir yıl sonra Fatih’te çıkan büyük bir yangında evlerinin yanmasıyla ekonomik açıdan Mehmet Akif Ersoy’u zor günlere sürükledi. Evleri yandıktan sonra evsiz kaldılar. Babasının ölmesiyle yanan evlerinin yerine kendilerine gece kondu gibi bir yer yapıldı ve uzun yıllar orada kaldı. Ancak bu maddi geçimsizlikten dolayı Mehmet kısa sürede bir iş bulmak zorundaydı. Onun içinde yeni açılan ve öğrencilerinin tamamen mezun olduktan sonra iş kuran baytarlık yüksek okuluna devam etmek zorunda kaldı. Yani Türkiye’deki eğitimini yarım bırakıp baytarlık okumaya başladı. Ancak gerek ilk okulda gerek yüksek okulda almış olduğu eğitimin yanı sıra babasının Fatih müderrislerinden olmasından dolayı babasından Arapça’yı ve diğer hocalarından da Farsça ve Fransızcayı çok iyi öğrendi. Yine 1893’te baytarlığı birincilikte bitirdikten sonra mesleğe başladı ve iş hayatında ülkeyi tanıdı, bölgeyi tanıdı, sıkıntıları gördü. Bağımsızlık kazanıldıktan sonra ülkeye marş gerekliydi ve marş yarışması tertip edildi. Yarışmaya katılan 23.000 küsür eser içerisinde birinciliğe layık eser bulunamadı. Bu savaşı yaşayan ve bağımsızlığın sevincini özünde tadan birisinin yazması gerekiyordu bu maşı. Mehmet Akif’ten ricada bulunuldu ve bir marş yazması söylendi. Mehmet Akif’te vatanın çektiği acıları ve bağımsızlık sevincini bir arada yoğurarak ülkemize bu eşi benzeri olmayan istiklal marşını hediye etti. Biz de onu rahmetle anıyor bize bıraktığı bu eşsiz eseri kanımızı son damlasına kadar yaşatacağımıza söz veriyoruz.”

Altun’un konuşmasın ardından da Kars Valisi Günay Özdemir, yaptığı konuşmada, “Her milletin bir milli marşı var, ama bizim İstiklal Marşı’mız var. O Marşı da Mehmet Akif yazdı” dedi.

Vali Özdemir şunları söyledi:

“Bütün Milletlerin bütün devletlerin değerleri vardır. Vatanı, bayrağı, milleti, marşı bir ülkenin değerleridir. Bizim de baktığımız zaman Türk milleti olarak bu değerlerimiz diğer toplumlara göre çok farklılık göstermektedir. Marşımız anlamında baktığımızda bizim marşımız istiklal marşıdır. Ama dünyada ki diğer milletlerin marşlarıysa milli marştır. Çünkü biz marşımızı bağımsızlık mücadelemizin sonunda almışız. Biz marşımızı mücadelemizle ve şehitlerimizin kanıyla çizmişiz. Biz bayrağımızı şehitlerimizin kanıyla kurduk ve ay yılsızla süsledik. Onun için bizim marşımız, bizim bayrağımız, bizim vatanımız bizim için canımızdan her şeyimizden daha değerlidir. Çünkü atalarımız canlarını, mallarını, her şeylerini bu değerler için feda ettiler. İstiklal marşımız gerçekten dediğim gibi mili mücadelenin sonunda yarışmada 700 eser yarışıyor ama hiç biri bu marşa layık görülmüyor. Çünkü istiklal marşını yazan kişinin bağımsızlık mücadelesini yaşamış, bağımsızlık mücadelesini özümsemiş, içinde hisseden bir kişin yazması gerekiyordu. Baktığımız zaman aslında Çanakkale ve bütün bağımsızlık mücadelemizin tamamını ruhunda yaşayan ve şiirlerine yansıtan ve bunu da gelecek nesillere aktaran bizim için büyük bir şair ve hayatını örnek alacağımız onunla birlikte yaşayacağımız büyük insan. İstiklal marşımıza baktığımız zaman aslında bu marş oluşturulurken vatanın her köşesinden Sarıkamış’tan, Çanakkale’ye kadar şehit olan insanlara bakıyoruz Anadolu’nun bütün şehirlerinde Kars’tan, Mardin’den, Hakkari’den, Trabzon’dan, Edirne’den hatta Anadolu’nun dışından Mekke’den, Medine’den, harem den, şamdan Trakya’dan, Bosna’dan gelen bir çok insanımızın şehit olduğu ve mezarlarının da Sarıkamış’ta, Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da ve Anadolu’nun bir çok yerinde şehitlerimizin mezarlarının olduğu, anıtlarının olduğu ve bunlar bize bir mühür olarak, Anadolu’nun sahibi olduğumuzun bir göstergesi olarak bizler içinde gençlerimiz içinde önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu bağımsızlık mücadelesi verilirken her bölgeden gelen, her bölgeden savaşan ve her bölgeden gönül bağıyla bağlı olan insanların marşıdır bu marş. Gençlerin gözlerinde ben bu marşı ilelebet taşıyacak ve koruyacak oldukları ışığı görüyorum. Ve hepsine de başarılar diliyorum.”

Konuşmaların ardından Harakani Anadolu Lisesi Öğrencilerinden Çağla Çakas ve Seyfettin Can Alpoğlu, slayt gösterisi eşliğinde, Mehmet Akif Ersoy’un biyografisini sundular. Daha sonrada Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Rafet Gökdaş da Mehmet Akif’in edebi yönünü anlattı.

VALİ ÖZDEMİR, MİNİKLERİ AYAKTA ALKIŞLADI

Mehmet Akif Ersoy’un anlatılmasının ardından sırasıyla, orta öğretim öğrencileri arasında düzenlenen Mehmet Akif’in şiirlerini okuma yarışmasında 1. olan Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi öğrencisi Ömer Öztekin, “Çanakkale Şehitleri” adlı şiirini okudu. Yine orta okular arası İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını okuma yarışmasında 1. Olan Fevzi Paşa İlköğretim Okulu Öğrencisi Fatma İrem Ateş, İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını okudu. Ardından da ilkokul 1. Sınıf öğrencileri arasında İstiklal Marşı’nın ilk 2 kıtasını okuma yarışmasında 1. Olan Hüseyin Göğtaş ve İsmet Paşa İlk Öğretim Okulu Öğrencisi Ali Orçunalp Adıbelli İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasını okudu. Türk Bayrağı eşliğinde şiirlerin okunduğu sırada salonda duygulu anlar yaşandı. Bu sırada Vali Günay Özdemir ve Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun ve bazı daire müdürleri gözyaşlarını tutamadı. Şiirlerin okunmasının ardından Vali Özdemir, protokol mensupları ve salonu dolduran anne ve babalar, öğrencileri ayakta alkışladı. Bu sırada Vali Günay Özdemir sahneye çıkarak şiirleri okuyan minikleri ve onlara eşlik eden diğer minikleri tek tek kucaklayarak öptü ve öğretmenlerini kutladı. Vali Özdemir aynı zamanda minik öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra da dereceye giren öğrencilere Vali Özdemir ve protokol mensupları tarafından ödülleri verildi.

Programın son bölümünde ise Gazi Kars Anadolu Lisesinden bir gurup öğrenci, ‘Mehmet Akif Ersoy’un hayatı’ konulu tiyatro oyununu sahneye koydular.  Akif’i anma etkinlikleri İl Halk Kütüphanesindeki Mehmet Akif serginin gezilmesi ile devam etti.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER