Ak Parti Kars'ı Şantiyeye Çevirdi
Milletvekili Beyribey ve İl Başkanı Çalkın basınla buluştu.
21 Eylül 2017 Perşembe 14:04
Milletvekili Dr. Selahattin Beyribey, dünkü Karslılar ile bugünkü Karslıların taleplerinin çok farklı olduğunu belirtti.
AK Parti Milletvekili Dr. Beyribey, Devletin, hükümetin Kars’a, çok önemli yatırımları olduğunu ve bu yatırımlarım tamamlanmasıyla Kars’ın, yaşanılabilir şehirler arasında yerini alacağını kaydetti.
AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ve parti yönetim kurulum üyeleriyle basın mensuplarıyla buluşan Milletvekili Dr. Selahattin Beyribey, “Karsımız, Türkiye’mizin göz bebeği olan, Kazım Karabekir Paşa’nın dediği gibi, ‘Boğazlar boğazımızdır, Kars, Erzurum belkemiğimizdir’ dediğimiz stratejik olarak önemli olan bir ilimiz. Var olması lazım, büyümesi lazım, gelişmesi lazım. Bu büyüme ve gelişme ile ilgili de biz siyaseten AK Parti olarak, Bakanımız Ahmet Arslan olarak, Başbakanımız Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hep birlikte Kars’ın bu felsefe içerisinde var olmasını istiyoruz. Onun için de onunla ilgili mücadele ediyoruz” dedi.
“Köy yollarında 320 kilometre sıcak asfalt yapıyoruz”
Ben uzun zamandır siyaset yapıyorum, dün ile bugün arasında mesafe farklı. Dünkü Karslıların talepleri ile bugünkü Karslıların taleplerinin birbirlerinden farklı olduğunu ifade eden Beyribey, “Haklılar da. Kars’ın içindeki de, Kars’ın köyündeki de, Kars’ın mezrasındaki de huzur içerisinde yaşamak istiyor, suyu olsun istiyor, elektriği olsun istiyor, yolu olsun istiyor, sağlık hizmetlerinden yeterli fayda görmek istiyor, yaşlılar bakım istiyor, fakirler devletin kanatları altında faydalanmak istiyor. Yakacağı olmayanlar kömür istiyor, kalacak yeri olmayan öğrenciler yurt istiyor. Bunların hepsi tespitlerimizin içerisinde olan şeylerdir. Bunlarla ilgili ciddi mesafeler almışız ve almaya da devam edeceğiz. Yaptığımız yatırımları teker teker saysam o kadar çoktur ki yetişmem mümkün değil. Ama özellikle köy yollarında bu yıl toplam da 320 kilometre sıcak asfalt yapıyoruz. Bu yeterli midir? Değildir. Kars’ın 3 bin kilometre köy yolu var. Şuana kadar 150 kilometresi stabilize asfalttır. Diğer köylerin hepsi stabilizedir. Biz 3 bin kilometreyi yakalayabilmek için yola çıktık bu yıl yüzde 12’sini yapıyoruz, bunu da önemsiyoruz. Dünden bugüne kadar bütün yapılan yolların miktarı yüzde 4,5’tu. Biz bir yılda yüzde 12’sini yapıyoruz. Bunları yaptırırken bir takım serzenişler de var, o serzenişleri dikkate alıyoruz. Biz burada bir prensip olarak Bakanımız Ahmet Arslan ile birlikte köy yollarına başladık, seçimde de taahhüdümüz vardı; ‘biz sıcak asfalt yapacağız’ diye bu sıcak asfaltlara başladık, devam edeceğiz” diye konuştu.
“Köylünün kaba yem ile desteklenmesi gerekiyor”
Kars’ın son yılların en kurak yazını yaşadığına dikkat çeken Milletvekili Selahattin Beyribey, “Bu yıl köylerimiz ile ilgili en büyük sorunlardan bir tanesi kuraklıktan dolayı sularımızın az olması, içme sularımızın azalması sıkıntı yaratıyor. Köylülerimiz içme sularının yetmediğini söylüyorlar, ek kaynak bulma telaşı içerisindeler. İnşallah umut ediyoruz ki kuraklık bu yılla sabit kalır ama köylünün kaba yem bitkisi ile ilgili desteklenmesi gerektiği kanaatini taşıyorum. Ankara’ya gidince bakanımızla da konuşmuştuk önceden, tekrardan dile getirerek çözüm yolu ne olabilir diye bir girişimlerde bulunacağız. Hayvancılık noktasında köylümüzün durumu iyidir. Şuanda ki hayvan fiyatları uygundur. Türkiye’deki değerin içerisindedir ve köylü bu kışı hayvanları elinde devam etmesi lazım. Özellikle bizim bölgemiz üretim bölgesi. Yani hayvancılıkta hayvanları üreten, buzağıyla artıran, et sığırcılığından çok süt ve buzağı sığırcılığı yani üretim sığırcılığı yapan bir yer olması lazım. Bununla ilgili zaten dişi düvenin kesilmesi yasaktı 2013 yılından beri ama çok disiplinli uygulanmıyordu. Bundan sonraki süreçte büyük bir ihtimalle çok sıkı uygulanacak. Biliyorsunuz buzağı ile ilgili de, buzağısını tespit edenlere 750 lira buzağı parası veriliyor, düvelere de belki süreç içerisinde düve desteği de vereceğiz. Bu ne anlama geliyor; insanları hayvancılıkta bölgelerine yatırımlar yapsınlar ve buradaki göçü engelleyelim. Bu vesile ile insanlar hayvancılık yapsın diye köylerine dönmüş olabilecekler” şeklinde konuştu.
“Kars Çayı mutlak suretle ıslah edilmeli”
Kars’ın içerisinde geçen ve geçmişte insanların içme suyu olarak kullandığını Kars’ın Çayı’nın mutlak suretle temizlenmesi, ıslah edilmesi gerektiğinin altını Milletvekili Beyribey, daha sonra özetle şunları söyledi.
“Kars’ta akarsuların geçtiği köylerin, köylerde kanalizasyon olmadığı için veya köylüler bilinçsizce çöplerini, hayvan gübrelerini, atıklarını, hepsini gitsin diye derelere döküyorlar. Bununla ilgili mutlaka yasal bir düzenleme getirmemiz lazım. Akarsuların üzerinde olan köylerde meskenlerde olan yerlerin mutlaka ama mutlaka kanalizasyon veya fosseptik zorunluluğu getirmemiz lazım. Niye bunların hepsi? Biz çocukluğumda, gençliğimde Kars Çayında çimerdik, yüzerdik. Kars Çayında ben üniversite yıllarında Kars’a geldiğim zaman Kars Çayında oltayla, ağla Kars’ın içindeki derede balık tutardım. Bu akarsuların kirletilmesinin faturası burada. Kars Barajı biterse, biz bir de bunu göllendireceğiz ve mayalayacağız o kirleri. Mayalayacağımız kirlerden çıkacak o kokuşmalara rüzgar estiği zaman burada oturma ihtimalimiz olmayacak. Bu kafayla devam edersek 10 yıl sonra Kars’ta oturma imkanımız yoktur. Binanın içerisinde kokuda duramayacağız. O zaman toplu göçler olacak, onun için siyaseten bana da düşüyor, basın olarak size de düşüyor, bunlarla ilgili duyarlı olmanızı istirham ediyorum. Bence Kars gezisinin, 40 günlük gezinin en büyük hadisesi budur. Çünkü bu Karslının ve çocuklarımızın geleceği ile ilgilidir, geleceği kararacak. Onun için Karslı, bizler, yöneticiler, bununla ilgili ilgililer duyarlı olmalıyız ve bunun çözümünü mutlaka bulmamız lazım. Bu yaz Kars Çayının kenarında oturabildiniz mi? Niye, kokuyor.”