Gazetekars

Akbabalar Uydudan İzleniyor

Nesli tehlike altında olan küçük akbabalar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Kuzey Doğa Derneği ve Utah Üniversitesi işbirliğiyle uydu vericisi ile takip ediliyor.

05 Kasım 2012 Pazartesi 10:36

Akbabalar Uydudan İzleniyor

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde Aras ve Arpaçay nehirlerinin kesişme noktasında düzenli olarak izlenen küçük akbabalar, kuşlara zarar vermeyen özel tekniklerle yakalanarak, sırtlarına uydu vericisi takıldı. 2-3 yaşlarında, 1 kilo 840 gram ağırlığında ve Aras ismi verilen küçük akbabanın sırtına uydudan her gün düzenli koordinat alan 45 gramlık bir uydu vericisinin yanı sıra daha kolay tanınabilmesi için sağ kanadına TR01 yazılı kanat bandı takıldı. Bu sayede dünya çapında nesli tehlike altında olan küçük akbabanın izlenmesiyle bölgede kullandığı alanlar, göç rotası, mevsimsel hareketleri ve beslenme stratejisi ortaya çıkartılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Kuzey Doğa Derneği’ne tahsis ettiği en son teknoloji uydu vericileri ile izlenen ilk akbaba olan ‘Aras’, üç günde 305 kilometreden fazla bir mesafe katetti ve daha şimdiden önemli bilgiler edinilmesini sağladı.

Küçük akbaba, ülkemizde görülen dört tür akbabadan en küçüğü ve dünyadaki 10 bin kuş türü arasında bir yıl içerisinde Dünya Soyu Tehlikede Türler Listesi’nde üç basamak düşen sadece birkaç tür arasında yer alıyor. Dünyadaki nüfusu hızla düşen küçük akbaba, ülkemizde hala düzenli olarak çoğalıyor. Kars ve Iğdır illerindeki Arpaçay Kanyonu ve Aras Vadisi, küçük akbabanın Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki önemli yaşama alanları arasında bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleştirilen bu ilk uydu takip projesi sayesinde Iğdır’daki küçük akbabaların yaşamlarının daha iyi anlaşılması ve Türkiye’de daha iyi korunması hedefleniyor. DKMP Genel Müdürlüğü tarafından ayrıca Antalya Düzlerçamı’nda sayıları 200 civarında bulunan alageyiklerin uygun alanlarda tabiata yerleştirilmesinde, Birecik’teki üretme istasyonunda üretilen kelaynakların tekrar göçe gönderilmesinde ve ayı, kurt gibi yırtıcı yaban hayvanlarının popülasyonlarının ve davranış özelliklerinin belirlenmesinde uydu vericileri kullanıldı.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER