Gazetekars

Allahukber Dağı zirvesinde kep attı...

Beş yıllık eğitimin ardından Kars Kafkas Üniversitesinden mezun olan İsa Yokuş, mezuniyetini Allahukber Dağı zirvesinde kep atarak anlamlı hale getirdi.

13 Haziran 2022 Pazartesi 12:35

Allahukber Dağı zirvesinde kep attı...

Tacettin DURMUŞ

Bir asır önce on binlerce Mehmetçiğin Osmanlı - Rus savaşlarında vatan bu vatan için canlarını verdiği Allahueker Dağları yılın dört mevsiminde olduğu gibi Haziran ayında da ziyaretçilerini manevi ortamda zirvesinde ağırlıyor.

Her karış toprağında Sarıkamış şehitlerini bağrında yatıran Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı dört mevsimin kar beyazı, mavi ve yeşilinin her tonunu ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor. Özellikle kış aylarında profesyonel dağcıların ve doğa tutkunlarını zirvesinde ağırlayan Allahuekber Dağları, ilkbaharın en güzel günlerinin yaşandığı şu günlerde de günübirlik doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü üyesi doğa tutkunu İsa Yokuş, Kafkas Üniversitesindeki eğitimini tamamlamasının ardından mezuniyetini Allahuekber Dağının 3, 180 rakımlı zirvesinde kep atarak anlamlı hale getirdi. Veteriner Fakültesinden mezun olan Yokuş, memleketi Bursa’ya dönerek veteriner hekim olarak çalışmak için yeni bir mücadele içerisinde girecek.

Kulüp başkanı Alpay Korkmaz koordinesinde 17 arkadaşı ile birlikte milli park olarak ilan edilen Allahuekber Dağına zirve yapan İsa Yokuş, burada bulunan şehit mezarlarını da ziyaret ederek dua okudu. Arkadaşları Abdullah Gümüş’ün 35’inci yaşını da zirvede pasta keserek kutlayan İsa Yokuş ve arkadaşları, çevrede bulunan endemik bitkileri de dikkatle inceleyerek, Kars’ın her karış toprağının tarihi ve doğal zenginlikleri barındırdığına bir kez daha şahitlik etlerini dile getirdiler.  Gün boyu bölgede kalan doğa tutkunları hafif dolu yağışını, sağanak yağmuru, güneşi ve bulutların yüzlerine çarpmasını da bir arada yaşadılar. Dağın zirvesinde bulunan ve baş taşlarında adı bile yazılı olmayan şehit mezarların yanı başında biten ve muhtemelen endemik olan birisi ‘unutma beni’ olan mavi çiçeği ve diğer endemik bitkileri de yakından inceleyen doğa tutkunları, bölgenin ter temiz olmasına rağmen çevre temizliği yapmayı da ihmal etmediler.

ZİREV DAĞCILIKTAN DOĞAN TUTKUNLARINA DAVET!

Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Kars Şube Başkanı Alpay Korkmaz, zirvede yaptığı açıklamada, dünyandaki ve ülkemizin dört bir yanındaki profesyonel dağcıları ve doğa tutkunlarını Kars ve çevresinde mevcut, tarihi, doğal ve geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan tarihi kalıntıları ve yakın tarihimize ışık tutan eserleri yerinde keşfetmeye de davet etti. Özellikle Kars ve çevresinde yaşayan her kesin başta Allahuekber dağları olmak üzere tüm bölgeyi yeniden keşfedebilmelerinin ve tanıyabilmelerinin imkansız olmadığına da dikkat çeken Korkmaz, bölgenin daha çok tanınmaya ve anlatılmaya ihtiyacı olduğunun da altını çizdi. On binlerce şehidin yattığı bölgenin manevi ortamının her kes tarafından solunmasın anlamlı olduğunu hatırlattı. Şehitlikte bazı eksiklikler gördüklerini de belirten Alpay Kormaz, özelikle Kafkas Üniversitesi öğrenci gruplarının şehitlik için bir çalışma yaparak doğa gezileri ve zirve tırmanışları yapmalarını önerdi. Korkmaz, bölgeyi ziyaret edenlerin bu sırasında, ağaç dikip, çevre temizliği yaparak, manevi ortamda nefes alarak yarım gün kaldıkları Alalhuekber Dağında edinecekleri tecrübe ile dünyayı algılamama biçimlerini de geliştirebileceklerine işaret etti.

SARIKAMIŞ-ALLAHUEKBER DAĞLARI MİLLÎ PARKI

Öte yandan Sarıkamış-Allahuekber Dağları Millî Parkı, Vikipedi Özgür Ansiklopedisinde şu şekilde dünyaya tanıtılıyor: “Sarıkamış-Allahüekber Dağları Millî Parkı, Erzurum ve Kars illeri sınırları içinde, 22.519 hektarlık alanda 2004 yılında kurulmuş millî park. Binlerce Osmanlı askerinin öldüğü başarısız Sarıkamış Harekâtı, yaban hayatı zenginliği ve Sarıçam yayılışı Millî parkın temel özelliklerini oluşturur.

Park; Sarıkamış, Şenkaya ve Selim ilçeleri sınırlarında bulunur. Park alanının birinci kaynak değeri Alpin çayırlar kuşağında yayılış gösteren saf sarıçam ormanlarıdır. Türkiye'de 2000–2200 m yükseklikten sonra ağacın bulunmadığı çayır kuşağı yer alır. Milli parkın ikinci kaynak değeri Sarıkamış harekâtına ev sahipliği yapmasıdır. Savaş ve trajedinin merkezi olan alanda; Allahuekber Tepe şehitliği, Dikenli Tepe Tabya Şehitliği, Çakırbaba şehitliği, Ağababa Şehitliği, Meçhul Asker Şehitliği, Sarıkamış Şehitliği, Soğanlı Şehitliği, Divik Köyü Şehitliği, Bardız Geçidi Şehitliği bulunmaktadır. Türkiye'de Sarıçam ormanlarının en yüksek rakımda saf meşçere oluşturduğu alandır. Çam türleri arasında az miktarda adi ardıç ve titrek kavak yer alır. Park alanında memelilerden; kurt, ayı, tavşan, domuz, tilki, porsuk, vaşak ve sincap, kuş türlerinden; doğan, keklik, yabani güvercin, saksağan, alakarga ve sığırcık, balıklardan; sazan ve alabalık, sürüngenlerden; yılan, kaplumbağa ve kertenkele yaşamaktadır. Millî park alanı kış ve dağ sporları yapmaya uygundur. Kamp yapma ve günübirlik piknik aktivitesi için uygun alanlar bulunur. Konaklama için motel ve otel bulunmaktadır. Kış sporları için telesiyej ve pist bulunmaktadır.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER