Gazetekars

Amaç: “Kars’ta koyunculuğu teşvik etmek!”

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2.etabı başlatılan 'Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi'nin yeni uygulama talimatının, 12 Aralık 2022 tarihinde imzalanıp yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

19 Aralık 2022 Pazartesi 16:05

Amaç: “Kars’ta koyunculuğu teşvik etmek!”

Tacettin DURMUŞ

Yapılan hatırlatmada; projeden yararlanmak için başvuruların açıldığı ve başvuru yapmak isteyenlerin bağlı oldukları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen başvuru yapmaları gerektiği bildirildi.

Geçtiğimiz günlerde Kars milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç’ın açıkladığı gibi, Kars’ta küçükbaş hayvancılığı eski günlerine kavuşturmak ve mera hayvancılığından daha fazla faydalanmak için 2021 yılında birinci etabını başlattıkları proje, 2023 yılında da devam edecek.

Son yıllarda koyuncuğunun bitme noktamsına geldiği Kars’ta uygulanan ''Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi'' kapsamının ilk etabında 142 aile, yaklaşık 12 bin hayvan sahibi oldu.

Kars milletvekilleri Arslan ve Kılıç da açıkladığı gibi; Kars Tarım İl Müdürlüğü’nün yürüteceği projenin Ziraat Bankası Erzurum Bölge Müdürlüğü ile protokolün, Kars Valisi Türker Öksüz tarafından yapıldı ve talepler toplanmaya başladı.

Kars Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 'Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var' projesiyle; küçükbaş hayvan işletmelerinin dişi hayvan varlığının asgari 100 başa ulaştırarak sürdürülebilir ekonomik işletmeler oluşturulması, atıl işletme kapasitelerinin üretime kazandırılması, kırmızı et üretiminin arttırılması, yerel üretimin teşvik edilerek üreticilerin gelir seviyesinin artırılmasının amaçlandığına vurgu yapıldı.

Projenin içeriğinin ise; “kendi adına küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan veya daha önce yapmış olanlardan, işletmesinde 6-24 aylık dişi hayvan sayısının asgari 100 adete tamamlanması, kredi süresince (azami 7 yıl) işletmesinde dişi küçükbaş (6-24 ay dişi ) hayvan sayısının 100 baş altına düşmemesi, banka tarafından üretici başına 150 bin TL kredi kullandırılmasını içerir. Proje kapsamında olan koyun ırkları, Kıvırcık, Karacabey Merinosu, Anadolu Merinosu, Orta Anadolu Merinosu ırklarıdır.” Şeklinde olduğu belirtildi.

PROJEDEN FAYDALANMAK İSTEYENLERDE ARANAN ŞARTLAR

Başvuru tarihi itibari ile 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

Projenin başlangıç tarihi itibariyle faal olarak küçükbaş hayvancılık yapıyor veya daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış olmak gerekiyor.

İlk kez küçükbaş hayvancılık faaliyetinde bulunacak olanlar, proje kapsamında değerlendirmeye alınmaz.

İşletme devir alarak başvurmaları halinde de başvuruları kabul edilmez.

Proje kapsamında alacağı hayvanlarla birlikte işletmesindeki dişi küçükbaş hayvan varlığını asgari 100 (yüz) başa ulaştırmalı ve Proje kapsamında kullanacağı Yatırım Kredisinin devamı boyunca Proje kapsamındaki ırklara sahip dişi hayvan varlığını, Proje kapsamında edindiği hayvan sayısının/100 (yüz) başın (hangisi yüksekse) altına indirmemelidir.

İşletmesinin bulunduğu yerde ikamet ediyor olmalıdır.

Küçükbaş hayvancılık yapmaya elverişli ve Proje kapsamında edineceği hayvanlarla tüm sürüsünü barındırma kapasitesi bulunan barınağa (ağıla) sahip olmalıdır.

Faaliyet gösterdiği bölgede bulunan meralardan yararlanıyor olmalı/mera kullanımına engel hali bulunmamalı ve/veya yıllık kaba yem ihtiyacının asgari % 50'sini yetiştirme imkanına sahip olmalıdır.

Üreticinin projeye başvurabilmesi için aşağıda yer alan 3 maddeden 1 tanesini sağlaması yeterlidir. a-)Üreticinin meradan yararlanması; b-)Yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50 sini yetiştirmesi; c-)Üretici meradan yararlanıyor ve yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50'sini yetiştiriyor olmalıdır.

Proje kapsamında alınacak hayvanların kendi işletmesinden çıkmamış olması gerekmektedir. Proje kapsamında hayvan satmış olan kişiler tekrar aynı hayvanlar için projeden faydalanamaz.

Birinci derecede akraba arasındaki alım / satımlar Proje kapsamına alınmayacaktır.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER