Ani Çalıştayı Tamamlandı
Ani Alan Yönetim Planı Geliştirme Çalıştayı Sona Erdi...
02 Haziran 2010 / 17:49
Kars ve Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile yürütülmekte olan Ani Alan Yönetim Planı Geliştirme Çalıştayı Kars Valiliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Çalıştayın son gününde Vali Yardımcısı Murat Demirci başkanlığında düzenlenen toplantıya; Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Müze Müdürü Necmettin Alp, Ani Kazı Başkan Yardımcısı Tülin Çoruhlu, UNESCO Sorumlusu Serra Aytun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Evrim Ulusan, danışmanlar, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, turizmciler ve gazeteciler katıldı.
Toplantıda; Ani’nin Tunç Çağı ve Yeni Çağ başı arasında yerleşimin sürekli olduğu, Orta Çağ’ın şehircilik, mimarlık ve sanat açısından gelişiminin tüm zenginlik ve çeşitliliğinin bir arada sergilendiği, İpek Yolu üzerinde Türklerin Anadolu’ya ilk giriş noktalarından biri olduğu vurgulandı. Ayrıca, Ani’nin Türklerin Anadolu’daki ilk camisi olan Ebul Manuçehr Camii, ilk Selçuklu Kitabesi gibi bir çok ilke ev sahipliği yaptığı da ifade edildi.
ANİ DÖNÜM NOKTASINDA
Çağdaş korumanın temel aracı olan yönetim planının amacının; kültür mirasının korunması, topluma kazandırılması ve kültür varlığının değerlerine zarar vermeden alanın sosyo-ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesi olduğu belirtildi.
Bu çalıştayda Ani’nin yönetim planının hazırlığı için çok önemli bir adım atıldı ve yol haritası oluşturuldu. Bu yol haritasının oluşturulmasında koruma alanında ilk kez kullanılan katılımcı yöntemlerle, konuyla ilgili kamu, sivil toplum, özel sektör temsilcilerinin ve akademisyenlerin görüşleri alındı.
Bir araya gelen katılımcılar alanın korunması ve güvenliğinden, Ocaklı Köyü’nün sorunlarına kadar birçok konuyu değerlendirdi, alanın Kars ve bölge turizmi için taşıdığı önemin altı çizildi.
Ayrıca Ani’nin geleceğine yönelik vizyon, hedef ve politikalar geliştirildi. Bu çalışmalar sonucunda Ani’nin Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı ilk açık hava mimarlık müzesi olma potansiyeline sahip olduğu dile getirildi.
1957 yılında yıldırım düşmesi sonucunda yarısı yıkılan Aziz Prktich (Keçel) Kilise’nin tamamının gündüz hologram ışık, gece ise lazer ışık türü sergileme yöntemleriyle değerlendirilebileceği gibi öneriler ortaya atıldı. 5 yıllık yol haritasını belirleyen bu yönetim planının en kısa sürede tamamlanmasının Ani ve Kars’ın geleceği için büyük önem taşıdığı vurgulandı. Merkezi hükümetin, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerin ve yerel halkın bu sürece ilgisi ve desteğinin ise umut verici olduğu dile getirildi.
Vali Yardımcısı Murat Demirci, “Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Planı (UNDP)’nin ortak olarak Ani Antik Kenti’nin bir vizyon ve geleceğine yönelik Kars’ta Valiliğimizin ev sahipliğinde bu program çerçevesinde bir çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştayın Kars için çok faydalı geçtiğini düşünüyorum. Bu çalıştaya bakanlığımın alanlarına uzman olan kişiler toplantılara katıldılar. Kars, kültür, tarih ve doğal zenginlikleri bakımından çok zengin bir kenttir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2023 Türkiye Turizm Stratejisinde Kars’ı 15 il arasında “Marka Kent” olarak belirledi. Bu yönleri ile çok zengin olan Kars’ın bu yönleri ile bir vizyon belirlendi.” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay da, “Kars Turizmi artık profesyonelce ve profesyonellerin elinde yürüyen bir yoldadır. Artık Kars’ta profesyoneller çalışıyor. Artık Kars’ın, Türkiye’nin ve Dünyanın değeri olan Ani profesyoneller aracılığı ile ele alınarak yerinde değerlendiriliyor. Ani Ören Yeri Çalışma Planı Türkiye’de ilk kez yapılan bir çalışmadır. Bu da ören yerlerinde yapılacak çalışmaların yine aynı zamanda turizm destinasyonlarından olan bu çalıştaydır. Basın mensuplarından da Kars halkına şunu deyin artık Kars’ta profesyonel bir yönetim var ve profesyonel bir plan yapılıyor.” diye konuştu.
Müze Müdürü Necmettin Alp ise şunları söyledi:
“Bu çalıştayda Ani’nin geleceği için 4 gün boyunca bilimsel çalışmalar yapıldı. Ankara’dan, bakanlıktan, hocalarımızın katılımı ile çok şey tartışıldı. Alanda yapılan çalışmalar ile tarihi değerlerin korunması, kurtarılması ve restorasyonu, yapılacak kazılar ile birlikte neler yapılabilinir onlar masaya yatırıldı. Bu çalıştayın Kars’ta yapılması özellikle çok önemlidir. Ani bir ilkler kenti olduğu gibi bu çalıştay da bir ilk oldu. Çünkü Ani’de daha önce 1999 yılında restorasyonlar başladı. Fakat eksiklikler vardı. Daha sonra onlar tadil edildi. 205 yılında restorasyonlara devam edildi. Bütün bu restorasyonlar düzenli olarak yapılmadı. Bir standart yoktu. Fakat bu alan çalışması kapsamında Ani’de yapılacak işlere bir standart getirildi. Bundan sonra neler yapılacak, bu yapılacak şeyleri kimler yapacak.”