Gazetekars

Ani harabelerine turist akını

Tarihi değerleriyle önemli potansiyele sahip olan Kars yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken çekmeye devam ediyor.

14 Mart 2012 Çarşamba 17:41

Ani harabelerine turist akını

Avrupa ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen yerli ve yabancı turistler, Kars Kalesi ve 12 Havariler Kilisesi’ne yoğun ilgi gösteriyor.

Kaleyi gezen turistler, kaleden Kars’ı resimliyorlar. Hasan-i Harakani Türbesi’nin bulunduğu Evliya Cami ve önündeki 12 Havariler Kilesi’ni ziyaret eden turistler, daha sonra Ani Harabelerini ziyeret etmek için Ocaklı Köyü’ne hareket ediyor.

Kars’ı gezen turistler, kentin tarihi güzelliklerinin yeterince tanıtımının yapılmadığı ve ön plana çıkarılmadığına dikkat çektiler.

Trabzonlu olduğunu ve Hollanda’da yaşadığını belirten Ramazan Oksal, Ocaklı Köyü'nde bulunan Ani Harabelerini gezdiklerini, Ani'yi çok beğendiklerini ve Antik kentin bir benzerinin Dünya'nın hiç bir yerinde olmadığını belirtti.

Ramazan Oksal, Ani Harabelerinin muhteşem olduğunu, ancak yeterince buranın tanıtımın yapılmadığını Hollanda’da yaşayan Türklerin bile çoğunluğunun Ani’yi bilmediğini söyledi.

Ani’nin turizm anlamında iyi değerlendirildiği takdirde büyük bir potansiyel olduğunu belirten Ramazan Oksal; “Ani gerçekten büyüleyici. Ama bakımsız. Yeterince ilgi gösterilmiyor. Restorasyon çalışmaları yapılmış. Fakat istenilen düzeyde olmamış. Ani Kars’ta değil de Kars dışında Türkiye'nin her hangi bir ilinde veya Avrupa’da olsaydı. Burası turist kaynardı. Buranın etrafında çok sayıda turistik tesis yapılırdı. Oteller, lokantalar, alışveriş merkezleri hatta internet kafesine kadar yapılırdı. Buraya gelen turistlerin bu bölgede uzun süre kalması sağlanırdı. Bu da ekonomik anlamda önemli bir girdi sağlardı” dedi.

Kars'a 42 kilometre mesafede Ocaklı Köyü'nde bulunan ve her mevsim başka güzelliklerie bürünen Ani Harebeleri kış ve soğuk olmasına rağmen yine turistlerin ilgisini çekiyor.

Ocaklı Köyü yakınında Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu M.O. 350-300 yıllarına dayanmaktadır.

Ani Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin önemli uğrak merkezlerinden birisi konumundadır. Ani’de kent surları, Ortaçağ kiliseleri Selçuklu mimari eserleri görülmeye değer.

Selçuklu Sarayı Ani ören yerinin kuzeybatı ucunda yer almakta olup, oldukça görkemlidir. Dış kapısında bulunan zengin mozaik şeklindeki taç kapısı geometrik motiflerle süslenmiştir. İçte muhtelif odalar, galeri, depolar ile çeşmesiyle büyük bir yapı kompleksi oluşturur.

Ebul Menucehr Cami 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Anı Kentini fethetmesinden sonra Anı Beyi olarak atadığı Menucehr tarafından 1072 yılında dikdörtgen planlı iki katlı olarak yapılan caminin tavanında Selçuklu dönemi yıldız motifleri mevcuttur. Sekizgen köşeli minareye 99 basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Minarenin üzerinde kufi yazı stili ile “Bismillah” yazısı bulunmaktadır. Sekizgen minaresi ile Orta Asya Türk Mimarisinin izlerini taşımaktadır. Cami Anadolu'da yapılan ilk Türk Camisi olma özelliğini taşıyor.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER