Gazetekars

Anı köylüleri turizme atıldı

Ocaklı köylüleri turizm sektörüne atıldı....

25 Nisan 2012 Çarşamba 13:19

Anı köylüleri turizme atıldı

Kars’a 45 kilometre mesafedeki Ani Harabelerinin 2004 yılından sonra turizme açılması Harabelerin bitişiğindeki Ocaklı Köylülerine de umut olmaya başladı. Ermenistan sınırındaki Ani Harabelerini de içine alan Ocaklı (Ani) Köyü’nden Kara ailesi İl Özel İdaresi’ne ait atıl durumdaki turizm işletmesini kiralayarak hizmete hazır hale getirdi. Karslı Kara ailesinin turizm işletmesini de Erzincanlı Kars Valisi Ahmet Kara yaptı.

Ocaklı Köylülerinin yıllardır beklediği turizmden istihdam imkanı bugünlerde yüzünü göstermeye başladı. 2011 yılına kadar suya bile olmayan Ocaklı köyünde ilk adım Kars Valiliği İl Özel İdaresinin girişimleriyle köye su getirilmesiyle başladı. Ardından İl Özel İdareye ait atım durumdaki turizm tesisinin yeniden faaliyete geçirilmesi gündeme geldi. Bunun üzerine harekete geçen Valilik İl Özel İdaresi tesisi ihaleyle Ocaklı Köyü’nden Kenan Kara’ya kiraladı.

Kana Kara da, kendi ailesinden 15 kişiyle işe koyuldu. Atıl durumdaki tesisi Valilik desteği ile onaran ve kullanılır hale getiren Kara, eşi, yeğenleri, çocukları ve kardeşleriyle birlikte tesisi açılışa hazırladı.

Ocaklı köyü sınırlarında Ani Harabeleri giriş kapısına 300 metre mesafedeki turizm tesisinin adı da “Ani Cafe ve Restoran” oldu. Açılış öncesinde Ocaklı köyünün Kara ailesi seferler olarak temizlik yaptılar, ikram yemekleri ve çay hazırladılar ve kırmızı halılar sererek Vali Kara ve beraberindekileri beklemeye başladılar. Tesisin içerisinde hizmet telaşı yaşanırken dışarıda da Kara ailesinin çocukları süpürgelerle kırmızı halıları temizlemekle meşgul oldular.

Tesisinin açılışı da Vali Ahmet Kara, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay tarafından yapıldı. İşletme sahibi Kenan Kara’ya Kars’ın madalyalarının bulunduğu halı eden Vali Kara, bir dizi nasihatlerde bulunduğu ve turizm sektöründe dikkat edilmesi gereken hususlarda bilgi verdi. Kars Otel ve Lokantacılar Derneği’nin de (KARSOD), kaliteli hizmetin devam etmesi halinde turist kafilelerini buraya yönlendireceklerinin müjdesini KARSOD Başkanı Halit Özer’den aldığını da ifade eden Vali Kara, turizm tesislerinin iyi ve kaliteli hizmetle ayakta durabileceğini anlattı. Bu tür işletmelerde dürüstlük, iyi hizmet, meslek ahlakı ve kalitenin önemine de vurgu yapan Vali Kara, “Bu tür işletmeler nasıl başlanılırsa öyle devam etmesi halinde ayakta durur. Eğer buraya gelen bir turist bir daha gelmek isterse işini iyi yapıyorsun demektir. Yok eğer gelmez ise işini iyi yapmıyorsun demektir ve zarar edersin.” dedi. Bu işletmenin iyi hizmet vermesi halinde dünyanın önem verdiği Ani Harabelerinin de ileriki yıllardaki getirileriyle daha iyi işler yapacağına inandığını kaydeden Vali Kara, daha sonra işletmenin mutfak bölümünü gezdi. Burada da Kara ailesinin genç kızları ve kadınlarıyla sohbet eden Vali Kara, Kara ailesiyle soy isim benzerliği üzerine de esprili sohbet etti ve başarılar diledi.

Daha önce köyde hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan 18 yaşındaki Sedat Kara, bundan böyle turizmde daha iyi işler yapacağına inandığını söyledi. Oktay Kara (42), ilk defa Ani Harabeleri gibi önemli bir değerin kendilerine fayda getireceğini belirtti. Lise mezunu olamadan eğitimini bırakan Müjde Kara (17) ise turizme atıldıktan sonra artık eğitimine de devam edeceğini söyledi. Ailesini etrafına toplayarak objektiflere poz veren Kenan Kara da bu işe çok hevesli olduğu için bu girişimde bulunduğunu ve asıl amacının hizmet ve köyüne katkı sunmak olduğunu ifade etti. Mutfak sorumlusu Endam Kara (40) da, geleneksel ev yemekleri yaparak yerli ve yabancı turistlere sunacaklarını belirtti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yılmaz Karadağ da tesisle ilgili şu bilgileri verdi:

“Mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan bir sosyal tesis. Bu tesis ortalama 23 yıl önce inşa edilmiş. Amaç Ani Ören Yerindeki bu tarih dokuları ziyarete gelen yerli ve şabancı turistlerimizin ihtiyaçlarını gidermeleri için inşa edilmiş bir tesis. Ama bu tesis bir dönem atıl durumda kalmış, kullanılmayınca tahrip edilmiş. Sayın Valimizin talimatıyla ihale usulüyle burayı kiraya vermiş olduk. Ocaklı Köyü’nden Kenan Kara isimli vatandaşımız burayı kiralamış oldu.”

ani.20120425132203.jpg

Facebook'la Yorumla
Yorum Yap
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER