Ani’de kazı çalışmaları devam ediyor
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan, sayısız medeniyetlere evsahipliği yapmış Ani Ören Yeri’nde arkeolojik ve restorasyon amaçlı kazılar 8 yıldır devam ediyor.
19 Ağustos 2018 Pazar 20:03
Tacettin DURMUŞ
Rus işgali sırasında Nikolay Mar tarafından yapılan kazının arından iğne ile kuyu kazar gibi devam eden kazılar, bu yılda Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahriye Bayram başkanlığında sur boyunda sürdürülüyor.
Kazı Başkanı Fehriye Bayram 15 Temmuz 2016’da UNESCO Dünya Miras Listesine dâhil edilen Ani Ören Yeri´nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarının kazı evinin de faaliyete geçmesi ile birlikte kazı süresinin daha fazla olacağını ve bu nedenle daha fazla tarihi varlığın gün yüzüne çıkacağını söyledi.
Ani’de kazı evinin olmayışı nedeniyle kazı çalışmalarını yürütün başkan Prof. Dr. Fahriye Bayram ile ekibinin Kars’taki öğretmen evinde kalmalarından dolayı Ani ile şehre gidiş gelişte büyük zaman kaybı yaşanıyor.
Ani’deki olumsuz mevsim koşulları nedeniyle kazı çalışmalarının kısa süreli olmasının yanı sıra kazı çalışmalarına ayrılan bütçenin de yetersiz olması nedeniyle, Ani’nin gün yüzüne çıkması daha da gecikiyor.
ANİ’NİN FETHEDİLMESİYLE, TÜRKLERİN ANADOLU’YA YERLEŞMESİ DAHA KOLAY OLDU
Ani Ören Yeri’nde 2012 yılından beri kazı çalışmalarını zor koşullarda yürüten Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahriye Bayram, Ani’nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve öncelikli olarak Kalkolitik dönemden beri yerleşime sahip olduğunu söyledi.
Gazetemize kazı çalışmaları ile ilgili olarak açıklamada bulunan Bayram, herkesin bildiği gibi Ani’nin Anadolu’ya açılan bir kapı olduğuna vurgu yaparak, Sultan Alparslan’ın 1064’te Ani’yi fethetmemiş olmasaydı belki de Türklerin Anadolu’ya yerleşmesinin o kadar kolay olmayacağına dikkat çekti.
Kazı çalışmalarında adını Ani’den alan Ani Köyünden 10 işçinin çalışmakta olduğunu da söyleyen Bayram, Kültür Bakanlığı, Kars Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü öncülüğünde Pamukkale Üniversitesi marifetiyle yürütülen kazı çalışmalarında Akdeniz Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve Ardahan üniversitesinde öğrenim gören Arkeoloji bölümü öğrencilerin de çalışmalarda yer aldığını söyledi.
RESTORASYON PROJELERİ KÜLTÜR BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILIYOR
Restorasyon projelerinin Kültür Bakanlığı tarafından hazırlandığını da söyleyen Fahriye Bayram: “Kazı çalışmalarımız aynı zamanda acil restorasyon gerektiren sorular önünde aslanlı kapısından doğuya doğru devam ediyor. Geçtiğimiz yıl üçüncü burç üzerinde de çalıştık. Yaklaşık 6 metre sur dibine inerek çevresinde kazılar yapıyoruz. Sur dibinde kazı yaptığımız için fazla buluntu elde edemiyoruz. Kazılar sırasında özelikle küçük buluntular ve tahribata uğramış günlük kullanılan eşyalar elde ediyoruz. Çoğunluğu 13 yüzyıla ait sikkeler var ama çok tahribata uğramış oldukları için okunamayacak kadar kötü durumdalar. Kazı evi ile birlikte kazı ekibimiz daha da geliştirecek. Kazıevimiz olunca Ani’de kalacağız. Kazıevinde günlük işlerimiz bitince çalışmalarınız kazıevinde devam edecek. Burada seramik çizimleri yapacağız. Sağlam durumda olan seramiklerin yapıştırılması işlerini yapacağız Onun dışında büyük bölümü Ermenice olan kitabeler var onların yeniden fotoğrafları çekilerek okunması sağlanacak. Okunmamış olanlar okutulacak. Böylelikle Antik Kent ile ilgili bilgilerimiz daha da artacak.”dedi.