Gazetekars

Anili kızlar ne istiyor?

Türkiye Ermenistan sınırındaki Ocaklı (Ani) Köyü’ndeki kız çocukları geçtiğimiz günlerde su açılışı için köye giden Vali Ahmet Kara’ya istek ve taleplerinin bulunduğu bir kağıt verdiler.

14 Temmuz 2011 Perşembe 21:00

Anili kızlar ne istiyor?

Kağıdı da Vali Kara’dan evinde okumasını isteyen kız çocukları eğitimlerini daha iyi yapabilmeleri için köylerine Ortaöğretim istediler.

Dünyanın gözünün üzerinde olduğu Ani Harabeleri 1. derece yasak bölgeden 2005 yılında çıkarıldı. O güne kadar turistlerin bile fotoğraf çekemediği harabelerde o günden sonra kamera çekimi bile serbest hale getirildi. Ardından Ani Harabeleri turist akınına uğradı. Yerli ve bayancı turistlerin yaz-kış ziyaret ettiği harabelerde bir çok kazı çalışması da yapıldı. Tüm bunlara rağmen Ani Köyü’nde içme suyu olmayışı, İl Özel İdaresi tesislerinin kapalı olması köylüleri de sıkıntıya soktu. Köylüler böylesine önemli bir turizmi gelire çeviremediler.

“Oysa dikkatlerin üzerine çekili olduğu Ani Harabeleri’ni yanı başındaki Ani köyüyle geliştirmek gerekliliği ön palana alınmalıydı” diyen köylüler son günlerde Vali Ahmet Kara’nın da değimiyle, “Ani Artık şaha kalkacak” sözlerinin kendilerini sevindirdiğini ifade ettiler.

Eski adıyla Ani olan Ocaklı köyünde kız çocukları da eğitimlerine önem verilmesini istiyor. Bunun içinde Vali Ahmet Kara’ya bir kağıt verip isteklerini sıraladılar.

15 yaşındaki öğrenci Seda Kara, “Liseye geçeceğim. Burada da okuduk. Eğitimimiz burada kısıtlıydı. Kütüphane yok ama bilgisayar var. Bilgisayardan araştırılabilir. Hiç kitaba bakmadan direk bilgisayardan araştırıyorum ama bence kitaplar daha önemli.   Devlet büyüklerinden bize güzel bir okul imkanı vermelerini isteriz. Babalarımızda okumakta bize destek oluyor. Ama büyük devlet adamlarından da okumamızda bize yardımcı olmalarını isteriz. Genelde erkek çocuklarını okuturlar. Kız çocuklarına önem vermezler. Ama tabi bizim babalarımız diğer babalar gibi değil. Okullarımız maddi imkanlar yönünden biraz kısıtlı. Valimizden okul için destek istedik. Güzel bir okulda okuyabilmek ve iyi bir meslek sahibi olmak için destek istedik. Köyümüzde okul var ama 5’inci sınıfa kadar sadece. Ortaöğretim olmadığı için biz diğer köylere gidiyoruz. Servisle gidiyoruz. Kış aylarında servis sorunu yaşıyoruz. Bizim köyde de lisenin olmasını isteriz. Şimdi biz bitirdik liseye geçtik ama gelecek arkadaşlarımızın burada okumalarını istiyoruz. Valimize de köyümüze geldiği için teşekkür ederiz.” dedi.

Özge Kara ise, “15 yaşındayım. Bu yıl lise 1’e geçeceğim. Valimizden, okulumuzun yapılmasını, okulumuzun maddi imkanlarının olmaması nedeniyle bazı çocukların okumaması gibi bir sürü nedeni var. Mesela çocuklar bir kez lise 1’inci sınıfta kaldığından dolayı okutulmuyorlar. Özellikle kız çocukları okutulmuyor. Diyorum ki köyümüzde maddi imkanlarımız olsun. Mesela laboratuarlarımız, bilgisayar sınıflarımız, kütüphanelerimiz yok. Okulumuzda kaloriferin olmasını isterim. Daha iyi şartlarda okumak istiyorum. Türkiye’deki düz liselerden dolayı eğitimler yarım kalıyor. Üniversitelere gidemiyor. En büyük isteğimiz de düz liselerin kaldırılması.” diye konuştu.

Gülcan Kara, “15 yaşındayım. Orta okulu bitirdim. İlkokulu 5’inci sınıfa kadar bu köyde okudum. Köyümüzün bir çok kısıtları olduğu gibi okulumuzun da var. Ortaokula kadar zorluklar içinde okuduk. Servis sorunu yaşadık. Hocalarımız gerektiği kadar bize yardım etti. SBS sınavında neden köylerde derece yapılmıyor deniyor. Biz nasıl köylerde derece yapalım. Sonuçta dershanemiz, kütüphanemiz yok. Köy yerinde eğitimimiz iyi değil.” şeklinde konuştu.

Zübeyde Kara; “12 yaşındayım. Ortaokula geçtim. Bizim okulumuzda kitap sorunumuz var. laboratuarlarımız olmadığı için fen derslerini işleyemiyoruz.” dedi. 

Buket Kara ise, “Suyumuz yok. Sayın Valimizden bilgisayar istiyorum. Bilgisayarda oyun oynamak istiyorum.” İfadesini kullandı.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER