Gazetekars

Anma Programı için biblo hazırlıyor

Çoban Heykeltıraş Sarıkamış Şehitleri Anma Programı için biblo hazırlıyor

02 Ocak 2015 Cuma 11:42

Anma Programı için biblo hazırlıyor

Kars’ın meşhur Çoban Heykeltraşı Metin Doğrukartal, bu defa ustalığını Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı için il dışından gelecek olan misafirler için kullanıyor. Kars Belediyesi’nin talebi üzerine başta Sarıkamış’taki Katerina Köşkü olmak üzere kentin tarihi dokusunu biblolara işleyen Doğrukartal, bibloları yetiştirebilmek için gece-gündüz çalışıyor.

Kars Belediyesi’nin destekleriyle Kars Kalesi eteğindeki tarihi doku arasında bulunan Namık Kemal Kültür Evi’nde çalışmalarını sürdüren Çoban Heykeltıraş Metin Doğrukartal, Kars Kalesi başta olmak üzere, Taş Köprü, Evliya Camii, 12 Havariler Kilisesi, Kümbet Camii, Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri Türbesi, hamamlar ve daha bir çok tarihi binanın minyatürlerini yaptı. Doğrukartal şimdi de Kars Belediyesi’nin isteği üzerine Sarıkamış Şehitleri Anma Törenlerine gelecek davetlilere verilmek üzere biblo çalışmasına başladı. Sarıkamış’taki Katerina Köşkü’nün yanında Kars’ın diğer tarihi dokularının da biblolarını yapan Doğrukartal, çok heyecanlı olduğunu ve bibloları yetiştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Metin Doğrukartal, “Kars Belediyesinin heykel atölyesinde heykel çalışması yapıyorum. Şuan Kars’taki tarihi eserlerimizden ve Sarıkamış’taki Katerina Köşkü, Kars’taki Kümbet Camii, Kars Kalesi, Topçuoğlu Hamamı ve diğer eserleri böyle hediyelik eşya olarak yapıyoruz. Sarıkamış’ta yakında biliyorsunuz 90 bin şehidimizin olduğu Allah’u Ekber Dağlarına gelip yürüyüş yapanlara birer hediye vermeyi düşünüyoruz. Bu, Kars Belediyesinin fikri ve çok da güzel bir fikir. Sarıkamış’a gelecek misafirlere öncelikle bizim şehitlerimizi anacakları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Polyester malzemeden biblolar yapıp çoğalttığını belirten Doğrukartal, “Malzemeleri üç-beş maddenin karışımıyla elde ediyoruz. Bunlar gemi polyesteri olarak geçiyor. Çok kaliteli bir malzemedir bu. Kolay kolay kırılmayan bir maddedir. Polyester hızlandırıcı, sertleştirici özelliğe sahip. Tabi mürekkebi karıştıktan sonra ölçüleri alıyoruz ve bu ölçüleri tam ayarıyla tutturduktan sonra bunlar meydana geliyor. Malzemeyi biraz eksik, biraz fazla katarsanız bunlar patlar. Ölçülerini biz biliyoruz. Burada Ani’deki Katedralimiz de var.” diye konuştu.

Doğrukartal ayrıca, “Önceden sert taşları, kayaları işliyordum. Biz bunu biraz daha hızlandırıp gelecek nesillere sunuyoruz. Taşla yaptığımız zaman bunun bir yapımı en az 15-20 gün sürüyor. Yetiştirme imkânımız yok. Bir tane orijinal yaptıktan sonra bunun kalıbını alıyoruz. Kalıbını aldıktan sonra üretim yapabiliyoruz. İnşallah oradaki gelen insanlara bunu veririz. Onlarda mutlu bir şekilde hediyemizi inşallah kabul ederler.” şeklinde konuştu.

“MESLEĞİME AŞIĞIM”

Doğrukartal, çobanlık yaptığı dönemlerde hayvan otlatırken nerede bir taş görse ona şekil verdiğini ve ömrünün taşları yontmakla geçtiğini söyledi. O günlerden bu günlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini de ileten Doğrukartal, “Herkes bir şeye aşık olur, ben de mesleğime aşığım. Bu mesleği çok seviyorum. Ben bu sanatla meşgul olurken kendimi bambaşka bir dünyada hissediyorum.” dedi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER