Arslan ve Kılıç’tan esnafa davet!
Arslan ve Kılıç, KOSGEB’in küçük işletmelere hızlı destek programından daha fazla yararlanmaya davet ettiler.
04 Şubat 2022 Cuma 11:25
Volkan KARABAĞ
Kars milletvekilleri, 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, yaptıkları açıklamada hemşehrilerimizi KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programından daha fazla yararlanmaya davet ettiler.
Arslan ve Kılıç açıklamalarında, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Ocak Ayı içerisinde açıklanan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı KOBİ’lerimiz için büyük avantajlar sağlıyor. Destek programı ile son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup, meslek lisesi veya üniversite mezunu gençlerimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere KOSGEB tarafından personel başına 100 bin lira destek verilecek. Kadın istihdamında bu rakam 110 bin lira olacak. İstihdam taahhütlü bu destek ile mikro işletmelerimize 220.000 TL’ye kadar, küçük işletmelerimize ise 550.000 TL’ye kadar destek verilmektedir. Program ile hem genç istihdamı teşvik edilecek hem de işverenlerimize destek sağlanacak. Geri ödemeli bu destek için işletmelerimiz herhangi bir faiz ve komisyon ödemeyecektir. Kullandıkları desteğin ilk iki yılı ödemesiz olmak üzere geri ödemesi 2024 yılı Mayıs ayı içerisinde başlayacak ve 4’er aylık periyotlarla 6 eşit taksitte yapılacaktır. İlimizde faaliyetlerini sürdüren işletmelerimizin de programa yoğun ilgisi var. Bu bizi sevindiriyor. Bugün itibari ile ilimizde bulunan toplam 184 işletme bu programa başvuru yapmış durumda. Bu işletmelerimize çalıştırmayı taahhüt ettikleri 401 personel için yaklaşık 40 Milyon TL destek ödemesi yapılacaktır. Başvuru sayısı itibari ile Kars ilimiz TRA2 bölgesi illeri arasında ilk sırada, Türkiye sıralamasında ise 81 il içerisinde 50. sırada yer almaktadır. Dolayısıyla yapılan başvuru sayısına bakıldığında bizden daha fazla nüfusa sahip illerimizin önüne geçmiş bulunmaktayız” dediler.
KOSGEB Girişimcileri Cesaretlendiriyor
KOSGEB’in girişimciliğin gelişiminde çok büyük katkısı olduğunu söyleyen Arslan ve Kılıç, ilimizde 2012 yılından itibaren faaliyetlerini sürdüren KOSGEB aracılığıyla şimdiye kadar 546 girişimcimizin kendi işyerini açmış olduğunu ve toplamda 15.486.575,93 TL destek aldıklarını, 2021 yılında ise 27 tanesi imalatçı işletme olmak üzere toplam 78 işletmenin KOSGEB desteği ile açıldığını, bu işletmelere 2021 yılı içerisinde 4.763.908,00 TL destek ödemesi yapıldığını ve özellikle imalata yönelik işyeri açan girişimcilerin makine, ekipman ve yazılım alımlarına KOSGEB aracılığı ile 100.000 – 300.000 TL arasında hibe desteğinin verildiğini, bu işletmelerin ayrıca kuruluş dönemi desteği ve personel performans desteği de alabildiklerini, KOSGEB’in bu desteğinin girişimcilerimizi cesaretlendirdiğini ifade ettiler.
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programının ciddi avantajları var
Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda gerçekleştirilen kalkınma hamleleri ile ülkemizde müthiş bir dönüşümün yaşanmakta olduğunu, bu dönüşüm ve gelişmenin ilimizde de tarım, sanayi, eğitim, sağlık, ulaşım ve altyapı alanlarında çok sayıda yatırımla devam ettiğini, dün olduğu gibi bugün de yatırım yapan, istihdam sağlayan işletmelerimizin yanında olduklarını ve yatırım yapmak isteyen girişimcileri Tarım İl Müdürlüğü, TKDK, SERKA ve KOSGEB marifetiyle desteklediklerini belirten Arslan ve Kılıç, “İşletmelerimizin bu programdan azami derecede istifade etmelerini beklemekteyiz. Bu program ile hem işletmelerimiz, hem de istihdam edilen gençlerimiz kazanacak. Kısacası İlimiz, bölgemiz ve ülkemiz kazanacak” dediler.
Bu önemli destek programından dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a ve KOSGEB Başkanı Sayın Hasan Basri Kurt’a, desteğin tanıtımı ve uygulamasında emeği geçen KOSGEB Kars Müdürü Lütfullah AKTAŞ ve çalışanlarına teşekkür eden Arslan ve Kılıç, bu destek programının ilimize hayırlı olması dileğinde bulundular.
Arslan ve Kılıç’ın yaptıkları açıklamada, KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı'nın Detayları ise Şöyle;
“2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde eden, son 12 ayda çalışan sayısını koruyup, meslek lisesi, teknik lise, ön lisans veya lisans mezunlarını en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmeler bu programa başvuru yapabilecekler.
Destek kapsamı:
İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki işletmelere:
- 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,
- “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile; yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir.
İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.
Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecektir.
Programının önceki başvuru dönemlerinden yararlananlar, yeni başvuru dönemi şartlarını karşılamak kaydıyla bu dönemde de programa başvuru yapabilecektir.
Başvuru yeri:
- Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.
- Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir.
Geri ödeme:
Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; işletmeler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir. Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.”