Aşçı Kursu’nda mantı günü
Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi Projesi (MESGEP) projesi kapsamında Kars Atatürk Kız Teknik ve Lisesi’nde 11 Ocak’ta açılan ve 31 Mayıs’ta sona erecek olan Aşçı Çırağı Yardımcılığı Kursu’nun bugünkü mönüsü Maraş Mantısı oldu.
17 Mart 2014 Pazartesi 10:33

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün
Sorumluluğunda yürütülen, Türkiye genelinde 35 ilde uygulanan MESGEP projesi Kars’taki pilot okul olan Atatürk Kız Teknik ve Lisesi’nde yürütülüyor. 11 Ocak’ta başlayan, 31 Mayıs’ta sona erecek olan 280 saatlik Aşçı Çırağı Yardımcılığı Kursuna 18 kursiyer devam ediyor.
Kursta ülkenin bütün yörelerine ait yemeklerin hazırlanışı, püf noktaları ve en güzel lezzetin verilmesi için gerekli olan bilgiler aktarılıyor. Aktarılan bu bilgilerin ardından pratiğe geçiliyor. Bu bölümde de önlükler giyiliyor ve yemeğin hem görsel hem de lezzet bakımından hazırlanışı öğretiliyor.
TÜM YÖRELERİN YEMEK ÇEŞİTLERİ ÖĞRETİLİYOR
Kurs; Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış’ın eşi Kahraman Maraşlı Nida Alkış tarafından veriyor. Alkış, bayanlara iş alanında yardımcı olmak amaçlı açılan kursa ilginin beklenenin de üstünde olduğunu belirtti. Kursa devamlı olarak katılan kursiyer sayısının 18 olduğunu kaydeden Alkış, çeşitli yörelerin yemeklerini öğrettiklerini ayrıca, mutfak ve masa düzeni, tabak ve kaşık düzeni gibi göze hitap eden unsurların da öğretildiğini vurguladı. Alkış, “Türkiye’nin her yöresine ait yemekleri burada yapmaktayız. 300’e yakın yemek, pasta, börek, tatlı ve çorbaların da yapılışını öğretmekteyiz. Elimizden geldiği kadar her yöreye ait yemekler yapıyoruz. Ama genelde Akdeniz bölgesi çünkü burada genelde et yemekli olduğu için sebze yemeklerini de öğretmeye çalışıyoruz. Kurs sonunda sınav yapılacak ve sınavdan geçerli not alanlara belgelerini vereceğiz. Kursun ilk başlangıcında mutfak hijyenini aktarıyoruz. Mutfakta nelere dikkat edilmesi gerektiği, çöp atımından yemek yapımına, sebzelerin doğranmasından serviste dikkat edilmesi gereken konular ve diğer bütün kurullar öğretilmekte. Sonra da yemeklerin yapım inceliklerini gösteriyoruz. Kahraman Maraş’ın olsun, Gazi Antep’in olsun, Kayseri’nin olsun, Kars’ın olsun elimizden geldiği kadar bütün yörelerin yemeklerine yer veriyoruz. Ben hafta sonları kurs verdiğimiz için hafta da en az iki çeşit yemek yapımını öğretiyoruz. Tatlı, pasta yada tatlı, yemek, çorba oluyor ama en az iki çeşit üzerinde ağırlıklı duruyoruz. Bunun en güzel yanı da MESGEP’in öğrencilerden para almadan bu mesleği öğretiyor olmasıdır. Devlet karşıladığı için kursiyerler 5 kuruş ödemeden yemek yapımını öğrenmiş ve belge almış oluyorlar.” dedi.
“HEDEFİMİZ KALİFİYE PERSONEL YETİŞTİRMEK”
Atatürk Kız Teknik ve Lisesi yiyecek-İçecek Hizmetleri Öğretmeni Serpil Özcan da, “Nida Hanımla beraber hafta sonları MESGEP projesi kapsamında bu kursu yapıyoruz. 15 yaşını doldurmuş bayanlarla kursu sürdürmekteyiz. Kadın sığınma evlerinde, öğretim programından mezun olmayanlara yönelik kurslar veriliyor. Bunun sonunda belge verilecek ve işyerlerinde kalifiye elaman çalıştırılmasını amaçlıyoruz. Burada mutfakta hijyen ve masa düzenini öğretiyoruz. Bir ürün ortaya çıkarırken nelere dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyoruz. Öncelikli hedefimiz kalifiye personel yetiştirmek. Kursta mönülerimizi de kendimiz belirliyoruz. Kursiyerlerimizin de özellikle hangi yemek türünü öğrenmek istediklerini soruyoruz, onlara da dikkat ediyoruz. Onlarında görüşlerini alıp beraber bir mönü de ortaya çıkarmış oluyoruz. Her hafta sonunda da bunu uygulamalı hale getiriyoruz.” şeklinde konuştu.
“HEDEFİM YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK”
Kursiyerlerden Filiz Şivan ise, kendi işletmesinde daha lezzetli ve göze hitap eden yemekler bunabilmek için kursa katıldığını söyledi. Şivan, “Daha öne her insan gibi benimde bilmediğim, yapamadığımız yemekler vardı. Bende diğer yörelerinde yemeklerini yapabilmek ve onlara tat verebilmek için bu kursu önemsedim. Hedefim yeni şeyler öğrenmektir. İşletmeci olduğum için işyerimde ev yemekleri yapıyorum. Burada ise çok farklı yöntemler öğreniyoruz. Umarız başarılı oluruz ve burada öğrendiklerimizi lezzete dönüştürebiliriz.” diye konuştu.
MESGEP’İN FAYDALARI
Milli Eğitim Şube Müdürü Yunus Çelik de kurs hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Bugün burada MESGEP adlı projemizin tanıtımını yapmaktayız. Bu proje Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülmekte. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı, İşveren ve İşçi Sendikaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Engelli Derneklerinin katkılarıyla sürdürülmekte. Projemizin amacı; özelikle örgün ve yaygın eğitim kurumlarını bitirmeyen yada değişik nedenlerle okuma-yazmaya geçmeyen, denetimli serbestlikten faydalanan, yine engelli vatandaşlarımızı, özellikle 15 yaş ve üstü kız çocuklarımızın mesleki becerilere sahip olmalarını sağlamaktır. Bu amaçla bakanlığımızın hazırlamış olduğu bu kurslar 35 ilimizde uygulanmakta. İlimizde ise Atatürk Kız Teknik ve Lisesi’nde uygulanmakta. Yani Atatürk Kız Teknik ve Lisesi bu kursların koordinatör okulu. MESGEP projesi çerçevesinde bu okulumuzda 3 tane kurs faaliyet göstermekte. Bunlar Aşçı Çırağı Yardımcılığı Kursu, Temel Bilgisayar Okuryazarlığı Kursu ve 10 Parmak Hızlı Klavye Kursudur. MESGEP kapsamında bakanlığımız koordinatör okulumuz olan Atatürk Kız Teknik ve Lisesi’ne 30 bin TL bir bütçe ayırmıştır. Şu an buradaki kurslarımızın gerek usta öğreticilerimiz gerek öğretmenlerimiz ve gerekse kursiyerlerimizin hiç birine her hangi bir ücret talep edilmeden tamamen proje çerçevesinde sütün giderler karşılanmaktadır. Özellikle okulumuzun bilgisayar atölyesinde kullanılan bütün aparatlar bu paradan karşılandı. Yine, Aşçı Çırağı kursumuzdaki katılımcılarımızın, usta öğreticilerimizin ücretleri olsun gerekse buradaki masrafların hepsi proje kapsamında karşılanmaktadır. Projemiz gerçekten faydalı bir proje. Kursiyerlerimizde bu kurslara yoğun şekilde katılmaktalar. Çünkü aşçı çırağı kursumuza yaklaşık 35 kursiyerimiz başvurmuştu. 280 saat eğitim alacaklar. Kurslarımızın süreleri birbirinden farklı. Bilgisayar öğrenme kursumuz 160 saat, aşçı çırağı kursumuz 280 saat. Süresi biten kursların akabinde kursiyerlerimiz için bir sınav yapılmakta ardından da kurs bitirme belgesi adı altında sertifikaları verilmektedir. her şeyden önce özellikle eğitim ve öğretimin dışında kalmış olan yada denetimli serbestlikten faydalanan kursiyerlerimiz yada her hangi bir engelinden dolayı bir meslek edinememiş olanlar için bence hem bir özgüven hem bilgi ve becerilerini geliştirmek hem de bir melek sahibi olabilmelerini sağlamaktır amacımız. Bunu da belgelendirerek hayatları boyunca bu belge sayesinde fayda görebilmelerini sağlamayı hedefliyoruz.”
Atatürk Kız Teknik ve Lisesi Müdiresi Asalet Atalay da kirsiyerleri yalnız bırakmıyor. Okulunun böylesin anlamlı kurslara öncülük etmesi, MESGEP projesinde de koordinatörlük üstlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Atalay, usta öğreticilere verdikleri emeklerden dolayı teşekkür etti, kursiyerlere de başarılar diledi.