Gazetekars

Atatürk ile Haydar Aliyev’in benzer yanları

Sattar Kaya: Atatürk ile Haydar Aliyev’in benzer yanları çoktur...

14 Aralık 2011 Çarşamba 07:17

Atatürk ile Haydar Aliyev’in benzer yanları

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Settar Kaya, Azerbaycan’ın merhum Milli Lideri Haydar Aliyev’in 8. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programında yaptığı konuşmada, “Kars’ta Konsolosluğu polemikler içerisine çekmek isteyenler var. Bunun kimseye bir faydası yoktur.” dedi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen Haydar Aliyev’i anma programına katılarak söz alan Kaya, Kars’ta bulunun Azerbaycan Başkonsolosluğu’nun kıymetinin bilinmesi gerektiğine de vurgu yaparak “Üzülerek ifade etmek isterim ki; Bugün Kars’ta her ne niyetle olursa olsun, kim ne amaçla yapıyorsa yapsın, bunu burada yorumlayacak durumda değilim ama görüyoruz ki Kars’ta Konsolosluğu polemikler içerisine çekmek isteyenler var. Bunun kimseye bir faydası yoktur. Daha önceki Konsolosumuz Sayın Hasan Zeynelov da, şimdi ki Konsolosumuz Ayhan Süleymanoğlu da Türkiye’de son derece başarılı, çalışkan, tarafsız ve halkın tamamını kucaklayan güzel hizmetler veriyorlar. Sizlerin huzurlarınızda onlara teşekkür ediyorum. Kars’ın kalkınmasını ve gelişmesini isteyen Karslıların Konsolosluğu bu tarz tartışmalarının dışında tutması gerekir. Gerçi Konsolosluk burada büyük bir devleti temsil ediyor. Yel kayadan ne götürür. Ama sonuçta Karslılar rahatsız oluyor.” diye konuştu.

ATATÜRK İLE HAYDAR ALİYEV’İN BENZER YANLARI ÇOKTUR

Atatürk ile Haydar Aliyev’in birçok benzer yanları olduğunu da vurgulayan Kaya, “Atatürk ile Haydar Aliyev’in benzer yanları çoktur. Çünkü her ikisi de bir Mayıs ayında doğmuşlardır. Her ikisinin de babalarının adı Ali Rıza’dır. Her ikisi de dağılan imparatorlukların küllerinden var ederek modern ve güçlü devletler kurmuşlardır.

Atatürk ve Haydar Aliyev Türk milletinin son yüzyılda yetiştirdiği en büyük dâhilerdir. Bunu nereden anlıyoruz? Onların eserlerinden anlıyoruz. Mustafa Kemal’in eserlerinden birisi ise bugün Dünyanın en güçlü devletlerinden birisi olan ve vatandaşı olmaktan onur duyduğum Türkiye Cumhuriyeti’dir. Haydar Aliyev’i ise kendisinin de başında durduğu Sovyetler Birliği’nden ayrılarak eş zamanlı olarak kurulan devletlerin durumuna bakarak söyleyebiliriz. Örneğin Gürcistan bile şu anda resmi olmasa bile bugün 5’e bölünmüş durumdadır. Ermenistan ise yanlış politikaları sayesinde ülkesini abluka altına aldırmıştır ve bugün neredeyse Ermenistan’da adam kalmamıştır. Yine etrafımızda binlerce yıllık gelenekleri olan ülkeler bugün alt üst olmuştur. Ama Azerbaycan bugün bölgece bir denge unsuru ve parlayan bir yıldız olarak varlığını ve gelişmesini sürdürüyor.” dedi.

SSCB, DAĞILMADAN ÖNCE KURTLAR SOFRASIYDI

Türki Cumhuriyetlerin Sovyetler Birliği’nde ayrılmadan önce Azerbaycan’ın da içerisinde bulunduğu bir kurtlar sofrası olduğuna dikkat çeken Kaya, konuşmasını şu şekilde sürdürdü.

“Bugün Azerbaycan’ın dünyasından Haydar Aliyev’i çekip çıkardığınızda geriye hiçbir şey kalmaz. Sadece Azerbaycan’ın cumhurbaşkanı olarak değil, Sovyetler Birliği döneminde yaptığı hizmetler de son derece müthiş hizmetlerdir. Bildiğiniz gibi SSCB merkezi planlamayla yönetilirdi. Ve onları oluşturan devletlerin üst düzey temsilcileri vardı. Ve böylece Sovyetler Birliği bir kurtlar sofrasıydı. Haydar Aliyev yüreğinde ki vatansever ruhuyla ömrünü Azerbaycan’a adamıştır. Çünkü Azerbaycan her yönüyle O’nun eseridir. Türkiye’nin her bir yerinde Haydar Aliyev’in adının verildiği yerler ve caddeler vardır. Ama biz Karslılar olarak Haydar Aliyev’e ayrıca şükran ve minnet borcumuz vardır. Aliyev, 2002 yılında Kars’ı ziyaret ettiğinde aynen şunları söylemiştir: ‘Ben Sovyetlerde görev yaptığım zaman Kars adı ve Kars Kalesi hiçbir zaman gündemden düşmezdi. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Kars diyip geçmeyin. Üzerinde yaşadığımız topraklar başta Ermeniler olmak üzere Türk düşmanlarının katlettiği şehitlerimizle doludur.’”

HAYDAR ALİYEV İLE ABULFEYZ ELÇİBEY ÜZERİNDE ÇATIŞMA VARMIŞ GİBİ DÜŞÜNCELER VAR

Haydar Aliyev ile Abulfeyz Elçibey üzerinde çatışma varmış gibi düşüncelerin son derece yanlış olduğuna da altını çizen Kaya, konuşmasını şu şekilde sürdürdü. “Diğer bir sonu da Türkiye kamuoyunda olduğu gibi Kars’ta da Haydar Aliyev ile Abulfeyz Elçibey arasında bir çatışma var gibi düşüncelere sahip olan hemşerilerimiz var. Bu da son derece yanlıştır. Bu en azından Azerbaycan halkının iradesine saygısızlıktır. Çünkü her ikisi de Türk dünyasının büyük liderlerindendir. Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez.” diyen “Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzâde’yi de, ‘Ayrılan Kubbeler birleşmelidir. Vatan bir toprağa yerleşmelidir.” Diyen Abulfeyz Elçibey’i de, “Biz bir millet iki devletiz.” diyen Haydar Aliyev’i de seviyoruz.”

SARKİSYAN, TÜRKLER MUTLAKA BİRGÜN BİZDEN DİZ ÇÖKÜP ÖZÜR DİLEYECEKLERDİR

Kaya konuşmasında son olarak Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın Miami’de bir toplantıda yaptığı konuşmasında ‘Türkler mutlaka birgün bizden diz çöküp özür dileyeceklerdir.’ Sözlerini de hatırlatarak Konsolosluktan bu konuda bir açıklama yapmasını da isteyerek. “Buradan kısa bir cevap vermemiz gerekirse Karslılar olarak sizlerin ağababalarınız bile Türkleri diz çöktüremezler. Siz kim oluyorsunuz ki? Türkler sizlerden özür dilesin.” dedi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER