Ayhan Bilgen: "Belediyeden bazı evraklar dışarıya çıkartıldı"
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kameraları çalışmayan Kars Belediyesinden Cuma namazında evrak kaçırıldığını belirtti.
06 Nisan 2019 Cumartesi 12:34
Bugün parti binasında gazetecilere açıklama yapan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, yaklaşık 2 aydır personelin işe gelişiyle ilgili çizelge tutulmadığını ve buna da gerekçe olarak belediyede kağıt bulunmadığını belirterek, “Kars Belediye Başkanlığında geçtiğimiz gün birim amirleriyle yaptığımız toplantıda güvenlik görevlileri kameraların bir süredir çalışmadığını bilgi işlem müdürlüğüne iletti. Ancak onarımı yapılmayan kameralar hala çalışmıyor ve bugün de Cuma namazında Belediyeden bazı evraklar dışarıya çıkartıldığının fotoğrafları var elimizde. Bunları Başkan vekiline söylediğimizde ‘ben bilmiyorum, bana kimse bir şey söylemedi’ yanıtını veriyor.” dedi.
HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, MHP’nin seçim itirazları ve Kars Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bilgen, seçim sonucunun ilan edilmemesinin şaibeleri güçlendirdiğini ifade ederek, MHP’nin itiraz gerekçelerinin gerçekten uzak olduğunu söyledi.
“Dolayısıyla biz mazbatanın bir an önce verilmesini ve bir an önce bu şehirde hiçbir şaibeye hiçbir spekülasyona sebep vermeyecek şekilde belediyenin bütün evraklarıyla ilgili geçmişe dönük yapılmış işlemlerle ilgili özellikle yakın dönemle ilgili acil soruşturma başlatılmasını isteyeceğiz” diyen Bilgen, 31 seçimlerinin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen henüz mazbatamızı alabilmiş değiliz. Elbette itirazda bulunmak yasal haktır ama itirazında hukuka uygun olması itirazlarla ilgili kararında yine aynı şekilde hukuka uygun olması gerekir. Sandık kurulunda sayım sırasında yapılacak işlerin 5 gün sonra itiraz konusu yapılması kabul edilebilir bir durum değildir. Sandıklarda bir güvenlik sorunu var ise sandık görevlileri o anda itiraz edecekti” dedi.
MHP’nin İlçe Seçim Kurulu’na yaptığı itirazının ardından yapılan tekrar oy sayma işleminin ardından MHP’nin seçim iptali için İl Seçim Kurulu’na itiraz etmesine değinen Bilgen, şöyle konuştu:
“31 Seçimlerinin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen henüz mazbatamızı alabilmiş değiliz. Elbette itirazda bulunmak yasal haktır ama itirazında hukuka uygun olması itirazlarla ilgili kararında yine aynı şekilde hukuka uygun olması gerekir.
Sandık kurulunda sayım sırasında yapılacak işlerin 5 gün sonra itiraz konusu yapılması kabul edilebilir bir durum değildir. Sandıklarda bir güvenlik sorunu var ise sandık görevlileri o anda itiraz edecekti.
‘SANDIK GÖREVLİLERİ İMZA ATMAYACAKLARI O ANDA İTİRAZ EDECEKTİ’
Her okulda güvenlik görevlileri vardı, sandık görevlileri okulları dolaştılar. Her hangi bir seçmen üzerinde bir baskı varsa sandık görevlileri imza atmayacakları o anda itiraz edecekti.
Güvenlik görevlilerini göreve çağıracaklardı. Bu yaklaşım aslında doğrudan sandık kurulu başkanı olan kamu görevlilerini de polisi de bu şehrin mülki amirlerini de herkesi töhmet altında bırakan bir yaklaşımdır. Seçmen listeleri ile ilgili itirazlarda seçim takvimi başlamadan yapılır. Eğer bu şehirde er erbaş oy kullanmışsa bununla ilgili itirazlar listeler incelenip yapılır. Ki biz yaptık itirazlarımızı, bu itirazlarımız o zaman reddedildi.
‘SEÇMEN LİSTESİ İTİRAZI SEÇİMDEN SONRA YAPILMAZ’
Seçmen listesi itirazı seçimden sonra yapılmaz. Bir başka konu mahkumların, taksirli suçlardan ceza alanların yine aynı şekilde oy kullandığı yönündedir. Bunlar zaten belediye başkanlığında oy kullanmıyorlar il genel meclisi için oy kullanıyorlar. Dolayısıyla son yapılan itiraz hiçbir boyutuyla hukuki nitelik taşımamaktadır.
Kaldıki itiraz İl Seçim Kurulu’na yapılmaz İlçe Seçim Kurulu’na yapılır. MHP daha önce oyların sayımıyla ilgili İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu tüm oylar sayıldı. Şimdi oylar sayıldıktan sonra seçimin iptal edilmesi talebinde bulundular. Oyların sonucuna göre mi oyların seçimin iptal edilmesine karar verecekler. Ya oy sayımında MHP çıksaydı ne olacaktı, gerekçeler ne olacaktı?
Bu gerekçeler hiçbir inandırıcılığı olmayan gerekçelerdir. Bu konuda seçim kurullarının iki yetkisi vardır: birisi seçim sonuçlarına dair itirazlar, diğeri seçim suçları ile ilgili itirazlar. Seçim suçları ile ilgili itirazlar 132 maddedir. Bunlarla ilgili suçların sonuçlanması 3 aylık bir süreyi alır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi yargılama süreçleri eğer görevliler yanlış yapmışsa, seçim kurullarında görevliler ihmalde bulunmuşsa, kasıt varsa, güvenliklerinden kaynaklı, seçim kurullarından kaynaklı her hangi bir hukuksuzluk varsa bunların incelenmesi ile ilgili süreç 3 ay içerisinde tamamlanacak.
Ama bu seçim sonucunun ilan edilmesini geciktirmeyi, engellemeyi asla haklı kılmaz. Bu şehirde sonucun açıklanmasını geciktiren mazbataların verilmesini geciktirenler yeni spekülasyonların yeni şaibeleri şehirde konuşulur kılıyor.
Cuma saatinde belediyenin önünde Kars Belediyesi’nden dosyalar taşındı. Dosyaların taşınması fotoğraflandı bize atıldı. Belediyeden o saate dosyalar neden taşınıyor nereye götürülüyordu? Gece geç saatte belediyede özellikle karbiyotik firmasının personeline geri dönük imza attırıldığına dair çok somut bilgiler geldi bize.
Bu şehrin milletvekili olarak şimdiye kadar belediye yolsuzluk iddiaları ile ilgili belediye borçları ile ilgili verdiğim soru önergelerine cevap verilmemesinin sebebini ilgili birim amirlerinden dinlemek üzere belediyeye gittim. Maliye Müdürü, Hukuk Müdürü, Bilgi işlem Müdürü, Güvenlik Müdürü’nden neden sorularıma yanıt verilmediğine dair bilgi almak için gittim görüşmeler yaptım.
Belediyede her şey hukuk dışı. Dün ziyaret ettiğimiz birimlerin bazıların personel takip çizelgelerinin iki aydır yapılmadığını gördük. Bunu geldik tekrar ilgili birimlere sorduk ‘neden yok’ bize verdikleri yanıt ‘kağıt alacak para yok’ şeklinde. 60 günün bütün imza kağıtları 60 kağıt yapar.
60 kağıt kaç liradır Karslılara sormak istiyorum? Ama o kadar personelin o kadar gün işe gitmemesinin tespitinin yapılmasının sorumluluğu bütün birim amirlerini de, başkan yardımcılarını da şu anda koltukta oturan başkanı da kapsar. Benin haberim yoktu, ben bilmiyordum gibi mazeretleri yargıya anlatacaklar. İnstagramdan canlı yayınla halka anlatmayacaklar. Çünkü bu görevler açık bir biçimde Mahalli İdari Kanunu’nda açıkça sayılmıştır.
Bu görevleri yerine getirmemeyle ilgili savunmalarını elbette ki idari soruşturma sürecinde de savcılarla mutlaka paylaşacaklar. Özellikle personele geriye dönük imza attırmalar ve kimi kameraların haftalardır çalışmıyor olmasını, güvenlik görevlileri ilgili teknik birime iletmiş olmasına rağmen bu kameraların hala açılmıyor olmaları kaçırılan, çalınan dosya iddialarını güçlendiriyor.
Yolsuzluk iddialarının yoğunlaştığı Fen İşleri, İmar ve ihale gibi bazı birimlerin önündeki kameraların çalışmıyor olması buralarda evrakların personelinde bilgisi dışında çıkarılma ihtimalini, kaçırılma, delil karartma ihtimalini ciddi biçimde güçlendiriyor.
Dolayısıyla biz mazbatanın bir an önce verilmesini ve bir an önce bu şehirde hiçbir şaibeye hiçbir spekülasyona sebep vermeyecek şekilde belediyenin bütün evraklarıyla ilgili geçmişe dönük yapılmış işlemlerle ilgili özellikle yakın dönemle ilgili acil soruşturma başlatılmasını isteyeceğiz.
Konuyu elimizdeki bütün evraklarla birlikte yargıya taşıyacağız. Mülküye müfettişlerinin gündemine taşıyacağız. Hem soruşturma, hem inceleme hem de yargılama sürecinin bir an önce başlamasını isteyeceğiz.
Biz asla işini doğru yapan, haksız bir kazanç elde etmeyen hiç bir personelle bizim işimiz olamaz. Onlar bizim yol arkadaşlarımızdır, çalışma arkadaşlarımızdır. Ne kadar yardımcı olurlarsa Kars’ın hakkını savunmuş olurlar. Suç işleyenler ve suçun işlenmesine göz yumanlar hangi siyasi partiden olurlarsa olsunlar yargı önünde hesabını verecekler.”