Gazetekars

Bakü-Tiflis-Kars projesi sorunsuz

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Azeri ve Gürcü meslektaşlarıyla bir araya gelen Yıldırım, projenin önünde herhangi bir engel bulunmadığını söyledi.

28 Ocak 2011 Cuma 07:51

Bakü-Tiflis-Kars projesi sorunsuz

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin planlandığı gibi gittiğini söyledi.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te üçüncüsü düzenlenen BTK Koordinasyon Kurulu toplantısında Azeri ve Gürcü meslektaşlarıyla bir araya gelen Yıldırım, projenin önünde herhangi bir engel bulunmadığını söyledi.

Gürcistan Altyapı ve Bölgesel Gelişim Bakanlığı tarafından organize edilen toplantıya, Yıldırım'ın yanı sıra, Azeri Ulaştırma Bakanı Zia Mamedov başkanlığındaki heyet ile Gürcü Ulaştırma Bakanı Ramaz Nikolaishvili ve bakanlıktaki diğer yetkililer katıldı.

Toplantıda, BTK demiryolu projesine ilişkin konular gündeme geldi. Bu çerçevede projenin, Türk-Gürcü sınırında 4 kilometre uzunluğa sahip Kars-Akhalkalaki bölümünün inşası ve rehabilitasyonu, sınır geçişleri ve gümrük prosedürlerine ilişkin meseleler ele alındı.

Toplantıda ayrıca, projenin Gürcistan sınırları içnide kalan, Azerbaycan tarafının fazladan 50 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği bölümünün finansmanı tartışıldı.

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Bakan Yıldırım, "Bu, bakanlar seviyesinde gerçekleştirdiğimiz üçüncü toplantı. Bugün projenin mevcut durumu hakkında değerlendirmelerde bulunduk, şu ana kadar neler yapıldı, bundan sonra neler yapılacak, bunları görüştük. Teknik heyet hem Türkiye, hem de Gürcistan tarafındaki ilerlemeyi anlattı. Anladığımız kadarıyla herşey plana uygun bir şekilde işliyor. Şu ana kadar ciddi bir problem yaşanmadı" dedi.

Gürcü Bakan Nikolaishvili ise "Projenin yüzde 53'ü tamamlandı. Bu bir başarı olarak değerlendirebiliriz. Bugün gelecek yılki planları koordine ettik. Birkaç yüz milyon harcanacak, bu çok önemli bir konu. Bugünkü toplantı gösterdi ki, proje başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Özellikle şunu ifade etmek istiyroum, bu proje, New York'ta dünyanın en başarılı 100 projesi arasında gösterildi. Bu çok önemli" şeklinde konuştu.

Üç ülke arasındaki proje kapsamında mevcut alt yapıya ilave olarak toplam 105 kilometrelik demiryolu hattı döşenecek. Bunun 76 kilometresi Türkiye, 29 kilometresi de Gürcistan tarafından olacak. Üç ülkeyi birbirine bağlayacak olan BTK projesinin 2012 yılının ilk yarısında tamamlanması bekleniyor.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER