Gazetekars

Başbakana soru önergesi

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

25 Nisan 2012 Çarşamba 08:07

Başbakana soru önergesi

Önerge şöyle: Belediye hizmetleri kısaca, kentin yol ve su ihtiyacı başta olmak üzere, yolların temizlenmesi, itfaiye hizmetleri, zabıta hizmetleri, cadde ve sokak temizliği, halk sağlığını koruma, haller açma, pazar yerleri kurma, sanayi bölgeleri kurma, kentin altyapısı ve buna bağlı olarak su dağıtımı, kanalizasyon, şehiriçi yollar, doğalgaz dağıtımı şebeke dağıtımı vb. olarak özetlendiği gibi belediyeler bir kentin geleceğini belirleyen en önemli kurum olmaktadır. Belediyenin kaliteli ve ihtiyaca uygun hizmet vermesi ise muhtarlar, sivil toplum örgütleri ve en önemlisi halkla ortaklaşarak kentin ihtiyaçlarını doğru tespit edip kalıcı çözümler üretmesine bağlıdır.

Ancak Kars Belediyesi yukarıda saymış olduğum, belediyenin belli başlı görevleri arasında sayılacak hizmetleri dahi verememektedir. Kent merkezi bir kentten çok bir kasabayı andırıyor. Sosyal tesisler, otopark, trafik lambaları, yaya geçitleri bulunmadığı gibi yolların çoğuna kalıcı bir asfalt dahi dökülmemiştir. Belediyenin bilinen tek icraatı caddelerdeki yüzyıllık ağaçları keserek yerine ihale ile fide ektirmek olmuştur. Parke taşı döşenmiş sokak yok denecek kadar azdır. Kaldırımlar olmadığı ve kentte otopark bulunmadığı için araçlar dükkan kapılarını kapatacak şekilde park ediliyor. Kent merkezinde ne boş bir alan ne de dinlenmek için oturulacak bir bank bulunuyor. Muhtarlar sorunla ilgili yıllardır mücadele verdiklerini, başvurmadıkları makam bırakmadıklarını ancak kalıcı bir çözüm üretilmediğini dile getiriyor.

Kars'ın çoğu mahallesinde evlere 24 saat su verilmediği gibi kentin rahat kullanılabilir yolları da yoktur. Merkez Mahallesi, Atatürk Mahallesi, Aydınlık Evler Mahallesi, Bayrampaşa Mahallesi, Bülbül Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Fevzi Çakmak Mahallesi, Kaleiçi Mahallesi, Karadağ Mahallesi, Sukapı Mahallesi, Yeni Mahalle, Bahçelievler Mahallesi, Ortakapı Mahallesi, İstasyon Mahallesi, Hafızpaşa Mahallesi, Halitpaşa Mahallesi ve Alpaslan Mahallesinde sular sürekli kesiktir. Bu mahallelere su sabah-akşam toplamda 1-2 saat verildiği gibi yolları da henüz yapılmış değildir.

Kentte musluk suyu son derece sağlıksız olduğu için imkan bulanlar içme suyu olarak da kullanmıyor. Kadınlar sabah saatlerinde bir kaç bidona doldurabildikleri su ile tümgün idare etmek zorunda kalıyorlar. Çamaşır makinesi, şofben kullanımı ancak çok erken saatlerde ve kısa süreli olmaktadır. Bu nedenle mahalle sakinleri çamaşırlarını çoğu zaman elde yıkıyor ve çok ilkel koşullarda banyo ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Bu mahallerde su cezaevlerindeki gibi bir uygulama ile veriliyor. Aile bireyleri sabah kalkıp evde banyo sırasına giriyor ve su kesilmeden alelacele yıkanmaya çalışıyor. Yetiştirebilenler makineye çamaşır atıyor ancak çoğu zaman yıkama bitmeden su kesiliyor. Bu durum özellikle kadınları zor durumda bırakıyor. Kent idarecileri için utanç olarak nitelendirilecek bu sorun bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Sorunun çözümü her yıl yaza erteleniyor, yetkililer hep gelecek yıl su sorununu çözeceğiz diyorlar ancak bu güne kadar durumda bir değişiklik olmadı. Bu gün de Kars Belediyesi su sorunun Temmuz ayında çözüleceğini duyurdu. Muhtarlar daha önce de su sorunu nedeniyle yaptıkları bütün başvurularda sürekli bu yıl halledilecek dendiğini ifade ediyor. Bir ara ise Bayburt Barajının bitirilmesi bekleniyor denmiş ancak daha sonra barajın su tutmadığı söylenmiş. Bu nedenle kent sakinleri bu vaatleri artık ciddiye almıyor. Çünkü yıllardır aynı vaatlerde bulunulduğunu dile getiren halk, bunun bir oyalama taktiği halini aldığını iddia ediyor.

Mahallere ilişkin özgün sorunlar bulunmakla beraber ortak sorunlar su, yol ve alt yapı sorunlarıdır. Yani kentte belediyenin esamesi okunmuyor. İstisnasız bütün vatandaşlar şikayetçidir. Belediyenin hiç bir hizmet vermediği sadece söylentilerden ibaret değildir, kentin yolları, caddeleri, sokakları, ara yolları, kaldırımları bunun en açık kanıtıdır. Merkezde bile yollar son derece kötü durumdadır. Kışın kar temizliği yapılmıyor. Çöpler her kapıdan alınmıyor. Kimi mahalleler çöp koksundan geçilmiyor. Çoğu cadde ve sokakta kaldırım yoktur. Olan yerlerde de kaldırım taşları sökülmüş, ara sokakların çoğunu değil araçlar yayaların kullanması bile mümkün olmuyor. Muhtarlar kararlara ortak edilmiyor, sorunları konusunda kendilerine danışılmıyor.

Mahallelere ilişkin sorunlar, muhtarların verdikleri bilgilere dayanarak ayrıntılı olarak şöyledir.

Merkez Mahallesinde, su sabah akşam birer saat veriliyor. Bu su ise içme suyu olarak kullanılmıyor. Cadde ve sokaklar vahim durumda. Yollar yürümeye bile uygun değil. Belediyenin en ufak bir çalışması yok. Çocuk parkı bulunmuyor. Hiç bir sosyal tesis yok.

 

Altyapı bile tamamlanmış değil. Yağmur yağdığı zaman bina bodrumları su ile doluyor. Öğretmenler evi diye tabir edilen yerleşim alanında bulunan binalar yıkılmak üzere. En hafif bir depremde yerle bir olacak vaziyette. Mahalle Muhtarı Besra Uluçay, "bu evlerin yıkılması için defalarca başvuru yaptık ancak oralı olan çıkmadı" diyerek belediyenin ilgisizliğinden yakınıyor.

Mahalle 2 nolu sağlık ocağına bağlı. Bu sağlık merkezi ile mahalle arasındaki mesafe oldukça uzun. Ulaşım imkanı da olmadığı için hastalar genelde taksi tutarak oraya gitmek zorunda kalıyor. Yine mahalle muhtarının ifade ettiğine göre bir aile sağlık merkezi yapımı için arsa mevcut olduğu halde yapımına başlanmıyor.

Atatürk Mahallesinde, mahalle ikiye bölünmüş. Su sabahları 2 saat olmak üzere her iki tarafa bir gün ara ile veriliyor. Yollar çok bakımsız, rampalardan çıkmak oldukça zor. Araçlar ara sokaklara girmekte zorlanıyor. Altyapı tamamlanmış değil. Çöpler düzenli alınmıyor.

Mahalle Muhtarı Resul Morkoç'un ifade ettiğine göre, kentsel dönüşüm projesi kapsamında TOKİ mahalle sakinlerinin bir kısmına yıllardır oturduğu evleri, milli emlak olduğu gerekçesi ile hazine arsası diye mukavele imzalatılıyor. Ancak kamulaştırma ile ev sahibi olmaları 15-20 bin lira borçlandırma ile olacak. Ancak bu ailelerin hiç bir geliri yok. Ailelerde tek çalışan bile yok. Bu borcu ödeme olanağı bulmaları mümkün değil. Aynı arsa 75 metrekare bir ev fiyatına indirgeniyor.

Aydınlık Evler Mahallesi bu mahalleler içinde en fazla sorunu olan mahallelerdendir. Mahalleye su sabah 1 saat kadar, akşam ise bazen yarım saat bazen de hiç verilmiyor. Şu an kullanılan suların içime suyu olarak kullanılıp kullanılmayacağı konusunda 2 yıl önce laboratuar incelemesi yapılmış ve sağlıksız çıkmış. Arıtma tesisi yapımına başlandığı söylenmiş ancak henüz ortada bir şey yok. Altyapı tamamlanmış değil. Yollar son derece bakımsız. Sokaklara 15 yıl önce parke taşları döşenmiş ancak taşlar yüzeye döşendiği için şu an hepsi sökük durumda. Mahalleye araçların girmesi oldukça zor. Mahallede hiç bir sosyal tesis yok. Önceki  yıllar yapılmış çocuk parkı bu dönem yerinden kaldırılmış.

Uzun zaman önce sulama amaçlı bir kanal açılmış ve hala kapatılmış değildir. Mahalle içinde bulunan bu kanal çocuklar başta olmak üzere mahalle sakinlerinin sık sık enfeksiyon kaparak hastalanmasına neden oluyor. Kanal Hafizpaşa mahallesi, Bahçelievler ve Aydınlık Evlerden geçiyor. Hafizpaşa Kışlası ve Kars Cezaevinin kanalizasyon suyu bu kanala akıyor. Kanal Mehmet Akif Ersoy ilköğretim Okulunun tam yanından geçiyor. Öğrenciler sık sık enfeksiyon kapıp hastalanıyor. Özellikle yaz mevsiminde tüm mahalleyi koku sarıyor.

Mahallenin nüfusu 7 bin olmasına rağmen, sağlık ocağı Karadağ Mahallesine yapılıyor ve Aydınlık Evler mahallesi bu sağlık merkezine bağlanıyor. İddialara göre AKP il yönetiminde olan bir şahıs Karadağ mahallesinde bulunan binasını Aile Sağlık Merkezi olarak tahsis etmiş. Oradan da yüksek miktarda kira alıyor. Mahallede Aile sağlık merkezi yapılması için defalarca başvuru yapılmış ancak hiç bir netice alınmamış.

Bayrampaşa Mahallesinde de sular akmıyor. Sabahları ancak bir saat veriliyor. Akşamları çoğu zaman su yok. Yollar vahim durumda. Kentsel dönüşüm yapılacak denen mahalleye   tek çivi çakılmamış. Altyapı tamamlanmamış. Mahalle araları fosseptik çukurlarla dolu. Yollar olmadığı için vidanjör girmesi de zor o nedenle fosseptik çukurlar çekilmiyor. Yazın bu çukurlar taşıyor mahallenin içine akıyor, mahalle kokudan geçilmiyor. Araçlar mahalle aralarına giremediği için hayvancılık yapanlar hayvanlarına yem temin etmekte zorlanıyor.

Mahalle kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınmış ancak mahalle muhtarı Asım Turan Aydemir'in iddia ettiğine göre TOKİ ve Belediye mahalle sakinlerine baskı yaparak ve onları tehdit ederek zorla kamulaştırma yapıyor. Normalde TOKİ'nin metrekare için 550 lira maliyeti olacak. Bayındırlık birim fiyatı da böyle zaten, ancak halktan metrekare için 930 lira talep ediliyor.

Bülbül Mahallesine su sabahları veriliyor. Çoğu zaman ise verilmiyor. Zaten su içme suyu olarak kullanılamıyor. En geri kalmış mahallerden biridir. Yolların durumu içler acısı. Altyapı tamamlanmış değil. Mahalle fosseptik çukurlarla dolu. Aydınlık Evler mahallesinin en büyük sorunu olan kanal bu mahalleden de geçiyor. Kanalın kapatılması için başvuruda bulunulmuş ancak hala bir sonuç yok. Mahallenin hemen yakınında Kafkas Üniversitesi var . Ancak Üniversite yolu mahalleden geçmiyor. Üniversite yolu kapattığı için çok yakın mesafede olan Üniversite hastanesine bile ulaşım imkanı bulunmuyor.  

Üniversite yolu, Şehitler Mahallesinden açılmış. Bu nedenle mahalleye giriş çıkış yok gibi. Evler ve arsaların değeri bu nedenle düşmüş. Mahallenin yarısına daha imar girmemiş. 1. değirmen sokak yoluna hala beton dökülmemiş, yol toprak yani. Su sürekli donuyor. Sular çeşitli ısıtma yöntemleri ile akıtılmaya çalışılıyor. Bu da su saatlerini patlatıyor.

Cumhuriyet Mahallesinde, sular çoğu mahallede olduğu gibi sabah akşam birer saat veriliyor ve içme suyu olarak kullanılamıyor. Mahallede daha önce açılmış kanal henüz kapatılmamış ve kanalizasyon suları bu kanala akıyor. Bu kanal Hakki Demir sokağında bulunuyor. Mahallede çöpler düzenli alınmadığı için mahalle sakinleri çöplerini ve soba külünü bu kanala döküyor. Devlet Su İşlerinin kanalizasyon suyu da bu kanala akıyor. Bütün tepkilere rağmen kanal hala kapatılmış değildir.

Fevzi Çakmak Mahallesine, sular sabah ve akşam bir ya da iki saat veriliyor.   Altyapı tamamlanmış değil. Yolların durumu diğer mahallelerden farksız. Mahallenin gecekondu kısmında kanalizasyon dahi yok. Mahallede hiç bir sosyal tesis yok. Kars Süt Fabrikası bu mahallede kurulmuştu. Ancak şimdi yurt olarak kullanılıyor.

Kaleiçi mahallesinde, sular 1-2 saat veriliyor. Altyapısı tamamlanmış nadir mahallerdendir. Ancak altyapı oldukça eski olduğu için zaman zaman bu yönlü sorunlar yaşanıyor. Mahalle kentsel dönüşüm kapsamına alınmış. Mahalle Muhtarı Şeref Emekçi'nin ifade ettiğine göre TOKİ kendi hesabına göre bir fiyat belirlemiş. Evleri, arsaları olanlar 20 yıl borçlandırılıyor. Herhangi bir işi ve tek geliri olmayan bu aileler bu borçları nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyor. Mahallede sosyal tesis yok. Mahalleye en azından bir futbol sahası yapılması talep edilmiş ancak bu konuda da bir girişim yoktur.

Karadağ mahallesinde, sular sabah-akşam olmak üzere her gün 1-2 saat veriliyor. Mahallede yollar oldukça bakımsız, kanalizasyon tamamlanmış değil. Altyapı eksik. İlin çöpü bu mahalleye dökülüyor. Çöp arıtma tesisi yapılacak denmiş ancak bir kat bina yapıldıktan sonra çalışma durdurulmuş. Çöpler mahallenin üst kısmındaki yeni garajlar mevkiindeki meralara dökülüyor. Mahalleye olan mesafesi sağlığı olumsuz etkileyecek kadar.   Mahalle özellikle yaz aylarında kokudan ve sivrisineklerden geçilmiyor. Mahalle sakinleri bu nedenle sürekli enfeksiyon kaparak hastalandıklarını ileri sürüyor.

Örnek mahallesinde, altyapı ve yollar diğer mahallelere nazaran iyi olsa da eksiklikler mevcut. Mahalle yeni yerleşim alanı olduğu için, yeni yapılan sitelerde henüz altyapı tamamlanmış değil. Mahallenin içinden sulama kanalı geçiyor. Hem görüntü hem de çöplerin birikmesi açısından sıkıntı çıkaran bu kanalın kapatılması gerekiyor.

Paşaçayır mahallesi, ilin belediye hizmeti görmediği mahallerin başında geliyor. Mahalleli kuyu suyu kullanıyor. Suyu olan nadir mahallerden biri ancak su içme suyu olarak kullanılamıyor. Mahalle kuyu için kullanılan su pompası 4-5 ayda bir bozuluyor. Altyapı sorunu had safhada. Hiç bir sosyal tesisi yok.   Sokaklara parke taşı bile döşenmemiş. Kanalizasyon tamamlanmamış. Mahallenin yolları yok dense yeridir. Çünkü yapıldı denen yollar, ince asfalt üzerine mıcır dökülmüş, bunlarda kısa sürede sökülmüştür.

 

Yolların kötü olması mahallede trafik kazalarının yaşanmasına sebep olmuş. Mahalle organize sanayi bölgelerine yakın olduğu için sanayi esnafının araçları o mahalleden geçiyor. Muhtarın iddia ettiğine göre bu güne kadar bu tür kazalarda yaklaşık 15 kişi hayatını kaybetmiş. Mahalle kentsel dönüşüm kapsamına alınmış ancak diğer mahallerde olduğu gibi bu mahallede de tek çivi çakılmamış.

Sukapı mahallesinde, sular   sabah-akşam olmak üzere 1-2 saat veriliyor. Yollar son derece kötü. Sokaklarda yürünmüyor. Ucube denerek   yerinden sökülen heykele giden yol, daha önce kayseri taşları ile döşenmiş ancak taşlar bu dönem, yerinden sökülerek şehir içindeki bir yola döşenmiş. Bu nedenle o yol tam bir enkaz haline gelmiş.

Şehitler mahallesi, en az sorunlu bir mahalle olmakla beraber yol sorunu bulunmakta ve altyapı eksik olduğu için çeşitli sorunlar yaşanmaktadır.

Yenimahalle'de de sular sabah-akşam 1-2 saat veriliyor. Yollar son derece bakımsız olup araç kullanımı açısından elverişsizdir. Bu mahallede de altyapı, yollar ve sosyal tesis olmayışı başta gelen sorunlardır.

Yenişehir mahallesi, sular depolara doldurularak kullanılıyor. Bu nedenle deposu küçük olan evlerin suları sık sık kesiliyor. Mahallede çöpler düzenli olarak alınmıyor. Mahallenin bir alanına spor aletlerinin olduğu bir park yapılmış ancak mahalle büyük olduğu için herkes faydalanamıyor. Ayrıca mahallede sokak köpeklerinin olduğu bu nedenle öğrencilerin zor anlar yaşadığı ve velisi olmadan okula gidemediği söyleniyor.

Yusufpaşa mahallesi, suyu olan nadir mahallelerden biridir. Ancak bu mahallede de yol, kaldırım sorunları başta olmak üzere diğer mahallelere benzer bir çok sorunu bulunuyor. Mahalledeki Sağlık Merkezinde ayrıca 5 köye de sağlık hizmeti veriliyor ve sadece 1 doktor çalışıyor.

Bahçelievler mahallesinde, sular sabah akşam 1-2 saat veriliyor. Zaten bu su da içme suyu olarak kullanılmıyor. Ara yollar oldukça bakımsız. Yollara döşenmiş taşların çoğu yerinden sökülmüş, öylece duruyor. Çöpler zamanında alınmadığı gibi bazı evlerin çöpleri hiç alınmıyor. Mahalle içinde bile kanalizasyon tamamlanmamış ve mahalle çevresindeki evlerde kanalizasyon bulunmuyor.

Ortakapı mahallesinde de sular sabah-akşam olmak üzere birer saat veriliyor. 30 yıl önceki altyapı hala yenilenmemiş. Kanalizasyon şebekelerinden sular sızarak yollara ve evlerin bodrumlarına boşalıyor. Kışa girilmeden önce asfalt dökülen yolların hepsi bozulmuş vaziyette.

30 Ekim mahallesinde de yol ve altyapı mahallenin başlıca sorunlarıdır.

İstasyon mahallesinde de su sabah akşam olmak üzere her gün sadece 2 saat veriliyor. Kaldırımlar yok. Yollar vahim durumda.

Hafızpaşa mahallesinde, su sabah-akşam 1-2 saat veriliyor. Kanalizasyon tamamlanmamış, yollar asfaltlanmış ancak şu an asfalt sökülmüş ve ortalık kum deryasına dönmüş durumdadır.

Halitpaşa mahallesine de su sabah akşam1-2 saat veriliyor ve yollar oldukça kötü durumda. Mahallede belediyenin hiç bir hizmeti yok. Mahalle muhtarı, durumun giderek kötüye gittiğini anlatıyor. Altyapı eskidikçe yenileme yapılmadığından eski binaların bodrumları su ile doluyor.

Alpaslan mahallesinde, sular sabah akşam 1-2 saat veriliyor. Yollar son derece kötü, altyapı yok. Defalarca belediyeye gidildiği halde her defasında sabredin halledeceğiz deniliyor ancak hiç bir çözüm bulunamamıştır.

Kars Belediye Başkanı yakın tarihte yaptığı bir açıklamada su probleminin 15 Temmuz tarihinde tamamen çözüleceğini, yol yapımının ise bu ay başlayacağını ifade etmiştir. Ancak henüz hiç bir girişim ya da kamuoyuna yansıyan bir gelişme yoktur.

1-Yukarıda adını saymış olduğum mahallerinin su problemi ne zaman çözülecektir?

2-Su problemi 15 Temmuz tarihinde tamamen çözülecek midir? Su problemine ilişkin hangi çalışmalar var? Şebeke sularına ilişkin laboratuar incelemesi en son ne zaman yapılmıştır? Kaç mahallenin suyu içme suyu olarak kullanılabilir çıkmıştır?

3-Yol yapımı çalışmaları için yeni bir proje var mıdır? Yolların tekrardan bozulmaması ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması için nasıl bir çalışma yapılacaktır?

4-Bu yıl Kars merkezde sokaklar da dahil olmak üzere yolların tamamının yapılması için bir proje var mıdır?

5-Merkez mahallesinde bulunan öğretmen evlerine ilişkin bir çalışma var mıdır? İddia edildiği gibi bir yıkılma durumu bulunuyor mu?

6-Atatürk mahallesinde ve Kaleiçi Mahallesinde TOKİ tarafından kamulaştırma yapıldığı doğru mudur? Kamulaştırma hangi mevzuata göre yapılıyor? Bedeller nasıl belirleniyor? Taksitlendirme yapıldığında ödeme gücü olmayan ailelerin durumu ne olacaktır?

7-Aydınlık Evler mahallesi başta olmak üzere şehir merkezindeki üstü açık bulunan kanallarla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Bu kanal aynı zamanda Bülbül Mahallesinin de en büyük sorunudur. Kanalın kapatılması için yapılan başvurular neden dikkate alınmıyor? Ne zaman kapatılması düşünülüyor?

8-Aydınlık Evler mahallesi nüfusu çok kalabalık olduğu halde neden Aile Sağlık Merkezi yoktur? İhtiyacı olan mahallelere Aile Sağlık Merkezi açılması düşünülüyor mu?

9-Bayrampaşa mahallesinde TOKİ ve Belediye'nin mahalle sakinlerine baskı yaparak ve onları tehdit ederek kamulaştırma yaptığı iddiaları doğru mudur? TOKİ'nin metrekare için 550 lira maliyeti olacağı ancak halktan metrekare için 930 lira talep ettiği iddiaları hakkında inceleme yapılmış mıdır? TOKİ'nin maliyetinin iki katı kadar halkı borçlandırmasının sebebi nedir?

10-Çöp arıtma tesisi yapılacak mıdır? Karadağ mahallesinin çöp sorununu ortadan kaldırmak için bir projeniz var mıdır?

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER