Gazetekars

Başkan Alibeyoğlu: “Hal esnafı kan ağlıyor”

Kars Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yaş sebze-meyve toptancıları (hal esnafı) sektörü sorunları ve çözüm önerileri toplantısı yapıldı.

22 Ağustos 2019 Perşembe 21:55

Başkan Alibeyoğlu: “Hal esnafı kan ağlıyor”

Kars Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars Ticaret Borsası Başkanı Metin Durmuş, Kars Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Nebioğlu, Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey, Kars Ticaret ve Sanayi Odası 10. Meslek Komitesi Başkanı Fikret Balkay ve Kars Belediyesi temsilcileri katıldı.

Toplantı Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey’in konuşmaları ile açıldı ve Kars Sebze-Meyve Hali’nde faaliyet gösteren toptancılar sorunlarını dile getirdi.

SIKINTI BÜYÜK

Hal esnafı tarafından dile getirilen sorunlardan en önemlisi, şehir merkezinde faaliyet gösteren bazı manavların bölgeden kaçak olarak sebze ve meyve getirerek şehir merkezinde satış yaptıklarıdır. Toplantıya katılan Hal esnafları, Kars şehir merkezinde faaliyetlerini sürdüren bazı manavların kanunsuz olmasına rağmen Sebze Halinden paravan dükkan kiraladıklarını ve diğer şehirlerden getirdikleri malları sebze halinden çıkış gibi göstererek satış yaptıklarını iddia etti. Ayrıca bu manavların bununla da yetinmeyerek şehir merkezlerinde yer alan işyerlerinden yasak olmasına rağmen toptan mal sattıkları hal esnafları tarafından dile getirildi.

SEBZE HALİ’NİN FİZİKİ ŞARTLARI UYGUN DEĞİL

Hal Esnafı tarafından dile getirilen en önemli sorunlardan bir tanesi de mevcut Sebze Hali’nin fiziki şartlarının uygun olmadığıdır.

Sebze Hali’nde ısınma, temizlik, dış mekân düzensizliği, soğuk hava deposu, zemin, denetim yetersizliği, vs. birçok sorunun bulunduğu dile getirildi.

BAŞKAN ALİBEYOĞLU: “HAL ESNAFLARININ SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ”

Toplantıda konuşma yapan Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu; “Hal Esnafının sorunlarını dinledik ve çok ciddi sıkıntıların olduğuna kanaat getirdik. Burada bize düşen görev Hal esnafının sıkıntılarını çözebilmektir. Ancak, sorunları sadece Hal esnafından dinlemek te doğru değildir. En kısa sürede Manavlarla da toplantı yapıp ulaşacağımız sonuçlar ile konunun çözüm merkezi Belediye ile irtibat sağlayacağız. Biliyoruz ki Sebze hali şehir merkezine çok uzak ve fiziki şartları uygun değil. Ayrıca yakın zamanda faaliyete geçecek olan Kars Hayvan Pazarı’nın da Sebze Hali yanında bulunması hijyen sorunlarını da ortaya çıkarmaktadır. Biz manavlar ile de görüştükten sonra ilgili aktörlerin katılımı ile Belediye ile görüşerek sorunları çözmeye çalışacağız. Önceliğimiz Sebze Hali Binasını şehir merkezine yakın bir yere taşımak olacaktır. Bu yönde çaba göstereceğiz.” Dedi.

DENETİMLER YETERSİZ

Sözlerinin devamında Başkan Alibeyoğlu, “Anladığımız kadarı ile yeterince denetim yapılamamaktadır. Şehir dışından mal getiren manavlara kimse bu malı nereden getiriyorsun?

Bu kadar malı nerede satacaksın? Almış olduğun malın faturaları nerede? Vs. sorular sormamaktadır. Ayrıca merkezdeki bazı manavların önünde tonlarca mal bulunmaktadır. Kimse bu manavlara bu malı nasıl perakende satacaksın? diye de sorular sormamaktadır. Bu büyük bir sorundur ve çözülmesi gerekmektedir. Görüyoruz ki 5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ilimizde tam anlamı ile uygulanmamaktadır. Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde hareket ederek ilgili kurum ve kuruluşları da işin içerisine sokarak sorunları çözmemiz gerekmektedir.” Diyerek sözlerine son verdi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER