Gazetekars

Başkan Ödül; “Hepimiz arıların hayatta kalmasına bağlıyız”

Kars Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül “Dünya Arı Günü” nedeniyle açıklama yaptı.

20 Mayıs 2025 Salı 16:44

Başkan Ödül; “Hepimiz arıların hayatta kalmasına bağlıyız”

Kars Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı kararla 20 Mayıs “Dünya Arı Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu yıl Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü FAO’nun, Dünya Arı Günü teması “Doğadan İlham Alan Arılar Hepimizi Besler” olarak belirlenmiş olup arıların ve diğer polinatörlerin (tozlayıcılar) tarımsal gıda sistemlerinde ve gezegenimizin ekosistemlerinin sağlığında oynadığı kritik role vurgu yapılması amaçlanmıştır.

Tozlaşma, ekosistemlerimizin hayatta kalması için temel bir süreçtir. Dünya genelinde meyve veya insan gıdası olarak kullanılan tohum üreten her dört üründen üçü, arılara ve diğer tozlayıcılara bağımlıdır. Dünyadaki yabani çiçekli bitki türlerinin yaklaşık %90'ı, dünya gıda ürünlerinin %75'i ve küresel tarım arazilerinin %35'i tamamen hayvan tozlaşmasına bağlıdır. Hepimiz tozlayıcılara bağımlıyız ve bu nedenle onların sayılarının ve çeşitliliklerinin azalmasını ve biyolojik çeşitliliğin kaybını durdurmak hayatın devamlılığı açısından büyük önem taşımaktadır.

“Her yıl Dünya Arı Gününü kutlayarak, arı ve diğer tozlayıcıların dünya ve insan sağlığını korumak için oynadığı başlıca rol ve karşılaştıkları birçok zorluğa karşı farkındalık artırılabilir. Azalan arılar ve tozlayıcılara karşı; bugün kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve herkese düşen görev; tozlayıcıların yaşam alanlarının korunması ve genişletilmesi, onların sayılarının ve çeşitliliğinin artırılması ve arıcılığın gelişiminin sürdürülebilirliğinin desteklenmesidir. Bu noktada Dünya Arı Günü bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Arılar yaşam demek, arı varsa hayat var. Hepimizin yaşamı, onların yaşamına bağlıdır. Onlarsız, yemeye alışkın olduğumuz ürünlerin çoğu tehlikeye girmektedir. Tozlaşma, bitkiler dünyasında, türlerin devamlılığını sağlar. 20.000 arı günde birkaç kez kovandan çıkarsa, her gün 20 milyon çiçeğin tozlaşması sağlanabilir. Tarımsal ürünlerin arılar tarafından tozlaştırılması yalnızca verimi artırmakla kalmaz aynı zamanda meyve kalitesini de yükseltir. “Arıların geleceği insanlığın geleceği demektir.”

“Arıların insan etkileri nedeniyle mevcut türlerinin yok olma oranları normalden 1.000 kat daha yüksek olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Omurgasız polinatörlerin, özellikle arılar ve kelebeklerin yaklaşık %35'i ve yarasa gibi omurgalı polinatörlerin yaklaşık %17'si küresel olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu yokolma eğilimi devam ederse, meyveler, kuruyemişler ve birçok sebze mahsulü gibi besleyici mahsuller giderek daha fazla pirinç, mısır ve patates gibi temel mahsullerle yer değiştirecek ve sonunda dengesiz bir diyete yol açacaktır.”

“Dünya Arı Günü vesilesi ile hastalıkların korunma ve tedavisinde bal, polen, propolis ve arı sütü gibi arı ürünlerinin tüketiminin arttırılması hem sağlık hem de yerel üreticilerin desteklenmesi anlamında oldukça önemlidir. Bu ürünlerin bakteri, virüs ve diğer enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağladığı bilinmektedir. Ülkemiz sahip olduğu yaklaşık 8 milyon kovan varlığı ile dünyada ikinci sırada, 120 bin ton dolayındaki bal üretimi ile dünyada altıncı sıralarda yer almaktadır. Fakat kovan başı verim bakımından ülkemiz dünyada 17. sırada yer almaktadır. Bir kovandan elde ettiğimiz bal üretimi şuan ortalama 13-14 kg olmakla beraber hem üretim mevsiminin uzun olması hem de çiçeklenmenin ülkemizde arıcılık için oldukça avatanjlı olmasından dolayı kovan başı ortalama üretim miktarımız 30 kg civarı olmalıdır.”

“Hedeflenen miktarda bal ve diğer arı ürünleri elde edebilmek için Kamu, Akademi, STK’lar ve özel sektör işbirliği ile ulusal ve yerel arıcılık sektörel durum tespit edilmesi amaçlanmalı ve tespitler ışığında stratejiler ortaya konulmalıdır. Arı sağlığını tehdit eden hastalıkla mücadele amacıyla planlar hazırlanmalıdır. Ülkemizin yerel arı ırkları tespit edilerek tescillenmeli, tescil edilen ırklardan yüksek verim alabilmek için ıslah çalışmaları yapılarak kovan başı verim artışı sağlanmalıdır. Çiftçi-Arıcı koordinasyonu daha da geliştirilerek arı varlığı tehdit etmeyecek bir biçimde, bilinçli ilaçlama çalışmalarının yürütülmesi gerekmektedir. Arı yetiştiricilerinin düzenlenecek eğitim çalışmalarıyla teknik bilgi ve becerileri arttırılmalı ve arıdan alınan ürün sayısının arttırılması ile profesyonel arıcılığın önü açılmalıdır.

Arıların geleceği insanlığın geleceği demektir. 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nün bu mucizevi varlıklar için bir farkındalığa vesile olmasını temenni ediyor, ülkemiz, mesleğimiz, sektörümüz ve yetiştiricilerimiz için önemli katkılarının olmasını diliyor, bu anlamlı günü kutluyorum.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER