Bayramının ekonomiye katkısı
Kurban Bayramının Kars ekonomisine katkısı...
24 Ekim 2012 Çarşamba 10:45
Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Kars’tan, bu yıl Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere 70 ile 43 bin büyükbaş, 25 bin küçükbaş kurbanlık hayvan sevk edildi.
Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, yaptığı açıklamada, bu kurbanlık döneminde yoğun bir hayvan hareketliliği yaşandığını söyledi.
Yıldırım, sonbaharın mera dönüşünde beslenen hayvanların batı illerinde besi materyali olarak pazarlanmasıyla birlikte, hem de kurban dönemi olması nedeniyle geçen yıla oranla kurban sevkiyatında iki katı bir yoğunluk yaşandığını belirtti.
Sadece kurbanlık olarak Kars’tan 43 bin büyükbaş, 25 bin küçükbaş hayvanın batı illerine sevk edildiğine dikkati çeken Yıldırım, ‘’Batı illerine Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlere hayvan sevkiyatımız tamamlandı. Sadece Karadeniz bölgesinin Rize Trabzon’a sevkleri son on gün kala yapılıyor. Karadeniz illerine sevkimiz şimdilik devam ediyor. Hayvan varlığımızda son yıllarda artış yaşandı. Bu artışa bağlı olarak hayvan sevkinde bir fazlalık var. Sadece kurbanlık olarak il dışına sevk ettiğimiz hayvan varlığını göz önünde bulundurursak büyükbaşın şuan ki ortalama satış fiyatlarını esas alırsak büyükbaş hayvanın 90 milyon lira getirisi, küçükbaşta da 10 milyon lira olmak üzere toplam 100 milyon civarında bir ekonomik değer olacaktır’’ diye konuştu.
Batı illerine yapılan kurbanlık hayvan sevkiyatının nüfus yoğunluğuyla orantılı olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: ‘’Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu büyük şehirlere Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere 70 ile kurbanlık hayvan sevki yapıldı.
İlimiz hayvancılığı meraya dayalı olduğu için meralarda mevsim başında ciddi bir kuraklık yaşandı. Daha sonra yağışların düzelmesiyle meralar toparlandı. Daha çok kışın hayvanlarımızı beslemek için stokladığımız kaba yemde bir azalma yaşandı. Buda diğer orta Anadolu’dan, Güneydoğu Anadolu’dan tedarik edilen kaba yemle büyük oranda gerekli olan kış hazırlığı da yapılmış oldu. Hayvan sayısının artmasına bağlı olarak beraberinde ortalama yüzde 30’luk kuraklığa bağlı olarak kaba yem eksikliği ister istemez kaba yem açığını ortaya çıkardı. İşletmelerimizin ortalama kapasitesi var. Bu kapasitenin üzerinde hayvan varlığı ortaya çıktığı için fazlalık batı illerine satış yapılarak kışın yetiştiricilerimizin kapasitesi oranında besleyebileceği kadar hayvan için yem tedariki büyük oranda tamamlandı. Kars ilimizde yıllık ortalama 470 bin büyükbaş, 300 bin küçükbaş hayvan varlığımız vardır.’’
-Kaz tüyü yurt dışına ihraç edilecek-
Kaz tüyünün bugüne kadar değerlendirilemeyen değerli bir hayvansal yan ürün olduğuna işaret eden Yıldırım, ‘’Genelde işletmelerde yıllardan beri elde edilen kaz tüyü evlerde yatak materyali olarak kullanılıyor. Önemli bir kısmı da stokta bulunduruluyor. Böyle bir ticari ortamın oluşması beraberinde değerlendirme fırsatı oluşturacak. Şimdilik yurt dışından talipli olan bir firmayla ortak görüşme ve toplantılarımız oluyor. Bu tüyü değerlendirecek ara toplayıcıların eğitimleri veriliyor. Firmanın burada ruhsatlı bir depo kurması ve bizimde onay vermemiz halinde ilimizde ve hatta çevre illerden Ardahan’dan kaz tüyü toplanıp yurt dışına ihraç imkanı oluşmuş olacaktır’’ şeklinde konuştu.