Gazetekars

Beyribey, Genel Kurul’da Konuştu

Ak Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Genel Kurul’da Konuştu

24 Şubat 2017 Cuma 13:52

Beyribey, Genel Kurul’da Konuştu

AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey,  Genel Kurul’da  Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullanılan grup kredilerinden doğan kefaretlerin sona erdirilmesi ile ilgili bir konuşma yaptı.

AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey’in yaptığı konuşma şöyle:

“Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; 456 sıra sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde görüşmek istiyorum.

Özellikle, ben, 24'üncü madde üzerine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. 1990'lı yıllardan itibaren, çiftçilerimizin tarım kredi kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçları çok büyük sıkıntılar yaratmıştır köylülerimizde. Oysaki köylülerimiz bu vatanın ana unsurlarıdır, üretimin kaynağıdır, toprağın sahibidir, diğer bir anlamıyla vatanın öz sahipleridir; onları oralarda tutmak, üretimlerini kolaylaştırmak, onların orada yaşamlarını kolaylaştırmak adına gayret göstermemiz gerektiği kanaatini taşıyorum. Özellikle 1990'lardan itibaren başlayan, 2002 yılında Ziraat Bankası müteselsil kefilliklerinin sona erdiği, daha sonra 2004 yılında ise tarım kredi kooperatiflerinin müteselsil kefilliklerinden dolayı birçok insan mağdur oldu. Bunun için 2017 yılında bir kanun çıktı; "Müteselsil kefillik" dediğimiz, kefilliğin şahıslara dönmesi doğrultusunda bir kanun çıktı. Süreli olduğu için -2007 yılının sonuna kadardı  ondan sonra müteselsil kefillik için müracaat etmeyenler müteselsil kefilliği olduğu için borçlarını ödediler ve bundan dolayı arazileri, arsaları, üzerlerinde mevcut olan bütün her şeye haciz konuldu ve borcunu ödese bile kişi -diğer borçlardan ve kendi borcundan dolayı- diğer borçlarına icralar geldiğinden dolayı borçlarını ödemediler.

Şimdi, o günden bugüne kadar sadece benim ilim Kars'ta, Kars merkez ve köylerinde -sadece merkezde 3 bin tane bu şekilde mağdur vatandaşımız var- köyleri toplarsak köylerle beraber bu sayı 7 bin civarındadır. Bu sadece Kars'ta değil; bu, Bolu'da var; bu, Erzurum'da var; bu, Sivas'ta var, Türkiye'de çiftçilikle uğraşan herkeste var. Çiftçiler kendi borçlarını ödeseler bile müteselsil borçluluklarından dolayı mağduriyetleri vardı. Şu anda birçok çiftçi mal sahibi olamıyor, mal sahibi olursa hemen malına haciz konuluyor.

AK PARTİ her zaman çiftçisinin yanında olmuştur. Çiftçisinin yanında olduğu için de bugün, zamanında gidip müracaat edemeyen, mağdur olan ve borçlarını ödeyemeyen bu vatandaşlarımızla ilgili yeniden Başbakanımıza teşekkürlerimizi arz ediyorum, himmet etti. Grup Başkanımıza, Komisyon Başkanımıza, Bakanımıza ve bu konuda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi arz ediyorum.

Ayrıca, şimdi "evet" oylarıyla destek verecek bütün milletvekillerimize ve Meclisimize teşekkür ediyorum. Gerçekten, çok önemli, kanayan bir yaraya parmak basmış olacağız ve orayı tedavi etmiş olacağız. Bu konuda ben inanıyorum ki borcunu ödemek isteyenler -tarihi özellikle vurgulamak istiyorum- 2017 yılının sonuna kadar "Ben borcumu ödüyorum, müteselsil kefillikten çıkıyorum." derse vatandaşımız, köylümüz, müteselsil kefilliği kaybolacaktır.

Parasıyla ilgili problem yoktur, siz müsterih olun. Köylülerin malı da para ediyor, ineği de ben çiftçiyim, köylü çocuğuyum para ediyor. Ürettiği mallar gayet güzel para ediyor. Ben köylülerin nasıl yaşadığını, nasıl yaşamaları gerektiğini biliyorum.

Onlar için mücadele veriyoruz. AK PARTİ onların yollarını yapıyor, okullarını yapıyor, sağlık hizmetlerini veriyor, her türlü hizmetini veriyor, vermeye de devam edeceğiz.

Benim amacım şudur: Köylü üretimini yapsın, yaptığı üretim de köyünde kalsın. Çocukları tabii ki eğitilsin ama üretimde, katkıda onların üstüne yoktur. Köylü çok önemlidir. Köylü 1 metrekare toprak için canını verir. Onun için, biraz evvel sözümü söylerken de bu vatanın ana unsurudur, bu toprağın ana sahibidir dedim, bundan dolayıdır.

Ben köylülerimize her zaman sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Partimiz ve Meclisteki bütün grupların da köylülere sahip çıktığına inanıyorum.

Beni sabırla dinlediğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu 24'üncü maddeyle... Heyecanımı sizlerle paylaşmak istedim. Saygılar sunuyorum.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER