Gazetekars

Bilgen, Şeker’i sordu

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’n

21 Ekim 2015 Çarşamba 10:53

Bilgen, Şeker’i sordu

Ülkemizde şeker fabrikaları, Osmanlı zamanında  kurulma çalışmalarının başladığı ancak kurulumunun Cumhuriyet’in ilk yıllarına tekabül ettiği teşebbüslerdir. İlk 1926 yılında Alpullu Şeker Fabrikası’nın açılışından sonra ihtiyacın artmasına paralel olarak Türkiye’nin çeşitli illerinde/ilçelerinde şeker fabrikaları kurulmuştur. Son şeker fabrikası 2001 yılında kurulmuştur. Bu seneden sonra yeni fabrika kurulmamış, üstüne üstlük mevcut fabrikaların üretimleri ve istihdamları her geçen gün azaldığı söylenmektedir. Şeker fabrikaları sadece bir üretim alanı değildir. Fabrikalar bulundukları şehirlere getirdikleri katkılarıyla yerleri doldurulamaz bir konumda bulunmaktadır. Özellikle de Kars gibi sanayisi gelişmekte olan iller için bu durum daha da büyük önem arz etmektedir.

Gıda sektörü her geçen gün büyümekte ve sektörün şeker ihtiyacı bununla beraber artmaktadır.

Bu bağlamda;

1-Sağlık açısından çok zararlı olduğu pek çok doktor tarafından belirtilen Nişasta Bazlı Şekerler yani Mısır Şurubu’nun insan sağlığı üzerine etkileri konusunda bakanlığınızın yaptırmış olduğu araştırmalar var mıdır?

2-Mısır şurubunun Türkiye’deki üretim kotası 2002-2014 yılları arasında ne kadar arttırılmış mıdır? Arttırıldı ise ne kadardır?

3-Mısır Şurubu’nun maliyetinin daha az olmasından dolayı rekabet için gıda üreticilerinin şeker pancarından üretilen şeker yerine Mısır Şurubu’na yöneldikleri bilgisi doğru mudur? Bu yönde elinizde herhangi bir veri var mıdır?

4-Hassas olan tüketicilerin gıda maddesinde Mısır Şurubu gibi yüksek fruktozlu bir katkının olup olmadığını anlayabilmesi için Bakanlığın üreticilere: ‘Ürünün içindekiler kısmında bu eşdeğerde maddelerin olup olmadığı anlaşılır olarak(kısaltma ve sembol kullanmadan) yazılmalıdır.’ şeklinde bir talimatınız var mıdır?

5-Şeker pancarı ekiminde azalmayla mısır şurubu üretiminde artış var mıdır? Varsa bu artış ne kadardır? Bu konuda bakanlığınızın bir araştırması var mıdır?

6-Alpullu, Çarşamba, Ağrı, Kars vd Şeker Fabrikaları’nın ilerleyen zamanda kapanmasıyla ilgili bir gündeminiz bulunmakta mıdır?

7-Kars Şeker Fabrikası’nın daha önce Adapazarı Şeker Fabrikası’nın da taşınmasında sebep olarak gösterilen: ‘ Sakarya’da pancar ekim alanlarının sınırlı olması’ gibi bir bahaneyle taşınması söz konusu mudur?

8-2002 ile 2014 yıllar arasında Türkiye Genelinde Şeker Pancarı ekim alanlarında, şeker üretim miktarlarında ve şeker fabrikalarında çalışan sayısında azalma söz konusu mudur? Azalma var ise nedeni ve çözüm yolu nedir?

9-Şeker Pancarı ekiminin düşük olduğu fabrikaların bulunduğu bölgelerde çiftçinin şeker pancarı ekiminin artırılmasıyla ilgili herhangi bir projeniz bulunmakta mıdır? Bu bağlamda başlayan bir çalışmanız var mıdır?

10-2002 ile 2014 yıllar arasında Kars’ta şeker pancarı ekim alanında, Şeker Pancarı şeker üretim miktarında ve Kars Şeker Fabrikasında çalışan işçi, memur ve geçici işçi sayısında azalma söz konusu mudur? Azalma var ise nedeni ve çözüm yolu nedir?

11-Kars Şeker Fabrikasında istihdam edilen geçici işçilerin daimi işçi kadrolarına geçme durumları var mıdır? Bu hak kaybını çözme yönünde bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

12-Kars Şeker Fabrikasının üretiminin bitmesiyle durumun, şeker pancarının yan üretimi olan melas ve küspeyle hayvanlarını besleyen yurttaşlarımızı nasıl etkilediği üzerine bir araştırmanız olmuş mudur?

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER