Bilinç Akışı Nedir?
Bu teknik kullanılarak yazılan metinlerin ortaya çıkışı, 20. yüzyılın başlarındaki Modernist harekete dayanıyor.
28 Haziran 2021 Pazartesi 12:44
Bilinç Akışı Nedir?
Bilinç akışı nedir? Sade bir tanım olarak: Bu teknik, genellikle duyusal izlenimler, eksik fikirler, olağandışı sözdizimi ve kaba dilbilgisini harmanlanarak bir karakterin genişletilmiş düşünce ve fikir sürecinin doğal akışını yakalamaya çalışan bir yazma tekniğidir.
Bu teknik kullanılarak yazılan metinlerin ortaya çıkışı, 20. yüzyılın başlarındaki Modernist harekete dayanıyor. Bu terimi, edebiyatçıların insanların nasıl düşündüğünü tasvir eden bir anlatım stilini betimlemek için kullanmaya başlamasından önce psikolojide bilinç olarak kendisini gösterdi. Öncelikle bu teknik kurgu ve şiirde kullanılır, aynı zamanda bir karakterin düşüncelerini görsel olarak temsil etmeye çalışan oyunları ve filmleri tanımlamak için de kullanılmıştır.
Bilinç Akışını Farklı Kılan Nedir?
Geleneksel nesir yazımı direkt doğru bir mantıkla yazılır. Düşünce veya fikir, bir satırda veya bir dizede olduğu gibi az çok mantıklı bir sırayla birbirini takip ederek sıralanır. Bu stil şekli bildiğimiz birkaç temel yolla genellikle paralel gitmez: olağandışı sözdizimi ve dilbilgisi, çağrışımsal sıçramalar, tekrar ve olay örgüsü yapısından yararlanır.
Bilinç akışı yazımı, okuyucuların bir karakterin düşüncelerini “dinlemelerine” olanak tanır. Teknik, genellikle, düşüncelerin ortaya çıktığında o sırada bilinç içinde hareket ederken aldığı karmaşık yolları çoğaltma girişiminde dilin alışılagelmedik biçimlerde kullanılmasını içerir. Özetle , "bilinçli" düşüncenin "akış" yolunu taklit etmek için dilin kullanılmasıdır diyebiliriz. Bilinç akışını genellikle birinci tekil şahıs olarak yazılırken görmemize rağmen üçüncü şahıs olarak da yazılabilir.
Kaynak: https://www.bilinc.net