Bir kurt daha öldürüldü
Kars’ın Sarıkamış İlçesi’ne bağlı Akçakale köyünde köpeklere saldıran kurt tüfekle vurularak öldürüldü.
23 Ocak 2012 Pazartesi 17:44
Akçakale Jandarma Karakolu’na getirilen kurt, Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ ne teslim edildi. Vurulan kurt DKMP yetkilileri tarafından ölüm nedeni belirlenmek üzere Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderildi. Merkezden sorumlu Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Uzlu ve Veteriner Hekim Ayşegül Karaahmetoğlu tarafından biyometrik ölçümleri alınan kurdun 35 kg ağırlığında 4-5 yaşlarında erkek olduğu belirtildi. Yapılan nekropsi sonucu, kurdun ölümünün yakın mesafeden ateşli silahla vurularak gerçekleştiğini ve vücudunda mermi tespit ettiğini belirten Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Özen, kurdun bilimsel teknikler ile içinin doldurulacağını ve üniversitede sergileneceğini söyledi.
2010 yılında çalışmalarına başlayan Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, çalışmalarını Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve KuzeyDoğa Derneği ile işbirliği içinde yürütüyor. 3 ay önce merkeze araç çarpması sonucu gelen kurdun da nekropsisi yapılmıştı. Türkiye’de insan ya da araç kaynaklı ölümleri inceleyen KuzeyDoğa Derneği, GEF Küçük destek programı (SGP) ile insan yaban hayvan çatışmasını Kars özelinde azaltmaya çalışıyor. Bu kapsamda yöre halkı ile anketler yapılmış ve sorunların temellinde yatan sebepler listelenmişti. Ekim ayında, KuzeyDoğa Derneği, DKPM ve Turkcell desteğiyle Türkiye’de ilk kez iki kurda verici taktı. Bunu izleyen süreçte ise rehabilitasyon merkezinde tedavi ve bakımları tamamlanan yetim 3 kurt doğaya geri bırakıldı. Kurtlar, günümüzde ülkemizin en önemli avcı hayvan türü konumundalar.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Çağan Hakkı Şekercioğlu bu olayla ilgili şunları belirtti:
“Bir canlının ölmesi her zaman üzücü bir olaydır. Keşke kendini ve evcil hayvanları korumaya çalışan bu kişi önce uyarı atışı yapsaydı. Kurtlar Türkiye ekosistemlerinin en önemli kilit ve gösterge türleri arasındadır. . Ülkemizde kurtlar üzerine çok az araştırma yapılıyor, o yüzden sayıları hakkında kesin bir veri yok ama sayılarının azaldığını düşünüyoruz. Kaçak avcılık ve doğadan yavru toplama sebeplerin başında geliyor. Bu sene sadece bizim belirlediğimiz 8 yavrukurt doğadan toplandı. Bir düzineye yakın kurt da ya çarpman araçların ya da kaçak avcıların kurbanı oldu. Bu olayların devam etmesi, kurt nüfusunu tehlikeye sokacaktır.
Sağlıklı ekosistemin en önemli göstergeleri arasında olan kurtlar, avladıkları canlı türlerinin sayılarını kontrol ederek, doğal dengeyi sağlarlar. Örneğin ABD’de kurtların yok olması sonucu hızla artan geyikler, özellikle nehir boylarındaki birçok bitkiyi tamamen tüketerek, nehir ekosistemlerinin bozulmasına ve erozyonun artmasına yol açtı. Kurtların Yellowstone Milli Parkı’na geri getirilip salınması sonucu geyik nüfusu kontrol altına alındı, nehir boyundaki söğütler geri geldi, erozyon çok azaldı ve nehir boyu korularda yaşayan kuş ve diğer canlı türlerinin sayısı arttı. Ülkemizde de kurtların azalması, yaban domuzlarının sayılarının artarak domuzların doğal ve tarımsal ekosistemlere verdikleri zararı arttırabilir. Ayrıca Kars Sarıkamış bölgesinde düzenli olarak görülen bozayı ve kurtlar da, esasında çok iyi değerlendirilmesi gereken bir yaban hayatı turizm potansiyelidir. Sadece ABD Yellowstone Milli Parkı’na her sene 151,000 kişi özellikle kurtları örmeye gelmekte ve kurt eko turizmi bölge halkına yılda 35 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Bu milli parka senede gelen 3 milyon ziyaretçinin çoğu, boz ayı ve kurt görmeye gelmektedir. Batı ABD eyaletlerinde kurt eko turizmi hızla artan bir sektördür. Kültürümüzde kurtların önemli bir yeri vardır ve kurtları doğada görmek muhteşem bir duygudur. Doğu Anadolu, kurt eko turizmi için ideal şartlara sahiptir. Fakat avlanma devam ettikçe kurtlar insanlardan kaçacak ve görülmeleri zor olduğu için Sarıkamış yaban hayatı turizminden hak ettiği geliri elde edemeyecektir.”