Gazetekars

Bir Usta Bin Usta Projesi

Bir Usta Bin Usta Projesi’nin Kars Kursu Başlıyor…

02 Mart 2012 Cuma 07:51

Bir Usta Bin Usta Projesi

Anadolu’da kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında yola çıkan Bir Usta Bin Usta Projesi’nin 2012 yılındaki ikinci kursu Kars Heybe ve Kilim Dokumacılığı Nisan ayında başlıyor. 

Proje kapsamında 15-20 kadar kursiyere Heybe ve Kilim Dokumacılığı sanatıyla ilgili eğitimler verilmesi ve bu sanatı sürdürecek yeni ustalar yetiştirilmesi planlanıyor. Nuran Coşkun Aras tarafından verilecek eğitimlerin Kars şehir merkezindeki atölyede gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Temmuz başına kadar sürecek olan eğitimlere katılmak isteyenler 19 Mart tarihine kadar Atatürk Cad. No 40 36100 adresinde bulunan projenin iş ortağı KARSOD’tan Serap Çağatay'a (0 506 221 95 66 nolu telefondan) başvuru yapabilecekler. 

Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerler Kültür Bakanlığı’ndan sertifika alırken, isteyen kursiyerler Türkiye İş Bankası’nın projeye özel olarak hazırladığı mikro krediye de başvurabilecek.

Bir Usta Bin Usta Projesi Hakkında…

Bir Usta Bin Usta projesi; kamuoyunun ilgisini, kaybolmaya yüz tutan meslek ve yerel değerlere çekmeyi, bu mesleklerin yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamayı amaçlıyor.

Proje, 2010 yılında 85. yılını kutlayan Anadolu Sigorta’nın, “Kaybetmek yok” sloganıyla özetlediği hizmet anlayışının, sadece iş ortaklarını ya da sigortalılarını değil, Anadolu Sigorta’yı bugünlere taşıyan tüm Türkiye’yi kapsaması gerektiği bilinciyle ortaya çıktı. Proje kapsamında her yıl Kültür Bakanlığı’nın önerdiği iller arasından 5 il ve meslek seçilmekte ve her meslek için 15 ile 20 arasında kursiyer eğitilmekte. Proje ile 10 yıl boyunca 50 meslek ve toplam 1.000 usta adayının desteklenmesi hedeflenmekte. Bu sayede, bir ustanın elinde can bulan meslekler projenin gerçekleşmesiyle yeni ustaların ellerine aktarılmış olacak.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığında sürdürülen projede 2012 senesi içerisinde Ankara’da Sedef Kakma, Kars'ta Kilim ve Heybe Dokuma, Muğla’da Cam Üfleme, Nevşehir’de Çömlek Yapımı ve Tokat’ta Yazma Baskı kursları için “Kaybetmek Yok” denilecek.

Kars – Heybe ve Kilim Dokuma

Dokuma mesleği geçmiş yıllardan beri kırsal kesimin geçim kaynağı olmasının yanı sıra kültürel kimliğimizin önemli yansımasıdır. Geçmiş ve günümüz arasında iletişim kurulmasında büyük rolü olan heybe, kilim dokuma sanatı değişik kültür ortamlarına girmesine rağmen toplumumuz içindeki değişmez yerini tarihler boyu korumuştur. Kilim dokuma tamamen ağaçtan yapılmış tezgahlarda yapılır. Dokumaya başlamadan önce desen seçilir, ardından çözgü işlemi yapılır. Dokumacılıkta dikkat edilmesi gereken en önemli konu kenarların düzgün örülmesi ve desenin düzgün olarak yerleştirilmesidir.         

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER