‘Birbirimizi Yemekle Meşgulüz’
Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramında sahne alan Kültür Bakanlığı Sanatçısı Recep Ergül, organizasyon eksikliğinin olduğunu ileri sürerek, sitem etti.
01 Kasım 2010 / 06:49
Kars Belediyesi ve Kars Valiliğinin organize ettiği TRT, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği “Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramı” sanatçı Recep Ergül’ün sitemine sahne oldu.
Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda devam eden Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramında yarışmacıların yanı sıra konuk sanatçılar ve halk ozanları da sahne oluyor. Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un da izlediği salonda vatandaşlar yeni bestelenmiş türküleri dinleme fırsatı bulabiliyor.
Bu arada Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un davetlisi olarak şölene katılan Kültür Bakanlığı Sanatçısı Recep Ergül, sahneye çıktığında organizasyon eksikliğinden dert yandı. Ergül, “Ben başta hepinizi temsilen kişiliğine ve dürüstlüğüne çok değer verdiğim Kars Belediye Başkanı Sayın Nevzat Bozkuş’un davetlisi olarak geldim. Bugün Amasya’da olmam gerekiyordu. Ama Başkan telefon açınca bunu bir emir olarak saydım. Çünkü sizleri temsil ediyor, sizler benim için çok değerlesiniz. Ben Kars’ın çok kültürlü yapısını, Türk’üyle, Kürt’üyle, Lazıyla, Çerkeziyle, canıma, ciğerime işlemiş ve özümsemiş bir insanım. Dolayısıyla Karslılar benim için değerlidir. Uzun yıllar, bu kültürel birlikteliği hayata geçirdikleri ve birazda yaşama kültürünü sergiledikleri bir gerçek. Ama karşılaştığımız sıkıntılarda olmuyor değil. Genel olarak Kars’ta yapılan tüm organizasyonlarda her nedense kendimiz çalıp kendiniz söylemeyi tercih ediyoruz. Oysa benim anlayışıma göre festivallerin bir şehrin tanıtımında çok önemli bir yeri vardır. Ben Karslı bir kardeşiniz olarak İstanbul’da veya başka bir salonda bir konser yaptığımda en az 5 kanal onu haber olarak vermiyorsa ben kedimi başarısız sayarım. Ben bugün burada orkestramla konser vermek isterdim. Ama bugün burada TRT ve Kültür Bakanlığından orkestra bekliyorduk ama o arkadaşlarımızın da haberi yokmuş. Bu sıkıntılar ne yazık ki yaşanıyor.”
BİRBİRİMİZİ YEMEKLE MEŞGULÜZ
Ergül ayrıca, “Karslılar olarak hep birbirimizi yemekle meşgul olduğumuz için genellikle temsil kabiliyetimiz çok azdır” diyerek, sitemine şöyle devam etti:
“Büyükşehirlerde de böyle. Doğru dürüst bir belediye başkanı çıkaramayız, doğru dürüst bir insanımızı bir yere yerleştiremeyiz. Niçin derseniz, bir örnek vereceğim: Referandum öncesi Kars Belediyesi Sayın Nevzat Bozkuş ve AK Parti Milletvekili Sayın zeki Karabayır İstanbul’a geldiler. Onlara Esenyurt’ta eşlik ettim. Yine de şerefle eşlik ederim. Eşlik ettiğim için bir kısım Karslı neredeyse beni hain ilan ettiler. Niye? Bunlara eşlik ettiğimden. Bunlar kim? Biri Kars Belediye Başkanı, birisi de Milletvekili. Şimdi görüyorum ki organizasyonlarda bunu yapanlar hep köşe başlarını tutuyorlar. İşte bu mantıkla bir yere varabilmemiz mümkün değil. Ben rahat konuşuyorum. Çünkü ben Kars’tan beslenmiyorum. Memleketimin hep ileri gitmesini arzularım. Varsın memleketim ileri gitsin, her organizasyonda başarılı olsun beni çağırmasalar da olur. Ama bir Türkü Bayramına bütün potansiyelimle destek vermek isterdim. Çünkü Karslılar benim potansiyelimi biliyorlar. Bunun ulusal basında çok yankı yapmasını isterdi herkes. Biz de bunu bir başlangıç sayıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda böyle bir talep gelirse bunu yapacağız.”
TÜRKÜ, BENİM HAYATIMIN BİR PARÇASI
Türkünün, hayatının bir parçası olduğunu vurgulayan Ergül, “Birkaç sene önce Salih Şahin’in yerinde İrfan Tanrıkulu vardı. Ben Jüri üyesiydim. Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı’nın ikincisiydi. En sağlıklı değerlendirmelerde o yıl yapılmıştı. Yemen türküsünü söylerken İrfan Bey, “Burası Muştur değil burası Huştur” dedi. Yani yeri ve biçimi bu mu olacak?. Ben o zaman onu insanların takdirine bıraktım Ben de dedim ki “Bırakın birinci Dünya Savaşında Yemen’e gitmiş askerlerin ardından söylenmiş olan bir eserin “Huş” olarak akıllarda kalmasını. Bugün askerlerimiz Bosna’da görev yapıyorlar. Hangi şehirde olduklarını bileniniz var mı? Yok. Bende bilmiyorum. “Huş”u nereden bilsinler? Ne oldu peki? TRT 2 ay önce yaptığı bir açıklamayla bu yanlıştan döndü ve “Burası Muştur yolu yokuştur” dedi. Biz bunları biliyoruz. Tepeden tırnağa türkü kesilen insanlarız. Dolayısıyla söylediğimiz her sözcük bir mana ve anlam taşır.” şeklinde konuştu.
BEN KENDİMİ KARS’IN ZENCİSİ OLARAK HİSSEDİYORUM
“Ben kendimi Kars’ın zencisi olarak hissediyorum” diyen Ergül, şunları söyledi: “Benim İstanbul’daki faaliyetlerimin içinde bir lobi yok. Azerinin, Terekemenin, Kürtlerin, Yerlilerin içine girip lobi yapmayı kendi adıma ahlaksızlık sayarım. Ben bu memleketin çocuğuyum. Ben bu memleketi Azerisiyle, Türk’üyle, Kürt’üyle, Yerlisiyle ve Terekemesiyle seviyorum. Bundan sonra bu mantıkla, bu kardeşlik duyguları içinde yaşanılmasını talep ediyorum. Sizden de beklentim budur. Kendi adıma gidip her hangi bir işadamından sponsor alarak konser yapmış birisi de değilim. Dişimle, tırnağımla kazıya kazıya geldim. Kimseye de Allah’a şükür minnet etmedim bugüne kadar. Ama nedense hep böyle bir kenarda, bir dışarıda bırakılıyoruz. Sayın Bozkuş sağ olsun 1 yıl aradan sonra beni sizlerle buluşturdu. Bende çok memnun oldum ve sizinle dertleşmek istedim. Ben sizin için 2 saatlik bir program hazırlamıştım ama evdeki hesap çarşıya uymadı. O yüzden beni bağışlayın lütfen!”
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da Sanatçı Recep Ergül’e çiçek vermek için çıktığı sahnede, “İlimizi dışarıda temsil eden böylesine güzel bir değerin bizim için önemli olan bu günde de bizim yanımızda olması gerçekten bizleri sevindirmiş ve onurlandırmış, gururlandırmıştır. Elbette bir takım olumsuzluklardan dolayı kendisi sitem etmekte haklı. Bunu da hoşgörü çerçevesi içerisinde değerlendirdiğine inanıyorum. Budan sonraki bayramlarımızda inşallah daha sağlıklı şekilde bu işleri yürüteceğiz.” dedi.
Projeyi hazırlayan, fikir babası ve Jüri Başkanı Salih Şahin ise konuyla ilgili olarak, “Belediye Başkanımızın davet ettiği kişinin her zaman bizim başımızın üstünde yeri var. Programın organizasyonunu da Belediye Başkanlığımız yapıyor. Ben bu sitemleri hiçbir zaman üzerime almadım. Özel siparişle de sanatçı getirmedim. TRT, Kültür Bakanlığı ve Jüri üyesi arkadaşlarım var burada. TRT’den iki tane, Kültür Bakanlığı’ndan iki tane sanatçı istedim. Sağ olsunlar parasız geldiler. Jüri üyeleri parasız geldi. Bu da TRT ve Kültür Bakanlığı’nın bize katkısıdır.” diye konuştu.
Türk Halk Müziği Sanatçısı Burhan Yıldırım da, “Bu organizasyonu yapmak o kadar kolay mı? Peki bu organizasyonu yapanların cebinden giden paralar var da onları ceplerinden bir yerlere akıtmak mı istiyorlar. Sanatçı olarak bizler ne zaman duyarlı olacağız? Bu taşın altına elimizle bile değil, şöyle parmağımızın ucunu koyamayacak mıyız? Koymayan gelmesin. Lütfen biraz duyarlı olalım.” şeklinde konuştu.