Birtane, Kars'ın Sağlık Sorununa El Attı
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafında yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
07 Mart 2012 Çarşamba 08:22
Birtane şu ifadelere yer verdi:
“Kars Kafkas Üniversitesi Araştırma Hastanesinde görev yapan doktor ve akademik kadronun hemen hemen hepsi Tam Gün Yasasından sonra, çalıştıkları kurumlardan ayrılarak buraya gelmişlerdir. Ancak bu kadro, genelde poliklinik hizmeti yürütüyor.Hastanede yoğun bakım ünitesi açılmamıştır.Bazı acil durumlarda risk göze alınarak, müdahale yapılıyor ve yoğun bakıma alınması gereken hastalar olağanüstü çaba gösterilerek hastanede tutuluyor.Hastanede alt grup personeli olmadığı için yoğun bakım ünitesi açılamıyor. 250 hemşire çalıştırılması öngörülürken şu an görev yapan hemşire sayısı 35'tir. Aynı şekilde hasta bakıcı, tıbbi teknisyen, laborant vb. sağlık personeli ihtiyacı da bulunmaktadır. Çalışan doktorların aldıkları ücret yetersizdir. Hastanede yoğun bakım ünitesinin olmaması döner sermayenin yetersiz kalmasına sebep oluyor. Dışarıdan getirilen doktorların ücreti de yeterli olmayan bu döner sermayeden karşılanıyor.
Tam Gün Yasası'ndan sonra buraya gelerek iyi bir ekip kuran doktor ve akademik kadro,dışarıdan da hasta alıyor. Daha önce çalıştıkları illerde bakmış oldukları hastalar Kars'a kadar gelebiliyor. Bu durum sürekli Erzurum'a hasta sevk eden ilde olumlu bir gelişme olarak görülmeli ve devamı için doktorlara daha çok olanak yaratılmalıdır. Doktorlar, Sağlık Meslek Yüksek Okulları mezunu hemşirelerin oraya sözleşmeli de olsa alınmasını talep ediyor. Görev yapan doktor ve akademik kadrolar, yoğun bakım ünitesi açılmadığı ve çalışma koşulları iyileştirilmediği takdirde ayrılacaklarını ifade ediyorlar.
Yine yaptığımız ziyarette, hastanenin de genel bir bakımdan geçmesi ihtiyacı gözlenmiştir. Yerlerdeki döşemeler kabarmış, sızan su ve akıntılar nedeniyle tavanda kabarma ve rutubet oluşmuştur.Araştırma hastanesinin ihtiyaçlarının giderilmesi durumunda Kars ilinde sağlık sektöründe olumlu bir gelişme yaşanacak ve Erzurum'a hasta sevki büyük oran da düşecek hatta Kars ili dışarıdan hasta alır duruma gelecektir.
Bu bağlamda;
1-Araştırma hastanesinin iyi bir kadrosu bulunmasına rağmen yoğun bakım ünitesinin açılmamasının sebebi nedir?
2-Araştırma hastanesinin yukarıda saymış olduğum eksikliklerin giderilerek yoğun bakım ünitesinin açılması düşünülüyor mu?
3-Hastaneye istenen sayıda görevlendirme yapılacak mıdır?
4-Doktorlar yoğun bakım ünitesi açılmadığı takdirde hastaneden ayrılacaklarını ifade ediyor. Doktorların hastanede kalmasını sağlamak için bir projeniz var mıdır?”