Gazetekars

Birtane, su sorununu TBMM’ye taşıdı

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

23 Şubat 2012 Perşembe 13:48

Birtane, su sorununu TBMM’ye taşıdı

BİRTANENİ’NİN İÇİŞLERİ BAKANI İDRİS NAİM ŞAHİN’İN CEVAPLAMASINI İSTEĞİ SORU ÖNERGESİ ŞÖYLE:

Kars merkez köylerinden Ölçülü, Halefoğlu, Yalınkaya, Tekneli ve Derceik başta olmak üzere ilde yüzlerce köyün şu an suyu yoktur. Çevre köylerde de su olmadığı için köylüler ne yapacağını bilemez durumdadır. Başkaca köylere su almak için giden köylüler arasında kavga yaşandığını, köylerde huzurun kalmadığını anlatan Ölçülü köyü muhtarı, ölülerini bile yıkayacak su bulamadıklarını anlatıyor. Ölçülü köyünde iki aydır su yok. Sorun kış mevsimi ile bağlantılı bir durum olsa da köylüler yazın da aynı sorunu yaşadıklarını ancak kış mevsiminde bu koşulların kendilerini daha çok zorladığını dile getiriyor. Kars’ta kış mevsiminde soğukların eksi 40’ları bulduğu bilindiği halde su boruları bu koşulara göre döşenmiş değil. Borular yüzeyden çekildiği için sular Kasım ayında bile donabiliyor. Kağızman, Digor, Susuz ilçeleri başta olmak üzere Sarıkamış, Selim, Arpaçay, Akyaka ilçelerinin birçok köyüne hala düzenli olarak su verilmiyor. Kars ilinde su potansiyeli fazla olmasına rağmen Karslıların su çilesi bir türlü bitmiyor.

Bu bağlamda;

1-Kars köylerinde su sıkıntısı her yıl yaşanıyor. Soruna çözüm bulunamamasının sebebi nedir?

2-Köylere devamlı su verilemeyişi hangi sebeplerden kaynaklanıyor? Kars’ın su potansiyeli mi yetersizdir?

3- Bu sorunu kökten çözmek için bir projeniz var mıdır? Su borularının kış koşulları göz önünde bulundurularak yeniden döşenmesi düşünülüyor mu?

4-İlçe ve merkez köyleri dahil olmak üzere şu an Kars’ta kaç köyün suyu düzenli olarak akıyor? Bu suların içme suyu olarak kullanılabileceğine dair Sağlık Bakanlığı tarafından hangi tarihte laboratuar incelemesi yapılmıştır?

BİRTANENİ’NİN ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK’İN CEVAPLAMASINI İSTEĞİ SORU ÖNERGESİ ŞÖYLE:

Kars Dağpınar nüfusuna kayıtlı Gönül ARTUĞ, 09.02.2008 tarihinde, Aydın Nazilli Devlet Demir Yollarında, gişe memuru olarak işe başlamış olup bir buçuk ay çalıştıktan sonra kendisine yollarda tamirat olduğu, araç geçişlerinin durdurulduğu bahane edilerek işine ara verileceği ihbarında bulunulmuştur. Ancak Gönül Artuğ’un ifadesine göre, kendisi işten çıkarılarak yerine başka birisi işe alınmış; kendisi hakkında da bir tutanak düzenlenerek işine son verilmiştir. Yine Gönül Artuğ’un ifadelerinden, çalıştığı müddet içerisinde başta Müdür yardımcısı Necati Çiçek olmak üzere, bir grubun kendisini iş yaşamından uzak tutma gayesiyle hareket ettikleri ve Gönül Artuğ üzerinde baskı kurdukları anlaşılmaktadır. Zira bu ifadeler, Gönül Artuğ’un işe başlamadan önce Ankara’da 2 haftalık kurs görme hakkının engellenmiş olması ve kişinin eğitim görmeksizin işe başlatılması gibi maruz kaldığı olumsuzluklarla da desteklenmektedir. Üstelik Gönül Artuğ’un üzerindeki eğitim görmeksizin işe başlamanın yaratacağı kaygı durumu işyerindeki diğer görevlilerce kullanılmış ve işyerinde Gönül Artuğ’un işi bırakmasına yönelik bir genel tutum gelişmiştir. Kendisi ile aynı işi yapan diğer çalışana destek olan, iş yoğunluğu olduğu zamanlarda biletleri akşamdan hazırlayan kişiler, Gönül Artuğ’u aynı ilgi ve destekten yoksun bırakmanın yanı sıra yıldırmaya yönelik bir yaklaşım içerisine girmişlerdir. Gönül Artuğ’un ifadelerindeki kaygı verici bir diğer husus da, işyerindeki diğer çalışanların ırkçı bir yaklaşım sergiledikleri ve sürekli rencide edildiğidir. Maalesef toplumun bir çok kesiminde ırkçı söylemler genel bir hal almış olup bu durum çoğu yerde normal karşılanmaktadır. Maruz kaldığı olumsuz tutum ve davranışlar, sürekli Kürt olduğu için rencide edilmesi Gönül Artuğ’un maneviyatını ciddi anlamda etkilemiş olup Gönül Artuğ bu durumu Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na da taşımıştır.

Gönül Artuğ’un ifadeleri son zamanlarda iş yaşamını olumsuz etkileyen mobbing sistemini akla getirmektedir. Kişiyi psikolojik olarak yıpratma ve işten ayrılmaya sevk etme eylemi olarak tanımlanan mobbing suç teşkil eden bir eylem olup konu yargı kararlarına da yansımış durumdadır.

Bu bağlamda;

1-) Aydın Nazilli Devlet Demir Yollarında işe alım süreci nasıl gerçekleşmektedir? Kişinin işe başlamasıyla elde ettiği sosyal haklar nelerdir? İşten çıkarım süreci nasıl işlemektedir?

2-) Bahse konu olaya ilişkin olarak gişe memuru olarak göreve başlayan bir kimsenin işine ara verileceği bahanesiyle işten çıkarılması ve yerine başka birinin göreve alınması yasal mıdır?

3-) Bir nevi mobbinge maruz kalan Gönül Artuğ’un uğradığı hak kaybının giderilmesi adına ne yapılabilir?

4-) İşyerlerinde mobbing uygulamasına ilişkin Bakanlığınıza başkaca şikayetler olmuş mudur? Mobbingin engellenmesi adına bakanlığınızca bir çalışma yürütülmekte midir? Mobbingin engellenmesi adına ne yönde çalışmalar yürütülmektedir?

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER