Birtane’nin tespitiyle Kars’ın sorunları
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin TBMM’de Kars’ın Sorunları Hakkında Yaptığı Konuşma :
14 Şubat 2014 Cuma 10:30
Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri Kars’ın sorunları üzerine söz aldım.
Ekranları başında bizleri merakla izleyen Kars halkını, tüm izleyenleri ve sizleri saygıyla selamlıyorum.
Biraz önce Kars’ın Güdeli, Çığırgan, Yaylacık, Hapanlı köylülerinin bana illetlikleri ve Kars köylerinin ortak sorunu olan binlerce liralık elektrik faturaları sorunuyla konuşmama başlamak istiyorum.
Kars TEDAŞ köylüler ödeme yapmadığı takdirde elektrikleri keseceklerini duyurmuş.
Köylere günde ortalama 8 saat elektrik veriliyor, su olmadığı için çamaşır makinesi ve diğer elektrikli ev aletleri çalışmamasına rağmen her haneye 80-100 liralık fatura düzenleniyor.
Faturaların tahsil edilmesi bilinçli olarak aylarca geciktirildiğinden, köylülere topluca yüklü faturalar gönderiliyor. Düzenli bir geliri olmayan köylüler, bin, iki bin liralık faturaları ödeyemiyorlar.
Bu gün Niğdeli bir taksici, patates tarlasını sulamak için harcanan elektrik borçlarını ödeyemediğini söyledi. Görünen o ki bu sorun tüm Türkiye’nin sorunu.
Enerji Bakanlığına bir an önce bu borçların silinmesi ya da en kötü ihtimalle taksitlendirmesi gerektiğini buradan öneriyorum.
Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri
Seçim bölgem olan Kars ili ile ilgili sorunları İktidar kabul etmese de defalarca dile getirdim ve getirmeye devam edeceğim. Zaman zaman Bakanlar, Kars’a uğruyor, şöyle bir bakıp dönüyorlar.
Milletvekilleri ise halkın gündeminde olan sorunlardan kopuklar.
Kars’ın ekonomisi, alt yapısı ve üst yapısı çökmüş, ili ayakta tutan hayvancılığı bitmiş; esnafı, çiftçisi, köylüsü, iş yapamaz duruma gelmiştir.
İldeki büyük baş hayvan sayısı AKP döneminde %70 düşmüştür.
Küçükbaş hayvancılık tamamen yok olmuştur. Kars’ın 2013 yılında ihracat rakamı 850 bin dolar iken Denizli’de 2 milyar dolardır.
İlin sosyo-ekonomik yapısını dikkate almadan hazırlanan teşvik paketlerinin Kars’a bir hayrı dokunmamıştır. Akyaka Sınır kapısı bütün uyarılarımıza rağmen açılmıyor.
8 ay gibi uzun bir süre ağır kış koşullarıyla mücadele eden Kars, Ardahan, Ağrı, Van, Muş, Bitlis illeri için akaryakıtta %60 indirime gidilerek pozitif ayrımcılık tanınması gerekmektedir.
Bu yıl -37-38’leri bulan soğuklar göz önüne alınarak doğal gaz ve elektrik fiyatları için Kars ve bölge illerinde halkın gelirine göre yeni bir vergilendirme ve fiyat oranı belirlensin dedik ancak bu konuda da bir önlem yok.
Çünkü ısınmak için kullanılacak doğalgaz ve elektrik miktarı Türkiye ortalamasına göre 3 kat fazladır. İlin üst ve altyapısı kış koşullarına uygun olmadığı için elektrik ve su kesintileri süreklilik arz etmektedir.
Doğal gaz kullanımı az olduğu için, ucuz ve kalitesiz kömürlerle oluşan hava kirliliği insan sağlığını açıkça tehdit etmektedir.
8 ay kar altında olan ilde, köy yolları kapalı, köylerde su yok, elektrik kesintileri vatandaşları çilden çıkarmış. Kars’ın kent merkezinde dahi vatandaşlar bidonlarla su taşıyor. Belediye boğazına kadar borç ve rant batağında.
Kars halkına bu güne kadar verdiği tek hizmeti yoktur. Kent caddeleri ve sokakları kar, buz ve çamurlarla kaplıdır. Mahalleler çöp sahası yapılmış.
Kars’ın yaşanılır bir kent olabilmesi ve sosyo-ekonomik durumunun düzeltilmesine yönelik başlangıç için hükümete şu önerileri sunuyoruz:
Gelişmiş bölgelerdeki hayvancılık teşviklerinin kaldırılıp sadece Bölgeye ve Kars’a uygulanması.
Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının yüksek hızlı trene dönüştürülerek ilin Orta Asya’nın yolcu taşımacılık merkezi yapılması.
Esnafa ve köylülere doğrudan destek ve uzun vadeli, faizsiz kredi verilmesi.
Kars Sanayi Bölgesinin tüm sorunlarının bir an önce çözülerek sanayi esnafına krediler verilmesi.
Et ve süt entegre tesisleri kurularak, devlet tarafından belirlenecek adaletli bir tarife ile halkın hammadde üreticisi yapılması.
Faiz oranlarının sıfıra çekilmesi, banka şube kredi limitlerinin üst seviyeye çıkarılması.
Ve en önemlisi Kars Akyaka Sınır kapısı bir an önce açılarak gümrük kapısının, Bölge İhtisas Gümrüğüne dönüştürülmesi gerekiyor diyorum.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum