BTC’den kalkınmaya destek
BTC’den Erzurum, Kars ve Ardahan’da toplumsal kalkınmaya destek...
01 Haziran 2013 Cumartesi 13:00

BTC Şirketi tarafından desteklenen “Erzurum, Kars ve Ardahan İlleri Toplumsal Kalkınma Girişimi Projesi” hayallere kapı açıyor
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Şirketi tarafından desteklenen, Atatürk Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliği ile yürütülen “Erzurum, Kars ve Ardahan İlleri Toplumsal Kalkınma Girişimi Projesi” kapsamında gerçekleştirilen “Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı” tamamlandı. 24 Nisan ve 10 Mayıs 2013 tarihleri arasında Kars KOSGEB İl Hizmet Müdürlüğü ve Proje Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen eğitim programında başarılı olan katılımcılara sertifika verildi.
31 Mayıs 2013, Cuma günü düzenlenen törene Kars Valisi Eyüp TEPE, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami ÖZCAN, BP Türkiye Ülke Başkan Yardımcısı Hakan TÜRKER, BTC Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Şükran ÇAĞLAYAN MUMCU, Kars KOSGEB İl Hizmet Müdürü Mustafa IŞIK, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mükerrem KAYA, BTC Şirketi Toplumsal Yatırım Programı Danışmanı Ali KAPUCU ve kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldılar.
Uygulamalı Girişimcilik eğitim programına BTC Boru Hattı’nın geçtiği yerleşimlerden toplam 40 kişi başvurdu. Başvuranlar arasından Susuz ilçesinden 2 kadın ve 4 erkek, Sarıkamış ilçesinden 4 erkek, Selim ilçesinden 2 kadın ve 5 erkek, Kars merkezden ise 1 kadın ve 2 erkek olmak üzere toplam 5 ‘i kadın 15’i erkekten oluşan 20 kişilik bir katılımcı grubu oluşturuldu.
Kursu başarıyla tamamlayarak sertifika alan 19 gencin büyük çoğunluğu, KOSGEB veya BTC’nin sağlayacağı desteklerle bugüne kadar hayalini kurdukları kendi işyerlerine sahip olmanın mutluluğunu bir an önce yaşamak istediklerini ifade ettiler.
Deneyimli bir akademisyen tarafından verilen eğitim programında girişimcilik ile ilgili temel bilgiler, girişimcinin sahip olması gereken kişilik özellikleri ve girişimciliğin temel unsurları ele alındı. Ayrıca, eğitimler sırasında iş fikri ve iş fikri geliştirme yöntemleri konusunda farklı görüş ve yorumlar da tartışıldı.
Girişimcilerin KOSGEB desteklerinden yararlanmalarının ön koşulu olan “İş Planı” kavramı ile iş planının öğelerine yönelik olarak işletmelerin temel fonksiyonları olan mal veya hizmet üretimi, pazarlama, finans ve yönetim konularında çeşitli bilgiler aktarıldı. Ayrıca, teorik olarak anlatılan başlıkların uygulamaya dönüştürülmesi için atölye çalışmaları yapıldı ve pazar araştırması, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı ve finansal plan üzerinde duruldu. Bireysel iş planlarının adım adım hazırlanması için verilen eğitimde tüm katılımcılardan örnek iş planı dosyası hazırlamaları istendi.
PROJE HAKKINDA
BTC Toplumsal Kalkınma Girişimi Projesi, Erzurum iline bağlı 7 ilçe (Merkez, Şenkaya, Horasan, Köprüköy, Pasinler, Ilıca, Aşkale) ve 63 köyü (BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın 4 km. çapındaki alanı kapsayan yerler), Kars iline bağlı 4 ilçe (Merkez, Susuz, Selim, Sarıkamış) ve 26 köyü, Ardahan İline bağlı 4 ilçe (Merkez, Posof, Damal, Hanak) ve 37 köyü kapsıyor. Atatürk Üniversitesi tarafından uygulanan projeye Kars ilinde Kafkas Üniversitesi, Ardahan ilinde ise Ardahan Üniversitesi destek veriyor. Aralık 2012 tarihinde başlatılan projenin süresi 36 ay.
Projenin genel amacı sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak. Bu ana hedefe yönelik olarak proje, daha önce yürütülen faaliyetlerin daha ileri noktalara taşınması için küçük destek fonları aracılığı ile sivil toplum kuruluşlarına ve küçük aile işletmeler/tarımsal işletmelere destek olmayı, bu kuruluşların iç ve dış fonlardan kaynak temininde teknik destek sağlamayı, kadınlara sosyo-ekonomik yönden destek sağlayacak faaliyetlere ağırlık vermeyi, genç işsizlik oranının azaltılması ile gençlerin işgücü piyasasına katılımına yönelik faaliyetleri önemsiyor.
BTC ŞİRKETİ
BTC Şirketi, Azeri petrollerinin Gürcistan ve Türkiye üzerinden taşınarak Akdeniz’de bulunan Ceyhan Terminali üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmak üzere kuruldu.
BTC boru hattı 1.076 km yol alarak insanı, doğası ve kültürü ile çok etkileyici bir coğrafyadan geçerek Akdeniz’de Ceyhan Terminali’ne ulaşıyor. BTC şirketi, böylesine etkili bir coğrafyada yol alırken boru hattının doğal çevresinin korunup geliştirilmesi ve yakın yerleşimlerde yaşayan toplulukların kalkınmasına katkıda bulunmayı da bir görev olarak kabul ediyor.
BTC Şirketi için bu yaklaşım, doğaya ve insana saygılı bir kuruluş olmanın ve sorumlu kurumsal vatandaşlığın da doğal bir sonucudur. Bu vizyondan hareketle, petrolü emniyetli bir şekilde taşıyıp, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe gerekli özeni göstermenin yanı sıra BTC güzergâhında "sürdürülebilir toplumsal kalkınma"ya katkı sağlamak için ek yatırım programları geliştirdi.
Bu yatırım programlarından bir tanesi olan Toplumsal Yatırım Programı (TYP), boru hattı güzergâhındaki yerleşim birimleri için "sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak” amacıyla geliştirilmiş bir programdır. TYP, uygulandığı alanda temel geçim kaynaklarına yönelik faaliyetlerin iyileştirilmesine ve geliştirilmesine, yeni gelir getirici kaynaklar yaratılmasına ve sürdürülebilir etkiler bırakabilmek için yerel örgütlenmenin geliştirilmesine katkıda bulunuyor.