Gazetekars

Bugün sigarayı bırakalım

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü…

09 Şubat 2011 Çarşamba 07:34

Bugün sigarayı bırakalım

Sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini artık bilmeyenimiz yok. Sigara kullanıcıları, gelin 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigarayı hayatımızdan çıkarıp temiz bir sayfa açalım… 

Günde 3 taneden fazla sigara içenlerin büyük oranda bağımlı olduğunu belirten Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, sigarayı bırakmak isteyenlerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin daha doğru kararlar verilmesine yardımcı olacağını kaydederek, sigaranın gerek aktif gerekse pasif kullanıcılar üzerindeki olumsuz etkilerini şöyle özetledi:

“Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigaraya bağlıdır. Bu oran bize akciğer kanserinin ana sebebinin sigara olduğunu gösteriyor. Bunun yanında ağız, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mide, mesane ve prostat kanserleri yapılan araştırmalara göre sigara içenlerde daha sık görülüyor. Ayrıca sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğurma, rahim ağzı kanseri riski artmakla birlikte, kalp krizi, inme ve bacak kangreni daha sık seyrediyor. Sigara içenler bu risklerle karşı karşıya kalmanın yanı sıra sigara içmeyenlerin de sağlıklarını riske atıyorlar. Bu yüzden sigara kullanmadığı halde dumanına maruz kalanlar da benzer sağlık problemleri yaşıyor.” 

Sigara kullanan ya da sigaraya maruz kalan hamile bayanların bebeklerinin fiziksel ve zihinsel özürlü olma ihtimalinin arttığına dikkat çeken Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, “Sigara kullanan annelerin sütlerinde öldürücü etkiye sahip bir zehir olan dioxin maddesi yer alıyor. Bu da bebeğin ilk 6 ay tek besini olan anne sütünün her bir damlasının bebeğe zarar verdiği anlamına geliyor. Hâlbuki gelecekteki varisimiz çocuklarımızın sigara dumanından uzak tutulması ebeveynlerin en önemli görevlerinden biri olmalı. Çünkü yapılan araştırmalar, bırakın yoğun oranda olmasını, çok az miktarda dahi olsa sigara dumanını soluyan çocukların akciğer gelişimlerinin zarar görmekte olduğunu ve bu çocukların astım hastalığına yakalanma riskinin arttığını gösteriyor. Kendimize, çevremizdekilere ve daha da önemlisi çocuklarımıza bu zararı vermeye hakkımız yok.” şeklinde konuştu. 

Kars İl Sağlık Müdürü, “Sigarayı eşi ya da bir yakınıyla birlikte bırakan kişiler diğerlerine göre daha başarılı oluyor” diyerek, “Sigarayı bırakmak için öncelikle bunu gerçekten istemek gerekiyor. Siz de bu anlamda bir adım atın ve sizin için geçerli sigara bırakma nedenleri bulun. Unutmayın ki geç kaldığınız her bir dakika sağlığınızı daha da tehlikeye sokuyor.” diye konuştu.

 

Sigaranın azaltılarak değil, aniden bırakılmasının en etkili yöntem olduğunun altını çizen Dr. Fahri Sevinç, şunları söyledi:

“Sigarayı azaltarak bırakmak çoğu zaman etkili olmuyor ve alınan karardan kolayca cayılmasıyla sonuçlanabiliyor. Bu yüzden sigaranın, kararlı bir şekilde ve aniden bırakılmasını tavsiye ediyoruz. Eğer tek başınıza bu sorunu çözemeyeceğinizi düşünüyorsanız, sizin için hizmet veren KETEM ve sigara bırakma polikliniklerimize başvurun ve bu sorunu birlikte çözelim. Bakanlığımızın da bu konuda titizlikle uyguladığı önemli çalışmaları var ve son derece başarıyla yürütülüyor. Unutmayın ki hangi yaşta, hangi hastalığa sahip olursanız olun, sigarayı bırakarak daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürebilirsiniz.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER