Gazetekars

“Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aşık Şenlik’in “Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana” sözüyle başladığı konuşmasında Kars’ın gelecekte Kafkasların önemli bir ili olacağını söyledi.

30 Ekim 2011 Pazar 22:51

“Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana”

Gazi Kars Şehrengizi Sempozyumuna katılmak ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün açılışını yapmak için Kars’a gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aşık Şenlik’in “Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana” sözüyle başladığı konuşmasında Kars’ın gelecekte Kafkasların önemli bir ili olacağını söyledi.

Bakan Yıldırım, Gazi Kars Şehrengizi sempozyumundaki konuşmasına, “1064 yılından bu yana, Türküyle Kürdü’yle, Alevisiyle Sunisiyle, Şafisiyle, Hanefisiyle, Caferisiyle, Yerlisiyle göçmeniyle birlikte yaşadığımız Serhat Şehrimiz Kars’ta, “Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana” diye erkekçe kükreyen Aşık Şenlik’in memleketinde, “Hasta isen hallerini sorayım/ Susuz değil misin bir su vereyim” diyerek edebiyatımızın en içli ağıtlarını yakan Kağızmanlı Hıfzı’nın memleketinde, Kiziroğlu Türküsünü yalnızca Türkiye’ye değil, geniş bir coğrafyaya sevdiren Murat Çobanoğlu’nun memleketinde, sizlerle bir arada bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum.” diyerek başladı.

KARS’I TEKRAR ESKİ ŞAŞALI GÜNLERİNE TAŞIMAK DA BİZİM BOYNUMUZUN BORCU

Kars’ın, tarih boyunca bu coğrafyanın can damarı olmuş, iki kıtanın merkezi olmuş bir şehir olduğunu da belirten Bakan Yıldırım, “Güçlü tarihi, sadece mimarisine değil, insanına da yansıyan Kars’ı tekrar eski şaşalı günlerine taşımak da bizim boynumuzun borcu. Bu nedenle Kars’ı Pekin’den Londra’ya uzanan İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden biri haline getiriyoruz. Bakınız, Kars’a 79 yılda yapılan bölünmüş yol 22 kilometre, 9 yılda yapılan 143 kilometre… 9 yılda 523 kilometre asfalt yaptık, bu yılsonuna kadar 100 kilometre daha asfalt yapıyoruz. Kars’ın Kuzey yapısı, Kars- Ardahan Bölünmüş Yolunu tamamladık. Ardahan ayrımından Aktaş Sınır Kapısı arasını da bölünmüş yol yapıyoruz. Eskiden 2 saatte zor gelinen bu yolda, 1 saatlik zaman tasarrufu sağlıyoruz. Kars’ın batıya açılan kapısı Kars-Erzurum arasında Karakurt’a kadar bölünmüş yol yaptık. Önümüze Karakurt barajı çıktı. Bizde projeyi değiştirerek yolumuza devam ediyoruz. İhale hazırlıkları son aşamaya geldi. 1 ay içerisinde ihalesi yapılacak.” dedi.

BİR SAATTE GİDİLEMEYEN ANİ’Yİ YARIM SAATE İNDİRDİK

Kars’tan Erzurum’a iki buçuk saatte değil bir buçuk saate gidilebileceğini de ifade eden Bakan Yıldırım, “Kars’ın Güneye açılan kapısı Kars-Digor-Iğdır yolunu da tamamlıyoruz. İhalesine yakında çıkacağız. Turizm merkezimiz, kış sporları merkezimiz, şehitlerimizin yatağı, sadece Kars’ın değil, ülkemizin medarı iftarı Sarıkamış yolunu bölünmüş yol olarak tamamladık, bu da yetmez dedik talimat verdim şimdi sıcak asfalt yapıyoruz. Yıllardır turizme kapalı kalan Ani harabelerini turizme açmakla kalmadık, 46 kilometrelik Ani-Kars arasını da bölünmüş yol olarak tamamladık hizmete verdik. Bir saatte gidilemeyen Ani’yi yarım saate indirdik. Bir şehri merkez yapacağız diyorsanız o şehri sadece karayoluyla bağlayamazsınız. Biz de öyle yapmıyoruz. Kars Havaalanı 1988 yılında yapılmış bir havaalanımız. 2003 yılında yolcu sayısı 54 bin olan bir kasaba havaalanıydı. Karslı hemşehrim sadece İstanbul’a gidip geliyordu. Biz ne yaptık. Kars’a yeni bir iç ve dış hatlar terminali yakışır dedik. Kars’ın Ankara’dan, İstanbul’dan geri kalmaması lazım, Kars havaalanın Avrupa’nın modern havaalanları gibi bir havaalanı olması lazım dedik.” diye konuştu.

KAFKASLAR BÖLGESİNDE EN MODERN TERMİNAL BİNALARINDAN BİRİ KARS’I YAPILIYOR

Kars Havaalanındaki yeniliklere değinen Yıldırım, “Kafkaslar bölgesinde en modern terminal binalarından birini buraya yapıyoruz. 7-8 ay sonra hizmetinize veriyoruz. Çünkü Kars bunu hak ediyor. Karslılar bunu hak ediyor. Yüzyılın en büyük projelerinden Bakü-Tiflis-Kars projesini hızla tamamlıyoruz. Altyapının yüzde 85’ini bitirdik. Bu proje sadece Bakü’yü Kars’a bağlamakla kalmıyor. Aslında Çin’i Londra’ya bağlıyor. Çin’den çıkacak olan vagonlar, Hazar’ı, Bakü, Tiflis ve Kars’ı geçerek, İstanbul’a ulaşacak. Marmaray projesi ile boğazın altından geçerek, Avrupa’yı kat edecek ve oradan da Manş’ı geçip Londra’ya kadar ulaşacak. Sadece Bakü-Kars-Tiflis bağlantısının tamamlanmasından sonra Avrupa ve Kafkaslar arasında sağlanacak kesintisiz demiryolu ulaşımı ile birlikte yıllık 50 milyon tona ulaşacak bir uluslar arası taşıma potansiyeli olacak. Bu yetmez. Kars’ın hızlı trene de ihtiyacı var. Cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına kadar, Sivas-Kars hızlı tren hattı yapımının tamamlayarak Avrupa’yı Asya’ya bağlayacak olan Edirne-Kars hızlı tren koridorunu bitireceğiz. Kars’ı Nahçıvan ve İran’a demiryoluyla bağlayacak olan Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu demiryolunun projelerini de yapıyoruz.” diye konuştu.

KARS LOJİSTİK MERKEZİNİ KURUYORUZ

Lojistik Merkezle ilgili de bilgi veren Bakan Yıldırım daha sonra şunları söyledi:

“Kars’ın 13 kilometre doğusunda Kars-Tiflis ve Kars-Iğdır demiryolu projelerinin kesişim noktasında bulunan Mezra durağında da yaklaşık 316. 000 metrekare alanda Kars Lojistik Merkezini kuruyoruz. Kars başta olmak üzere Türkiye’yi bölgesinde bir lojistik üs haline getiriyoruz. Bu lojistik merkezinin kurulum maliyeti 50 milyon TL kurulum maliyeti getirisinin yüzde 1’i bile değil. Bu ne demek? Yüksek hızlı tren yolu tamamlandığında, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu tamamlandığında, lojistik merkezi tamamlandığında, dört başı mamur işler hale geldiğinde lojistik sektörüne yıllık katkısı milyar dolarla ölçülecek. İşte bir şehri dünyanın merkezi yapacağız diyorsanız; işte böyle projelerle bunu yapabilirsiniz. İşte bizim farkımız bu.” 

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER