Çiftçilere destek duyurusu
Kars İl Tarım Müdürlüğü Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Mazot-gübre-toprak analizi destekleme ödemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat etmeleri istendi.
01 Mart 2011 Salı 07:38

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“2010 yılı mazot-gübre-toprak analizi desteklemesi uygulama usul ve esaslarını belirleyen 2010/10 sayılı Tebliğ’de, söz konusu destekleme ödemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin 31.12.2010 tarihine kadar Bakanlığımızın il/ilçe müdürlüklerine müraacat etmesi hükmü yer almaktadır.
Bir kısım çiftçilerimizin Tebliğin yayımı tarihi öncesi ve sonrasında 2010 yılı ÇKS kaydını yaptırdığı halde, Tebliğin ekinde yer alan başvuru dilekçesini veremedikleri, dolayısıyla 2010 yılı mazot-gübre-toprak analizi destekleme ödemelerinden yararlanamamıştır.
Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla 19.02.2011 tarih ve 27851 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/7 sayılı Tebliğ ile; 2010 yılı Mazot-Gübre-Toprak Analizi Destekleme ödemeleri ile ilgili başvuru süresi 01.04.2011 günü mesai bitimine kadar uzatılmıştır.
Başvuruların 01.04.2011 günü mesai bitimine kadar bağlı bulunulan İl İlçe Müdürlüğüne yapılması gerekmektedir. Kamuoyuna önemle duyurulur.”
İLKBAHAR DÖNEMİ ŞAP AŞILAMA KAMPANYASI BAŞLIYOR
Kars ve İlçelerinde 15 Şubat-30 Nisan tarihleri arasında İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası düzenlendi.
Kars İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2011 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; Kars ve İlçelerinde 15 Şubat-30 Nisan tarihleri arasında İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası düzenlendiği belirtildi.
Kampanyada 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanların aşılanacağı ve kullanılacak aşıların Bakanlık tarafından proje kapsamında tahsis edileceğinin de vurgulandığı açıklama şöyle devam etti:
“Halk arasında “Dabak” olarak ta bilinen Şap Hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı, viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15, et veriminde %10 verim kaybına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa son derece duyarlı olup %80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu hayvanların yılda en az 2 defa ( altı ay aralıklarla ilkbahar ve sonbaharda) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler alınmalı; dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısının yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.
5996 sayılı Veteriner hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında 5.385 TL idari para cezası ile cezalandırılması hükmü mevcuttur. Ayrıca aşı uygulanmamış hayvanlara veteriner sağlık raporu düzenlenmeyeceği için il ve ilçe dışına sevkleri yapılamayacak, bu hayvanlar hayvancılık teşvik ve desteklerinden faydalanamayacaklardır.
Aşılama kampanyası; Kars merkezde Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü; ilçelerde ise Tarım İlçe Müdürlükleri tarafından yürütülecektir. Aşı uygulaması ile birlikte işletmeler de güncellenecek ve işletmedeki her hayvanın pasaportu basılarak işletme sahibine teslim edilecektir. Bundan sonra bütün sevk ve alım satım işlemlerinde hayvan sahibi hayvanın pasaportunu da ibraz edecektir, pasaport olmadan işlem yapılmayacaktır. Bu yüzden yetiştiricilerimizin kampanya döneminde mutlaka aşı ve işletme güncellemelerini yaptırmaları gerekmektedir.
Üreticilerimiz daha ayrıntılı bilgi almak için il ve ilçe müdürlüklerimize başvurabilirler.
Kamuoyuna önemle duyurulur.”