Gazetekars

Çoban Heykeltraş’ın son eseri Aşık Şenlik’in minyatürü

'Çoban Heykeltıraş' lakaplı Metin Doğrukartal’ın son eseri Aşık Şenlik minyatürü de, Kars’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması adında koleksiyonda yerini aldı.

09 Ekim 2019 Çarşamba 17:14

Çoban Heykeltraş’ın son eseri Aşık Şenlik’in minyatürü

Kars Belediyesi bünyesinde yıllardır yaptığı çalışmalarla Kars’ın tarihi eserlerinin ve kültürel varlıklarının minyatürlerini yapan Doğrukartal, eserleri arasına bir yenisini daha ekledi.

Yaklaşık 15 yıl önce dönemin belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ve yerel basın tarafından keşfedilen Çoban Heykeltraş Metin Doğrukartal, o günden bu zamana kadar geçmiş dönem belediye başkanları Nevzat Bozkuş, Murtaza Karaçanta ve Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile Şevin Alaca tarafından da desteklenmeye devam ediliyor.

Kars Belediyesi bünyesinde kurulan ekip ile birlikte, oluşturulan özel atölyede çalışmalarını sürdüren Metin Doğukartal, başta Kars Kalesi olmak üzere, tarihi taş köprü, 12 Havariler Kilisesi, Evliya Camii, Katarine Köşkü, Ani Ören Yeri’nde bulunan tarihi eserler ve belediye hizmet binası gibi birçok binanın minyatürlerini yaparak, şehrin tanıtımına katkıda bulunmaya devam ediyor.

Kars Belediyesi bünyesinde hizmet verirken Namık Kemal Toplum Merkezinden eski belediye hizmet binasına taşınarak kurulan heykel atölyesinde hizmet vermeye başlayan ekibin yaptığı heykellerin satışı da yapılarak belediye bütçesine katkı sunuyor.

Öte yandan Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca ve başkan yardımcısı Muazzez Çağrıtekinci, heykel atölyesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Ziyaretin ardından açıklamada bulunan Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca, burada üretilen sanat eserlerinin Kars’ın tanıtımına çok önemli katkı sunduğunu söyledi. Kars’ın turizm potansiyeli çok yüksek bir kent olduğunu da hatırlatan Alaca: “Bu potansiyeli tanıtmak bizim elimizdedir. Kars Belediyesi bünyesinde kurduğumuz heykel atölyesinde Kars’ın kültürel varlıklarını, tarihi kalıntılarını ve Aşık Şenlik gibi ozanımızın da heykellerini yapmaktayız. Bu eserlerin yapılmasının yanı sıra satışının da yapılması ile belediye bütçesine de katkı sunulmasının sağlamaktayız” dedi.

Bilindiği gibi Kars’ın Merkeze Bağlı Çamurlu Köyünde geçimini çiftçilik ve çobanlık yaptığı dönemde dağlardan topladığı sert taşları işleyerek heykeller yapıyordu. Hayalinde Kars'ın tarihi binalarından oluşan "Kars Minyatürü" yapmak olan 'Çoban Heykeltıraş' lakaplı Metin Doğrukartal’ın bu becerisi köylülerin durumu gazetecilere bildirmesiyle kamuoyunda duyuldu. Daha sonra dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Doğrukartal'ı belediye bünyesinde işe aldı. Doğrukartal ekibi ile birlikte daha sonraki belediye başkanlarının olduğu gibi Başkan Bilgen ve Alaca’nın gözdesi olmayı sürdürüyor. Hali hazırda da sert taşları bir bir işleyerek kentin tarihi dokusu üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekmeye devem eden Doğrukartal'ın son eseri Aşık Şenlik heykeli de Kars’ın kültür turizminin tanıtımına destek verecek.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER