Gazetekars

Cumhuriyeti Seviyoruz ve Güveniyoruz

Servet Erişen'den bir anı, bir öneri ve Kars tarih araştırması...

29 Ekim 2011 Cumartesi 08:48

Cumhuriyeti Seviyoruz ve Güveniyoruz

Türk Milleti, Kurtuluş Savaşı’na başladığımızın on beşinci yılındayız. Bugün Cumhuriyetimizin onuncu yılını doldurduğumuz büyük bayramdır. Kutlu olsun

Zamanda büyük işler başaran Cumhuriyetin sevdalıları Karslılar her zaman Cumhuriyete bağlılıklarını ve savunduklarını yıllardır dillerden düşmeyen türküleriyle hep haykırdılar:

“ESKER OLUP VETENE HİZMET EDEREM MEN,

KURBAN OLUM AYINA, AYININ YILDIZINA ONU ÇOĞDAN SEVEREM”

Her zaman Cumhuriyete bağlılıklarını ve savunduklarını bu türkü ile söylemişler.

Yıl 1961’de her zamanki coşkuyla ve bağlılıkla bayramımızı İstiklal-i Milli (Atatürk) Caddesi’nde kutluyorduk. Birden bir tankın freninin boşalması sonucu bu sevgi ve coşku bir anda mateme döndü. Tüm yurdumuz mateme büründü.

Namık Kemal İlköğretim Okulu Öğrencileri Cumhuriyetimizin ilk şehitleri olarak tarihe geçiyordu… Bu olay bütün Türkiye’yi yasa boğmuştu. Tam 33 öğrencimiz “Cumhuriyet Bayramı Şehidi” olmuştu.

Bunları sizleri üzmek için yazmıyorum ; sadece bu Cumhuriyet Bayramı şehitlerimizi unutmayalım diyorum ve o gün şehitlikte onları da yad edelim.

Ben, o yıllarda İsmet Paşa İlkokulu’ndaydım, hiç unutamam onları en derin saygı ve duygularımla anıyorum. İnşallah Valilik de onları unutmaz…

Bir de cumhuriyetin 50’nci yılında daha önceleri 1939 yılında Erzurum’a kadar uzanan demiryolu aynı zamanda Kars’ı Anadolu’ya bağlıyordu. 1890 yılında Ruslar tarafından yapılan demiryolu (DEKOVİL) olarak Horasan - Sarıkamış bağlantılı işletiliyordu. 1961 yılına kadar geniş hat olarak Sarıkamış – Kars - Akyaka Doğukapı (DİYNİZ) hattı işletiliyordu. Bu hat 1973 yılında yani Cumhuriyetimizin 50’nci yılında ilk dizel lokomotif Kars’a gelerek bir ilk gerçekleşmiştir. Benim en büyük şansım o treninin içinde olmaktı…

Şimdi Cumhuriyetimizin hizmetleri Kars’a daha geniş ve önemli katılımları ve yatırımları önem kazandıracaktır. Bunun en önemli göstergesi KARS-TİFLİS-BAKÜ demir yoludur.

Bayramınız kutlu olsun.

Servet ERİŞEN

Facebook'la Yorumla
Yorum Yap
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER