DAİB’den Tanıtım Atağı
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, dış ticaretin öneminin kamuoyunda daha geniş kesimlere duyurulabilmesi amacıyla, Birliğin tanıtımının yapılmasına ihtiyaç duyduklarını belirtti.
29 Haziran 2011 Çarşamba 07:24
Öncelikli amaçlarının firmaların uluslararası piyasalardaki rekabet gücünün artırılması ve ihracat potansiyeli olan ürünlerin dış pazarlarda daha etkin tanıtımı yönünde çalışma yapmak olduğunu kaydeden DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, yeni ihracatçılar kazanarak mevcut pazarlardaki payı artırıp yeni pazarlara kalıcı bir şekilde girmeyi hedeflediklerini söyledi.
Birliğin ihracatta yakaladığı artış eğilimini sürdürülebilir hale getirme yönünde çalıştıklarını ifade eden Şengel, “Düşünen, fikir oluşturan, üreten, çalışan cesaret eden, risk alan, istihdam sağlayan, katma değer oluşturan, mücadele eden, kendi dünyasından çıkıp dış dünyaya açılan, rekabet eden, bir saniye durmadan koşan, hep koşan ihracatçılarımızın yanındayız” dedii.
İlk ihracatçı birliği olma niteliğini taşıyan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla, 4 Mart 1937 tarih ve 2/6107 sayılı Kararname ile Doğu ve Cenup Vilayetleri Mıntıkası, ‘Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği Türk Anonim Şirketi’ adı altında kurulduğunu anımsatan Şengel, “31 Ağustos 1993 tarih ve 21684 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, İhracat 93/7 sayılı Tebliğ ile (Daha önce iştigal alanı sadece canlı hayvan su ürünleri ve mamulleri olan) Birliğimizin adı, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği olarak değiştirilmiş ve ihracata konu bütün mamuller birliğimiz iştigal alanına dahil edilmiştir. Merkezi Erzurum’da bulunan Genel Sekreterliğe bağlı olarak Iğdır, Doğubayazıt, Van, Yüksekova ve Silopi İrtibat Büroları ihracatçılarımıza hizmet vermektedir. DAİB’nin yetki alanını Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van olmak üzere 17 il oluşturmaktadır. Birliğimiz, Yönetim Kurulu üyelerimizin ve Genel Sekreterliğimiz personellerin yapmış oldukları çalışmalar sonucunda, 1987 ile 2010 yılları arasında göz kamaştırıcı bir gelişme göstermiştir. 1987’de, tek sektörde faaliyet gösterirken, şimdi 24 sektörün tamamında yetkilidir. 1987’de, 7 milyon dolar olan Birliğimiz ihracatı, 2010’da yılında 3 milyar 369 milyon 47 bin 916 dolara ulaştı.
1987’de sadece 6 ülkeye ihracat yapılırken, 2010’da ihracat yapılan ülke sayısı 182 oldu. Aynı yıllar içerisnde ihraç edilen ürün adedi 3 iken, 8 bin 494’e 26 olan aktif ihracat yapan üye sayısı, 6 bn 307’ye yükseldii. 2010 yılı itibariyle, Birliğimize kayıtlı toplam üye sayısı ise 12 bin 743 oldu. 1987’de sadece 1 adet irtibat büromuz bulunurken, 2010’da bu sayı 5’e yükseldi. Yapmış olduğumuz çalışmalarda, başta Bakanımız Zafer Çağlayan’ın bölgemize verdikleri önem, Dış Ticaret Müsteşarlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin sağladıkları katkılar sonucunda, ülkemiz ihracatında yaşanan gelişmelere paralel olarak, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ise, 10 milyar doları aşan bir ihracat rakamına ulaşılması hedeflenmektedir. Bu seviyelere ulaşabilmek için, 1987 yılından önce düzenlenmeyen, eğitim programlarının, ticaret ve alım heyetlerinin organize edilmesine özel bir önem verilmiştir” diye konuştu.
2010’da 5 ilde, çeşitli kuruluşlarla müştereken organize edilen 11 eğitim programına, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, ihracatçı, sanayici, esnaf, öğretim görevlisi ve öğrencilerden oluşan toplam bin 630 kişinin katıldığını dile getiren Şengel, “Bu yıla kadar Ağrı’da 5, Ardahan’da 3, Bayburt’ta 3, Bitlis’te 1, Erzincan’da 5, Erzurum’da 26, Elazığ’da 1, Iğdır’da 7, Gümüşhane’de 2, Hakkâri’de 4, Kars’ta 4, Muş’ta 4, Van’da 7 ve Şırnak’ta 1 olma üzere toplam 73 seminer düzenlenerek 12 bin 796 kişiye sertifika verildi. Bunun yanı sır bölgemiz ihracatını artırmada ilk adım komşu ülkelerle olacaktır. Bu amaçla, Mayıs 2011’de, Tiflis - Gürcistan’a yönelik ‘İnşaat Malzemeleri Sektörel Ticaret Heyeti’ başarıyla gerçekleştirilmiş olup, Ekim 2011’de, Erbil - Irak’a ‘Gıda Sektörel Ticaret Heyeti’ düzenlenecek. Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaları heyetimize katılarak, hızla büyüyen bu pazardan pay almaya davet ediyoruz. Bölgemizde bir ilk olarak ilgili kurumlarla işbirliği halinde, Erzurum, Erzincan Bayburt illerinde, 24 ülkeden yaklaşık 120 katılımcının iştirakiyle, bir alım heyeti düzenlenecek.
Bunun dışında, Erzurum ile Tiflis, Bakü ve Tebriz şehirleri arasında uçak seferlerinin başlatılması için girişimlerimiz devam etmektedir. Bölge kamuoyunun, sadece ticaret değil, turizm, eğitim ve sağlık gibi alanlarda da katkı sağlayacak bu önemli olaya sahip çıkması gerekmektedir. Birliğimizin yetki alanının, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Irak’la sınırı bulunmaktadır. Bu durum, Bölgemiz açısından çok önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Mevcut potansiyeli fırsata dönüştürebilmemiz, ihracatla ilgili bütün kesimlerin, el ele, omuz omuza, özveriyle çalışmasıyla mümkün olacaktır. Bunun için her türlü desteğe çok önem veriyoruz. Hedeflerimize ulaşabilmek amacıyla, Kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, sanayicilerinin, esnafın ve ilgili bütün kesimlerin katkılarını bekliyoruz” diye konuştu.