Destek Paketi Açıklandı
Karslı işletmelerin birinci dereceden yararlanacağı destekleme paketi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklandı.
12 Kasım 2010 / 07:31
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, 3 milyar TL'lik yeni kredi destek programını açıkladı. Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı'nda kredi üst limitleri mikro ölçekli işletmeler için 30 bin lira, küçük ölçekli işletmeler için 50 bin lira, orta ölçekli işletmeler için de 80 bin lira olarak belirlendi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 3 milyar TL'lik yeni kredi destek programını açıkladı. Bakan Ergün, KOBİ'lerin ihracata yönelmeleri için İhracat Kredisi Destek Programı'nı, büyümeye yönlenmeleri için de Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı'nı kullanıma sunduklarını belirterek, "İş ortamında yaptığımız genel iyileştirmelere ilave olarak KOBİ'leri her bakımdan desteklemeye de önem veriyoruz" dedi.
MAKRO VE MİKRO KREDİ UYGULAMASI
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Başbakanlık'ta düzenlenen toplantıyla KOBİ'lere yeni destek kredisini açıkladı. Ergün, KOBİ, esnaf ve sanatkarların uygun koşullarda kredi temini amacıyla ölçek endeksli büyüme ve ihracat kredisi destek programı hazırladıklarını belirtti. KOBi'lerin sayısının 3 milyon olduğunu ve Türkiye'deki işletme sayısının yüzde 99'unu oluşturduğunu belirten Ergün, ülke refahı için KOBİ'lerin gelişmesi gerektiğini vurguladı. KOBİ'lerin rekabetçilik kültürünün gelişmesi, müşteri taleplerine duyarlılık, yeniliklere açıklık ve krizlere karşı esneklik gibi özsellikleriyle ekonomiye canlılık kazandıran unsurlar, ihracata katkı sağlayan birimler olduğunu belirten Bakan Ergün, "KOBİ'ler küresel krizden hızlı ve ağır hasar almadan çıkışımızın da anahtarı olmuşlar ve bazı KOBİ'ler krizi fırsata dönüştürmeyi bilmişlerdir. Bu önemleri nedeniyle sosyal ve ekonomik politikalarımızı belirlerken ve geleceğimizi kurgularken KOBİ'lere ayrı bir parantez açtık ve onun içini doldurmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
KOBİLERE DESTEK SÜRECİ
Türkiye'nin rekabetçi bir ülke olabilmesi için finans sistemini geliştirmekten iş yaşamını iyileştirmeye, Ar-Ge ve yenilikçiliği yaygınlaştırmaktan enerji ve ulaşım alt yapısını geliştirmeye kadar her alanda yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirten Bakan Ergün, "İş ortamında yaptığımız bu genel iyileştirmelere ilave olarak KOBİ'leri her bakımdan desteklemeye de büyük önem veriyoruz" dedi.
Ergün, farklı KOBİ ihtiyaçlarına cevap üreten esnek ve dinamik bir yapıya geçmiş olduklarını belirterek, KOSGEB aracılığı ile işletmelere, girişimcilere ve KOBİ'lere yönelik projeleri olan meslek kuruluşlarına Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı ve Genel Destek Programı başlıkları altında destekler verdiklerini ifade etti.
YENİ DESTEK PROGRAMI
Yeni destek programlarının esnaf ve sanatkarların güncel sorunlarını çözmek açısından da önemli bir rol oynayacağını kaydeden Sanayi Bakanı Ergün, KOSGEB aracılığıyla çeşitli kredi faiz destek programlarını da uygulamaya koyduklarını söyledi. Ergün, KOBİ'ler ile esnaf ve sanatkarların uygun koşullarda kredi temin edebilmelerini sağladıklarını belirterek, "Özellikle kriz ortamında ve krizden çıkışın ilk döneminde sağladığımız bu destekler, özel sektörün büyük ilgisine mazhar olmuştur. Zira bu programlar, işletmelerimizin en büyük sıkıntılarından biri olan finansman sorunlarının çözümüne ve piyasadaki nakit sıkışıklığını aşmaya ciddi katkı sağlamıştır. Kredi Faiz Destekleri ile 2003 yılından bugüne kadar 136 bine yakın esnaf-sanatkar ile KOBİ'ye toplam 7.4 milyar liralık kredi hacmi oluşturduk. Bu kredilerle KOBİ'lerin 2.2 milyar dolarlık ihracat yapması sağlanırken, 32 binden fazla kardeşimize de istihdam kapısı açmayı başardık" şeklinde konuştu.
KOBİLERİN FİNANS SORUNUNA ÇÖZÜM
Önümüzdeki dönemde finansman sıkıntılarını gidermek amacıyla KOBİ'ler için ikinci bir borsa oluşturmayı planladıklarını söyleyen Bakan Ergün, "Hem kamu sektörüne hem de özel sektörde büyük işletmelere çağrı yapıyorum, Avrupa Birliği'nin küçük işletmeler şartının gereğini yerine getirelim. Önce küçük olan işletmeleri düşünelim. Küçük olan işletmelerden alışveriş yaptığımız zaman önce onların alacaklarını ödeyelim. Çünkü küçük işletmeler için en önemli finansman kaynağı sattıkları malın bedelini zamanında alabilmektir. Sattıkları malın bedelini zamanında alamazlarsa, gerek kamu kuruluşlarından, gerek özel sektördeki büyük işletmelerden, o zaman biz KOBİ'lerin en önemli ihtiyacı olan finansman kaynağı konusunda sıkıntıya girmelerine neden oluruz. Hatta KOBİ'lerin bir anlamda kamuyu ve özel sektör büyük işletmelerini finanse etmesini sağlamış oluruz. Böyle bir durum Avrupa Birliği'nde kabul edilen bir durum değildir. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişini çok hızlı bir şekilde destekleyen büyük işletmelerin ve kamu kesiminin Avrupa Birliği'nin çok önemli bir şartı olan küçük işletmeleri düşünmeyi gerektiren şartını daha iyi bir şekilde hayata geçirmeleri için çağrıda bulunuyoruz. KOBİ'lerin en önemli finans kaynakları kendi alacaklarıdır. Bunu kimsenin bekletmeye hakkı yoktur" dedi.
KÜRESEL KRİZ VE KOBİLER
Ergün, küresel kriz sonrasında ülkemizde tüm dünyada olduğundan çok daha ciddi bir toparlanma süreci başladığını belirterek, ekonominin yılın ilk yarısında yüzde 11 oranında büyüdüğünü, yılın tamamında yüzde 7'den fazla büyüyeceğinin anlaşıldığını kaydetti. Hızlı toparlanma sürecinin sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranları gibi öncü göstergelerin artması ve işsizlik oranlarının düşmesiyle de pekiştiğini kaydeden Bakan Ergün, pazartesi günü açıklanan ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde
10.4 oranında artış gösteren Eylül ayı Sanayi Üretim Endeksi'nin ekonomideki canlanmanın devam edeceğini ortaya koyduğunu ifade etti. Bu yılın ilk 10 ayında ihracatın geçen yılın aynı döneminde yüzde 11.4 oranında arttığını belirten Ergün, Ekim ayında otomotiv sektörünün satışlarının geçen yıla göre tam yüzde 249 oranında artarak 73 bine ulaştığını vurguladı.
"KOBİ'LERİN İHRACAT POTANSİYELİNİ ARTIRMAYI HEDEFLEDİK"
Büyüme süreçlerinde özellikle KOBİ'lerin hızlı hareket etmekte olduğunu, yatırım, ihracat ve istihdama yöneldiğini söyleyen Ergün, "Bu yeni kredi faiz desteklerimizdeki stratejik önceliğimiz de KOBİ'lerimizi ihracata ve büyümeye yönlendirmektir. Bu nedenle KOBİ'lerimizin ihracata yönelmeleri için İhracat Kredisi Destek Programı'nı, büyümeye yönlenmeleri için de Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı'nı kullanıma sunuyoruz. Burada büyümeyi hem yeni yatırımların yapılması, hem mevcut yatırımların
her anlamda daha rekabetçi bir yapıya kavuşmaları olarak değerlendiriyoruz. Bu kredilerden özellikle Büyüme Kredisi Destek Programı'ndan yararlanacak KOBİ'lerimize de bir çağrı yapmak istiyorum. Eğer büyüme amaçlı yapacağınız yatırımlar olacaksa bazı makine teçhizat alımı, bir takım benzer yatırımlar gibi. Lütfen Türkiye'de üretilen makine ve teçhizat alımlarıyla bu büyümeyi gerçekleştirin. Hem kendi büyümenizi sağlamış olun hem de Türkiye'deki sizin büyümenize katkıda bulunan sektörlerin gelişmesine katkıda bulunun" ifadelerini kullandı.
ÖLÇEK ANLAMINDA FARKLILAŞTIRMA
Bu yeni kredi programında da ilk defa ölçek anlamında farklılaştırmaya gidildiğini ve kredi üst limitlerini işletmelerin ölçeğine göre arttırdıklarını belirten Ergün, ölçek kriterini kullanarak daha fazla istihdam sağlayan, daha fazla katma değer üreten ve yatırımları daha fazla olan işletmelere daha fazla kredi kullanma imkanı getirdiklerini söyledi. Ergün, "Bu tavrımız da istihdam, ihracat, katma değer ve yatırım konusundaki hassasiyeti ve önceliklerimizi ortaya koymaktadır" dedi.
ÖLÇEK ENDEKSLİ BÜYÜME KREDİSİ DESTEK PROGRAMI
Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı'nı hızlı bir büyüme eğilimine giren esnaf-sanatkarlar ile KOBİ'lerin taleplerini karşılamak amacıyla hazırladıklarını belirten Ergün, "Bu programla KOBİ'lerimiz ve esnaf-sanatkarlarımızı yeni finansman imkanlarına kavuşturacak ve üzerlerindeki finansman yüklerini azaltacağız. Böylece işletmelerimize hızlı ve sürdürülebilir bir büyüme ortamı hazırlayacak, kapasite geliştirmelerini, yeni yatırım yapmalarını ve istihdam artırmalarını sağlayacağız. Bu program, mevcut yatırımların ürün, pazarlama, üretim yeri veya finansman yapısını da daha rekabetçi hale getirecektir. Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı'nda kredi üst limitlerini mikro ölçekli işletmeler için 30 bin lira, küçük ölçekli işletmeler için 50 bin lira, orta ölçekli işletmeler için de 80 bin lira olarak belirledik. Elbette dileyen KOBİ'ler, ihtiyaçlarına göre bu rakamların daha altında miktarlarda da kredi kullanabileceklerdir. Daha önceki bazı programlarımızda olduğu gibi, bu programda da kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık yapacağız. Şahıs işletmelerinde, işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde kredi üst limitlerini 10 bin lira artıracağız. Kredi vadesi, ilk altı ayı ödemesiz, geri kalanı eşit taksitler halinde 18 ay olan destekte, faiz veya kar payının sadece 4'te 1'i işletme tarafından ödenecek, kalan 4'te 3'ünü ise yani yüzde 75'ini KOSGEB karşılayacaktır. Kredinin en üst limitte kullanılması halinde bankaya ödenmesi gereken faiz, mikro ölçekli işletmelerde 859 lira, küçük ölçekli işletmelerde bin 431 lira, orta ölçekli işletmelerde ise 2 bin 300 lira ile sınırlı kalmaktadır" dedi.
KOSGEB PAYI
Ergün, KOSGEB payının ise mikro ölçekli işletmeler için 2 bin 576 lirayı, küçük ölçekli işletmelerde 4 bin 294 lirayı ve orta ölçekli işletmelerde 6 bin 900 lirayı bulabildiğini ifade ederek, "Bu programdan 44 bin civarında işletmenin yararlanmasını ve yaklaşık 1.5 milyar lira kredi hacmi oluşturmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında ve zenginliğini artırmasında ihracat çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Bakan Ergün, "İhracat Kredisi Destek Programı'nı böyle bir perspektifle hazırladık ve KOBİ'lerin ihracat potansiyelini artırmayı hedefledik. Bu destekten yararlanan KOBİ'ler, küresel rekabet güçlerini ve ihracattaki paylarını artırabileceklerdir. Program, hali hazırda ihracat yapan KOBİ'lerimizin ihracat yeteneklerini geliştireceği gibi birçok işletmenin de sıfırdan ihracat yapmaya başlamasını sağlayacaktır" dedi.
"İHRACAT KREDİSİ DESTEK PROGRAMI'NDA İŞLETME BAŞINA KREDİ ÜST LİMİTİ 200 BİN DOLAR"
Kambiyo mevzuatına göre döviz kredisi kullanma ehliyetine sahip, yasal süresi içinde ihracat taahhüdünde bulunabilecek işletmelerin bu programdan yararlanabileceğini söyleyen Ergün, "İhracat Kredisi Destek Programı'nda, işletme başına kredi üst limiti 200 bin dolardır. Yine dileyen firmalar, daha az miktarlarda da kredi kullanabileceklerdir. 6 ay vadeli olan destekte, faiz veya kar payının yine dörtte üçünü KOSGEB karşılayacak, sadece dörtte birini işletmeler ödeyecektir. Böylece en üst miktarda kredi kullanan işletmeler, sadece 874 dolar faiz öderken, KOSGEB 2 bin 623 dolar faiz ödeyecektir. Bu programdan da 5 binin üzerinde işletmenin yararlanmasını ve 1.5 milyar liralık kredi hacmi oluşmasını planlıyoruz" diye konuştu.
KOBİ'lerin en az 1 milyar dolar ilave ihracat yapmalarını beklediklerini ifade eden Ergün, "İki programdan da yararlanmak isteyen ve KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan işletmeler, istenen belgeler ile anlaşma yapılan banka şubelerinden herhangi birine başvuru yapabileceklerdir. Her iki kredi destek programı kapsamında bankaların alacakları masraflar, uyguladıkları cari rakamlardan daha düşük olacaktır. KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmayan işletmelerin ise, öncelikle veri tabanına kayıt olmak için
www.kosgeb.gov.tr adresinden başvuru yapmaları veya KOSGEB Hizmet Merkezleri ile irtibata geçmeleri gerekmektedir. Desteklerden yararlanmak isteyen işletmeler, bu bankaların herhangi bir şubesine hemen bayram sonrasında 23 Kasım tarihinden itibaren başvuru yapabileceklerdir. Teminat sıkıntısı çeken işletmelerimiz, bu konuda Kredi Garanti Fonu A.Ş.'ye başvurabilecektir. KOBİ'lerimiz ve girişimcilerimiz, programlar hakkındaki bilgilere KOSGEB'in web sitesinden, 444 1 567 numaralı KOSGEB Çağrı Merkezi'nden veya KOSGEB Hizmet Merkezleri'nden ulaşabileceklerdir" diye konuştu.
"2011 YILINDA BUNA BENZER BİR PROGRAM AÇABİLİRİZ"
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Ergün, kredi faiz oranları ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın faizlerin yavaşlaması gerektiğine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, Babacan'ın tüketici kredilerini kastettiğini, bunların birbirinden farklı olduğunu belirtti. Faiz oranlarıyla ilgili olarak da Ergün, aylık yüzde 0,94 ve dolar bazında krediler için yüzde 3,98 olduğunu belirtti.
KOBİ'lerin hangi tarihe kadar başvuracağı sorusu üzerine ise Ergün, KOBİ'lerin yıl sonuna kadar kredilere başvurabileceğini ifade etti. Taleplerin artırımı konusunda da Ergün, destek oranlarının ekonomik konjonktüre bağlı olduğunu belirterek, değişik oranlarda destek sağladıklarını kaydetti. Afetle ilgili destekte kendilerinin yüzde 100'ünü karşıladıklarını belirten Ergün, desteklerin farklı olduğunu söyledi. Yaklaşık 50 bin işletmenin bu kredilerden yararlanacağını bildiren Ergün, 44-45 bin işletmenin ölçek endeksli büyüme ve 5 bin işletmenin ihracat kredisinden yararlanacağını vurguladı.
HEDEF KOBİ SAYISI
Geçen yıl hedeflerinin 100 bin işletme olduğunu, 85 bin firmanın bu desteklerden yararlandığını ifade eden bakan Ergün, "Yararlanan KOBİ sayısı arttıkça, KOSGEB'in imkanları da ona göre arttırılacaktır. 50 binin çok üzerinde işletme yararlanmak isteyebilir. 2011 yılında buna benzer bir program açabiliriz" şeklinde konuştu.
Rakamların düşük olmasıyla ilgili soru üzerine Ergün, bir mikro ölçekli işletmenin makine alabileceği bir destek programı olduğunu belirtti. Ergün, KOBİ'lerin işbirliği, Ar-Ge desteğinden yaralanabileceğini, spesifik bir konuya yönelmiş olan bir program olduğunu ekledi.
YERLİ MALI KULLANMA ÇAĞRISI
Büyüme kredi desteği kullanacak olan işletmelere yerli mal kullanımı çağrısında bulunduğunun hatırlatılarak, hukuki bir düzenleme yapılması ile ilgili soru üzerine Ergün, şarta bağlı uygulamanın doğru olmadığını belirterek, firmaların hukuki yükümlülüğe girebileceğini söyledi. İhracat desteğinin ihracat yapma şartına bağlı olduğunu da ekleyen Ergün, Türkiye'nin eğilimini etkilemeye çalıştıklarını, uluslararası anlaşmalara ters düşmeyeceklerini söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, bir soru üzerine hizmet sektörü içinde yer alan bilişim sektörünün kredilerden yararlanabileceğini, kümelenme çalışmalarının desteklenmesinin ise başka bir destek olduğunu söyledi. Ergün, KOSGEB programının maliyetinin 150 milyon TL olduğunu bildirdi.
Bakan Ergün, kredi borcu olanların bu destekten yararlanıp yararlanamayacağı sorusuna ise 'borç yapılandırılmasıyla ilgili çalışmanın yapılacağı' yanıtını verdi. Ergün, borcu olanın kullandığı krediden ödeme hakkına sahip olabileceğini söyledi.