Digor'da sağlıklı yaşam ve turizm
Digor Kaymakamı Fatih Özdemir, Digor’un kültürel mirasına dikkat çekmek amacıyla sağlıklı yaşam yürüyüşü düzenledi. Yürüyüş, Beş Kiliseler’de sona erdi. Kaymakam, tarihi dokunun korunmasını istedi.
13 Kasım 2010 / 23:16
Kars'ın Digor İlçesi'nde sağlıklı yaşam yürüyüşü yapıldı. Digor Kaymakamı Fatih Özdemir, kurum amirleriyle birlikte ilçe merkezinde yapılan sabah kahvaltısının ardından Digor'un önemli turistik yerlerinden ve ilçeye 3 kilometre uzaklıkta olan Beş Kiliseler mevkiine kadar sağlıklı yaşam yürüyüşü yaptılar.
Yaklaşık iki saat yürüdükten Beş Kiliseler mevkiine gelen Kaymakam Fatih Özdemir ve beraberindekiler tarihi Beş Kiliseleri gezdi.
Digor Kaymakamı Fatih Özdemir, tarihi değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Kaymakam Fatih Özdemir; "Tarihi değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bunların korunması ve bakımlarının yapılması için bizlere çok büyük görevler düşüyor. Bu yapıtlar tarihi bünyesinde barındırıyor" dedi.
Kaymakam Özdemir, yanında bulunanlardan Beş Kiliseler hakkında bilgiler aldı. Burasının turizm kazandırılması gerektiğini ve Digor'un turizm açısından çok değerli yerlere sahip olduğunu, bunlarının tanıtımın sağlanması gerektiğini vurguladı.
Kaymakam Fatih Özdemir ve beraberindekiler daha sonra Beş Kiliseler mevkiinden ayrılarak ilçe merkezine döndüler.
DİGOR BEŞ KİLİSELERİN TARİHİ
Kaymakam Fatih Özdemir'in gezdiği ve hayran kaldığı Beş Kiliseler, Kars'a 47 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Digor merkeze 3 kilometre mesafede derin kanyon içerisinde bulunan kiliselerden şu anda ayakta kalan tek yapı (Aziz Sarkis Kilisesi) dairesel planlıdır ve kubbeli kilise doğa koşullarına dayanamayacak durumdadır. Kiliselerin, manastırın kuruluşuna ilişkin tarih ve yazıtları yoktur. Manastır, 13. yüzyıl Moğol istilasından sonra terk edilir. 1878'de, Kars bölgesinin Rus yönetimine geçmesiyle Beş Kilise'nin, Ermeni Kilisesi'ne devredildiği bilinir. O dönemde binalar onarılarak, manastır yeniden ibadete açılır. Yapılar daha sonra büyük oranda tahrip olur. Beşkilise olarak adlandırılan kiliseler Aziz Karapet, Meryem Ana, Aziz Stefanos, Aziz Krikor ve Aziz Sarkis Kiliseleri'dir. Aziz Sarkis Kilisesi dışındakiler tamamen yıkılmıştır.
Aziz Sarkis, Beşkilise'den en büyüğüdür ve üzerindeki en eski yazıt 1033 tarihlidir. Kilisenin mimari yapısı ve taş işçiliği Ani'deki eserler arasında bu yapıyı önemli bir yere taşır. Bazı kaynaklar kilisenin dıştan bakıldığında büyükçe bir heykelin portakal renkli taş kütlesinden oyulmuş gibi olduğunu, nitekim kullanılan taş malzeme, renkli taşlar bu tarifle örtüşür.