Diyabet hastaları fazla et tüketmesin
Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç, diyabet ve çeşitli kalp hastalıkları olan vatandaşların kırmızı et tüketmelerinde biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
17 Kasım 2010 / 12:54
Tüm sağlık personeli ve Kars halkının Kurban Bayramını kutlayan Dr. Fahri Sevinç, “Kurban Bayramı ve diğer bayramlarda olduğu gibi vatandaşlarımız beslenme alışkanlıklarını biraz daha değiştirmiş oluyor. Çünkü ev ziyaretlerinde, komşu ziyaretlerinde hep ikramlarda bulunuluyor. Bundan dolayı pek diyetlerine dikkat edilmiyor. Özellikle risk grubun dediğimiz hiper tansiyonu, diyabet ve çeşitli kalp hastalıkları olan vatandaşlarımız kırmızı et tüketmelerinde biraz daha dikkatli olmaları biraz daha kısıtlı tüketmeleri gerekmektedir. Bilindiği üzere kırmızı etlerde yani hayvansal yağ içerikli maddelerde yağ oranı doymamışlığı fazla olduğundan dolayı bu risk grubunda ki hastaları biraz daha fazla etkilemektedir. Bundan dolayı tüketecekleri etlere biraz daha kısıtlamaları biraz daha dikkatli kullanmaları gerekmektedir.” dedi.
Etlerin iyi pişirilmesine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Sevinç. “Özellikle etlerin pişirilmesinde kızarmalardan kaçınılmaları gerekmekte daha çok haşlama şeklinde eti tüketmeleri gerekmekte. Eti pişirirken tereyağı kullanmamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunun haricinde daha çok mangal tüketimi oluyor. Mangal tüketiminde de esle ateş arasını o mesafeyi iyi ayarlamaları gerekmekte. Tam köz olmamış ateşte et pişirmemeleri, fazla yakmamaları, çiğ olarak da kullanmamaları gerekmekte. Bunun yanında bayramlarda birde tatlı tüketimi çok fazla demin saydığımız risk grubunda ki vatandaşlarımız bu tatlı kullanımına özellikle diyabet hastalarımızın çok dikkatli olmaları gerekmekte. Çünkü bir günlük tüketime dikkat etmemeleri bile çok uzun süre onların hastalıklarının artacağına neden olabilir.” diye konuştu.
Sevinç daha sonra şunları söyledi: “Bundan dolayı tüm vatandaşlarımızın bu tür konulara çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bir de etelerin saklanması, buzdolabında bekletilmesi, dondurulması konusunda birkaç şey söylemek istiyorum: Dolaplara konulup daha sonra tüketilmesi düşünülen etlerin tek poşette değil kullanılabilecek şekilde parçalar halinde dondurulup çıkarıldığında tek seferde pişirilmesi gerekmekte. Yani düşünün dolabınıza beş kilo et koyuyorsunuz sonra bu beş kiloyu çıkarıp çözülmesini bekliyorsunuz sonra bir kilosunu kullanıp diğerini tekrar dolaba koyuyorsunuz bu yanlış bir uygulama. Ne kadar kullanacaksanız dolaptan o kadarını çıkarıp çözülünce mutlaka onu tüketmeli tekrar donması için dolaba konmaması gerekmekte. Bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Etin besin değerini bozmuş oluyoruz. Aynı zamanda kullanmadığımız zaman tekrar dondurmak istediğimiz zaman etin kalitesinde veya çeşitli mikroorganizmaların üremesine de neden olmakta. Tüm vatandaşlarımızın bunlara dikkat etmeleri gerekmekte.”