Gazetekars

Doğalgaz yardımı yapılsın

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars’ın havasının ve suyunun kirli olduğunu söyleyerek, geçen yıl başlatılan “Tezeği bırak doğalgaza geç” kampanyasının tutmadığını söyleyerek, “Aslında vatandaşa kömür yerine doğalgaz yardımı yapılmalı” dedi.

23 Ocak 2011 Pazar 12:45

Doğalgaz yardımı yapılsın

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve özellikle sabah saatlerinde sis olmamasına rağmen hava kirliliğinin yoğun bir şekilde görüldüğü Kars’ta, kentin üzerinde gri bir renk tabakasının oluştuğunu belirtti.

SANAYİSİ OLMAYAN BİR KENTİN HAVASI TEMİZ OLMALI

Sanayisi olmayan bir kentin havasının da temiz olması gerektiğini ifade eden Vali Kara, Kars’ta temiz olmayanın sadece hava değil suyunun bile içilemediğini vurguladı. Kara, “Kars’ta da hava temizliğinin bu şekilde olması beklenir. Biz Ankara ve İstanbul gibi diğer illere Kars’ın havasının ve suyunun temiz olduğunu söylüyorlar. Oysa bilmiyorlar ki Kars’ın dört mevsim havası da kirli, kışın suyu da kirli. Gerçi suyu çözülüyor artık ishale hattı bitti arıtma tesisi de bu yıl içinde bitecek. Bittiği zaman 40 yıllık Kars’ı su sorunu kalmayacak. Su sorunu çözülecek ama hava kirliliğinin de bir an önce çözülmesi için doğalgaza geçilmesi lazım yaygınlaşması lazım. Bu sorun hükümet çevrelerinde de konuşuluyor. Ben özellikle konuşuyorum, yani Ankara’da da “artık bu sosyal yardımlaşmanın kömür kalitesini artıralım” diye. Mevzu olduğu zaman “kömür yerine doğalgaz yardımı, fakire fukaraya doğalgaz yardımı yapalım. Bu şekilde hava kirliliğini de önlemiş oluruz” diyorum. Muhtemelen bu tür çalışmaların yapıldığını düşünüyorum. Böyle bir şey olursa yani Kars doğalgaza geçerse havası da temiz olur” dedi.

KURULUM PAHALILIĞI VAR

Kurulum pahalılığının da doğalgaza geçişi engellediğini belirten Vali Kara, “Bu yüzden fakir fukaranın doğalgaz bağlatamadığını biliyoruz. Fakir fukaranın doğalgazını biz, iyi-kötü bağlatırız. Fakat doğalgaz konusunda da bizim düzenli fatura ödeme durumumuz belki olmayabilir. Fakir fukara daha çok kurulum ücretinden ziyade “düzenli olarak faturalarımı nasıl ödeyeceğim, elektriğimi zaten ödeyemiyorum, suyumu ödeyemiyorum bir de doğalgaz faturası gelecek” diye endişe ediyor. Oysa doğalgaz, diğer yakıt türlerinden daha az zahmetli ve daha ucuz. Bir de yazık yani; çoluğuyla çocuğuyla, bütün sülalesiyle ve bu ildeki bütün toplum kesimleriyle bu kötü havayı solumak zorunda kalıyoruz. Alternatif maliyetleri fazla olan bir şey şu anda yaktığımız kömür. Kömür de ayrıca biraz kirli bir kömür. İsi, kiri, pası biraz fazla olan bir kömür o açıdan bizim bir an önce doğalgaza geçmemiz lazım diye düşünüyorum.” diye konuştu, 

KÜLDEN GÜBRE OLMUYORMUŞ!

Tezek yerine kömür kampanyasının yankı bulmadığından da yakınan Vali Kara, “Ben Kars Valisi olarak vatandaşlarımızdan tezeğin yakıt olarak değil de en verimli doğal gübre olarak kullanılmasını söyledim. Hatta siz gazeteciler marifet ile “tezeğini getirene kömür vereceğiz” dedim ama bu çağrımız hiç yankı bulmadı. Kimse rağbet etmedi veya tezeğini getirmedi. O şekilde bir müracaat olmadı bize. Ama zamanla bu tezekten de vazgeçilecektir. Tezek çünkü bizim çok önemli bir varlığımızı alıp götürüyor ve farkında değiliz. Tezek yapılan gübre toprağa atılmış olsa Kars’ta organik tarım yapılabilecek toprak mevcut. Tezek yapmak yerine onu toprağa versek belki alternatif kazançlar elde edeceğiz. Onu görmüyoruz genelde yakıt olarak kullanıyoruz, yakıp külüne bakıyoruz. Külü de sokağa atıyoruz. Düzeltiyorum kül gübre olmuyormuş. Sokağa atılacak bir atık oluyor ve çevre kirliliği yapıyor. Rüzgar ile çereye dağılıyor ve ciğerlerimize kadar giriyor. Dolayısıyla inşallah havamız temiz, günlerimiz mutlu, bir Kars temenni ediyorum.” dedi.

MÜJDE! 672 KONUT YAPILIYOR

Bir de müjde veren Vali Kara, şunları söyledi: “672 adet fakir konutu yoksul konutu dediğimiz Karacaören Mahallesi, Karacaören Köyü civarında eski TOKİ konutlarının yanında konutlar yapılacak. Bu konutları Valilik olarak dağıtacağız. İnşallah bu yıl içerisinde biteceğini düşünüyorum. Çok düşük 150 TL taksitle dağıtacağız. Ödeyemeyene de Sosyal Yardımlaşma Vakfından taksitlerini Valilik olarak biz ödeyeceğiz. Dolayısıyla 672 tane evsiz vatandaşımız ve zannediyorum ki evsiz anca o kadar vatandaşımız vardır. Bu evsiz vatandaşlarımız da eve kavuşacaklar bu yılın sonunda inşallah.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER