Doğruyol Köyü’nde Karantina
Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, şap hastalığından korunmanın en etkili yolunun aşılama olduğunu söyledi.
18 Mayıs 2010 / 17:02
Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Doğruyol Köyü’nde ortaya çıkan şap hastalığı nedeniyle köye hayvan giriş çıkışları yasaklandı.
Tarım İl Müdürlüğü’nce Doğruyol köyü karantinaya alınarak 21 günlük tedavi süresi başlatıldı.
Konu ile ilgili olarak Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler bilgiler verdi. Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, şap hastalığından korunmanın en etkili yolunun aşılama olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Öztürkler; “Hayvanlarda şap hastalığı bulaşıcı ve veri kayıplarına sebep olan bulaşıcı hastalıklardan biridir. Son yıllarda Tarım Bakanlığı’nın mevsimlik aşı kampanyaları sayesinde bu şap oranı, şapa yakalanma oranı makul bir düzeye çekilmesine rağmen, zaman zaman bazı bölgelerimiz de maalesef şap hastalığına rastlandığı görülmektedir” dedi.
Öztürkler; “Şu anda şap hastalığının görüldüğü köylerden biriside Doğruyol köyüdür. Doğruyol köyü karantinaya alındı.Ve karantina devam etmektedir. Bu karantina süresi 21 gündür. Hayvan Sağlığı Zabıtası kanununa göre karantina uygulaması gerekiyor” diye konuştu.
ŞAP HASTALIĞI ÇABUK YAYILIYOR
Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, şap hastalığının viral hastalık olduğunu ve çabuk yayıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Öztürkler daha sonra özetle şunları söyledi.
“Şap hastalığı viral bir hastalıktır. Çok çabuk yayılabilmektedir. Ve diğer hayvanlara da hızlı bir şekilde geçmektedir. Bu yüzden bu karantina süresi içerisinde hayvan hareketlerine sınırlama getirilmekte ve hastalığın mümkün mertebede başka alanlara sıçraması önlenmeye çalışılmaktadır. Bundan dolayı karantina süresi bitene kadar hayvanların giriş ve çıkışlarının kontrol altında olması ve olası başka şap alanlarının ortaya çıkmaması için gerekli tedbirler alınmaktadır. Tabii ki çiftçilerimizi kısa süreliğine de olsa mağdur eden bu karantina gereklidir. Çünkü eğer bu karantina olmazsa şap daha fazla yayılır. Ve bu sefer etrafındaki diğer alanlara da bulaşarak, diğer alanlarda hayvan ve hayvancılık yapan çiftçiler mağdur edilecektir. Bunda önemli olan karantina süresini sabırlı bir şekilde beklemektir. Ancak şap hastalığına hayvanların yakalanmaması içinde gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bunların başında aşılar gelmektedir. Mutlaka aşılama yapılması zorunludur. Mevsimlik aşılama kampanyalarına rağbet edilmelidir.”
Kars merkez ve Digor’a bağlı birkaç köy şap hastalığından dolayı karantinaya alındığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor.
Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı veteriner hekimlerin ilçe ve köylerde tarama yaptığı ve hastalığın il geneline yayılmaması için çalışmalar başlattığı kaydedildi.