Gazetekars

Döl Veriminin Artırılması Projesi

Devlet Planlama Teşkilatı “İneklerde Döl Veriminin Artırılması” projesi kapsamında et verimi yüksek hızlı gelişen ve hızlı kilo alan hayvan ırkı ıslahı çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda Kars’ta 6 köyde ineklerde suni tohumlama uygulamaları yapıldı.

29 Haziran 2010 / 08:56

Döl Veriminin Artırılması Projesi

2005-2008 yılları arasında Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Doğum ve Jinekoloji ile Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dallarıyla ortak olarak Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı’nın yürütücülüğünde yapılan “İneklerde Döl Veriminin Artırılması” projesi kapsamında Kars’ta sığır üretimini arttırmak amacıyla kızgınlıkların toplulaştırılmasını takiben suni tohumlama çalışmalarını içeren bir proje gerçekleştirildi.

 

Bu proje kapsamında Kars’ta bulunan 6 köyde ineklerde suni tohumlama uygulamaları yapıldı. Üreticiden gelen yoğun istek üzerine et verimi yüksek hızlı gelişen ve hızlı kilo alan hayvan ırkı ıslahı çalışmaları yapıldı. Elde edilen yeni nesil buzağılar altmış günlükken ortalama 110 kilogram canlı ağırlığa ve bunlardan damızlığa ayrılan bir boğada 2.5 yaşında 975 kilogram canlı ağırlığa ulaştığı yetiştiriciler tarafından beyan edildi.

 

Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı, “Bu hayvan ırkının diğer özellikleri de soğuk iklime dayanıklı ve mera hayvanı olmasının yanısıra süt veriminin sadece buzağısını emzirecek kadar olmasıdır. Bu yönüyle et verimi ağırlıklı bu hayvan ırkının kuzey doğu Anadolu bölgesinde zamanla sayısının artacağı düşünülmektedir. Bu proje ile elde edilen bulgularla bölgemizin ve Ülkemizin et ihtiyacını karşılamak için bir alternatif oluşturulmuştur.” dedi.

 

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Umut Çağın Arı da, “Bahsi geçen proje kapsamında elde edilen Hereford-Simental melezi damızlık olarak kullanılması düşünülen boğanın kısır olup olmadığını belirlemek amacıyla, androlojik muayenesi yapılarak, sperma alındı ve spermanın muayenesi gerçekleştirildi. Ayrıca, damızlık boğadan alınan spermanın dondurularak saklanabilirliği kontrol edildi. Bu amaçla, suni vajen yardımı ile boğadan alınan sperma, sperma sulandırıcılarıyla sulandırıldı ve donduruldu. Böylelikle bu damızlık boğanın sperması ve dolayısıyla gen kaynağı saklanmış oldu. Yapılan androlojik ve spermatolojik muayene sonucu hereford-simental melezi 2,5 yaşlı boğanın kısır olmadığı ve damızlık olarak kullanılabileceği saptandı.” diye konuştu.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER