Gazetekars

Dolunay’da güzel şeyler oluyor

Merkezi Kars’ta bulunan Dolunay Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker,

14 Aralık 2011 Çarşamba 07:19

Dolunay’da güzel şeyler oluyor

2005 yılından beri Kars’a ve Kars halkına hizmet eden derneğin Başkanı Şeker, kimi zaman ümitsizliğe düştüklerini, kimi zaman isyan ettiklerini, kimi zaman da gönül dostlarının desteğiyle rahat bir soluk aldıklarını söyledi. Köyden köye, ilçeden ilçeye, karınca kararınca olsa da gidebilecekleri her yere gittiklerini belirten Şeker, engelli kardeşlerini ziyaret ettiklerini, kimi zaman bayramlaşmaya, kimi zaman düğünlere, kimi zaman da maalesef cenazelere katıldıklarını anlattı.

Çevre kirliliği, eğitim sorunları, sağlık sorunları gibi birçok soruna dikkat çekmeye çalıştıklarının da ifade eden Şeker, bunları başardıklarının da altını çizdi. Basın mensuplarının da desteğiyle “Yer pet şişe gök naylon poşet” seri yazılarıyla, resmi kurumları özellikle de belediyeyi harekete geçirdiklerini kaydeden Şeker, “Örneğin, Ziraat Bankasının arkasındaki küçük sokak önceden çöplük alanıyken şimdi tertemiz. Kars Devlet Hastanesinde MR, Yoğdun Bakım Ünitesi, Yataklı Fizik Tedavi Ünitesi, Kadın Doğumda yeni doğan bebekler için işitme ve görme testi yapılmaya başlanması; biz yapmadık ama yapılmasında inanıyorum ki birazcıkta olsa katkımız oldu. Öğretmenevi’ne rampa ve giriş asansörü yapıldı, Sosyal Hizmetlerdeki asansörlü engelli taşıma aracı bir nebze de olsa yine Dolunay Derneği’nin etkisiyle alındı sanıyorum.” dedi.

“Bireysel olarak ihtiyaç talebinde bulunanlara biz bir şey vermedik. Yardım etmek isteyen dostlarımızı yardım isteyenlerle buluşturduk.” diyen Şeker hizmetlerini şöyle sıraladı:

“Kimi engelli kardeşlerimiz büyük şehirlerde gerek ekonomik gerekse konaklama açısında sıkıntıya girdi ve yine dostlarımız devreye girerek sorunlarını halletti. Gönüllülerimizden, büyük vakıf ve derneklerden kimi engellilere tekerlekli sandalye kimilerine akülü sandalye, kimilerine de hasta yatağı ve özel ihtiyaç malzemeleri temin ettik. Mağdur durumdaki engelli ailelerin çocuklarının okul masrafları için esnaflarımızdan destek aldık. Çocuklarımızı bu esnaf dostlarımıza gönderdik onlar tepeden tırnağa giydirdi, kırtasiye malzemelerini, önlüklerini ve çantalarını bizzat kendileri verdi. Üniversitedeki öğrencilerimize öğle yemeği kartları, kimilerinin otobüs biletleri, kimilerinin öğrenim harçları yine az da olsa Dolunay Derneğinin katsıyla karşılandı. Kimi çalışan ama ciddi borç içinde olan ailelerimiz için alınan odun ve kömürlerde yine derneğimizin öncülüğünde özellikle üniversitede çalışan gönül dostlarımız tarafından alındı. Bugün üniversitemizin hemen her binasının girişine yapılan engelli asansörü, müdürlüğünü yaptığım Engelli Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi, Empati kulübü yine bir nebze de olsa Dolunay Derneğinin gayretiyle var.”

Bu yıl ki 3 Aralık Dünya engelliler gününde Dolunay Derneği’nin program yapmadığını da hatırlatan Şeker, “Eğer takip ettiyseniz herhangi bir kuruluş, resmi kurum niteliğindeki engelsiz yaşam merkezi hariç, etkinlik yapmadı. Günübirlik bir etkinlik yapmadık ama Kars-Ardahan Barolar Birliği Baro bünyesinde engelliler için hukuk birimi kurdu ve bizim düzenleyeceğimiz bir etkinlikten daha etkili ve daha gerekli bir şey yaptılar. Bir günlük etkinlik yapmadık ama Kafkas Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Sami Özcan, düzenlemek istediğimiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Engelli Kurultayına her türlü desteği vereceğini ifade etti. Bu çok önemli bir söz. Çünkü böyle bir kurultay ilk kez yapılacak ve Kars’ta yapılacak. Bunun dışında bir siyasi partimizin Kadın kolları ziyaretimize gelerek bizler için kermes düzenleme düşüncelerini ifade ettiler. Üstelik kadın kolları başkanı ablamız ciddi bir rahatsızlıkla mücadele etmesine rağmen ziyaretimize geldi. Bu, fedakârlık bağlamında, insanlara bir şeyler anlatabildiğimizi gösterdi bizlere.” şeklinde konuştu.

Şeker daha sonra şunları söyledi:

“Yine Valilik binamızın asansörü Dolunay Derneğinin engellilerin durumunu Sayın Valimize hatırlatmasıyla yapıldı. İl Kültür Müdürlüğü önündeki rampa da yine Dolunay Derneğinin gündem oluşturmasıyla yapıldı. Bunların dışında Kars’ta tek engelli merkezi ve gençlik merkezi DPT, Kars Valiliği ve SODES katkılarıyla Dolunay Derneği tarafından kuruldu. Kars’ta her engellinin kullanabileceği ilk ve tek engelli tuvaleti bu engelli ve gençlik merkezimizde. Yine ilk ve tek engellilerle empati yürüyüşü Dolunay Derneğince üniversitedeki hocalarımız ve öğrencilerimizin katkılarıyla yapıldı. Kavga eden bir gençlik değil oturup konuşan, tartışan ve ortak paydada yani insana hizmette birleşebilen bir gençlik oluşturuyor Dolunay Derneği.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde engellilerle ilgili konferans verilmek isteniyor ve tek davetli var o da Kafkas Üniversitesi Engelli Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Dolunay Derneği Başkanı. Kars tarihinde böyle bir şey var mı bilmiyorum? Bu, Kars adına çok güzel bir şey.

Yine Kars’ta şehitlerimiz için engelliler adına şu ana kadar mevlit okutulmadı ama yine Dolunay Derneğinin öncülüğünde bu da gerçekleşti. Bütün bu yapılanlar Kars’ta engellilik algısı açısından olumlu şeyler ancak hala sıkıntılarımız bitmedi. Birçok kaldırımın rampası 2007 yılından beri hala aynı bu çok masraflı bir şey değil rahatça yapılır dedik ama bir türlü yapılmadı. Belediyenin bünyesinde engellilerle ilgili bir birim hala yok. Bununla birlikte Engellilerle ilgili programlarımızda konuklarımızın yol ve konaklama masraflarını bizzat belediye başkanımız karşıladı. Kamu kurumlarının birçok yerinde engelliler için otopark ayrılmamış. Birçoğuna engelliler zaten giremiyor. Engelli otopark yerlerine hala ısrarla park eden sürücüler var. Hala hastanede engellilerin önceliğini kabul etmeyip kavga edenler var. Hala engellileri dilenci gözüyle gören ve hatta dilenciliğe alıştıran düşünce bitmedi. Hala asansörlü engelli taşıma aracı tam anlamıyla faaliyete geçmedi. Oysaki bu aracın kullanıldığı şehirlerle irtibata geçilip iyi bir hizmet sunmak için gerekli bilgiler alınarak Karslı engellilere de hizmet verebilir. Maalesef kimi kamu kurumlarında engelli rampaları yeni yapılmasına rağmen bir engellinin yardım almadan kullanabileceği rampalar değil. Hala halk eğitim merkezinin çok amaçlı salonuna engelliler karga tulumba taşınarak girebiliyor. Bu sorunları eminim ki büyüklerimiz de iyi biliyor ve çözmek için plan ve projeleri vardır. Biz yalnızca hatırlatıyoruz.”

Şeker konuşmasını şöyle tamamladı:

“Evet, yapılmayan ya da yapılamayan çok şey var ama yapılan çok güzel şeylerde oldu. Yapılan her güzel şey için Valimize, Belediye Başkanımıza, Rektörümüze, Vali Yardımcılarımıza, Emniyet Müdürlüğümüze, Sağlık Müdürlüğümüze, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze, Kurum Amirlerimize, üniversite hocalarımıza, öğrencilerimize ve halkımıza teşekkür ederken yapılması gerekenlerin hala bitmediğini hatırlatıyor bizlere desteklerinin devam edeceğini temenni ediyoruz.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER