Gazetekars

Dünya Çiftçi Kadınlar Günü Ödül Töreni

Girişimci, önder olan kadın çiftçileri tanıtmak, onların yaptıklarını, ürettiklerini, sorunlarını dile getirmek hem anne hem de üretici olan kırsaldaki kadınları kamuoyunun gündeminde tutarak taktir ve taltif etmek amacı ile her yıl değişik faaliyetlerle

22 Ekim 2016 Cumartesi 13:16

Dünya Çiftçi Kadınlar Günü Ödül Töreni

Bu yıl 2.si düzenlenen Dünya Çiftçi Kadınlar Günü Ödül Töreni İzmir’in Ödemiş İlçesinde gerçekleştirildi. Törene; Başbakan Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 24 İlin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, teknik personeller ve kadın çiftçiler katılım sağladı.

15 Ekim’in Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olduğunu hatırlatarak ekmeğini topraktan çıkaran kadınların gününü kutlayan Yıldırım, tarım ve hayvancılık sektörü için “Milli Tarım Projesi”ni hayata geçirdiklerini, açıklayacakları müjdelerin, başta çiftçiler olmak üzere tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

Türkiye’de Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)ye kayıtlı 2 milyon 400 bin kişinin yaklaşık 400 binini kadın çiftçilerin oluşturduğunu belirten Bakan Çelik: “ Çeşitli alanlarda üretim gerçekleştirecek çiftçimize 450 milyon liralık bir destek sağlayacağız. Bununla ilgili bir çalışma yaptık ve bunun 11 binini kadın çiftçilerimiz oluşturuyor. Bu desteklerimizi tüm çiftçilere olduğu gibi kadın çiftçilerimize çok daha yaygın bir şekilde sunmaya devam edeceğiz.”“ dedi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü-(FAO) arasındaki işbirliği çerçevesinde “Kırsal Alanda Yaşayan Kadınların Sosyo-Ekonomik Yönden Eğitimlerinin Desteklenmesi Yoluyla Sürdürülebilir Kalkınmanın Sağlanması Projesi” kapsamında İlimizi temsilen başarılı olan kadın çiftçi Esme Yurdagül’e Başbakan Binali Yıldırım tarafından plaket ve çeşitli hediyeler verildi.

15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü ile ilgili açıklamada bulunan Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Gerek dünyada gerekse Türkiye’de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında en önemli rolü kırsal kadınlar oynamaktadırlar. Kadın çiftçilerimiz tarımsal üretimin her aşamasında yer almakla birlikte daha çok gıda, ürün hasadı, ürünlerin işlenmesi gibi alanlarda yoğunlaşmaktadır. Çocuğundan evinden ayrı, tarlasında bağında, bahçesinde, gece gündüz demeden çalışarak evine ve ülkemize üretimle destek veren kadın çiftçilerimizin Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlu olsun” dedi.

DÜNYA GIDA GÜNÜ

Gıda Günü ile ilgili açıklamada bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr.Hüseyin Düzgün: “Her yıl 16 Ekim tarihinin dünyada ve ülkemizde “Dünya Gıda Günü” olarak kutlandığını hatırlattı.

Düzgün: “Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. Dünya Gıda Günü’nde; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi- tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.

68. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan etti. Baklagiller familyasına ait türler, gerek sürdürülebilir tarım ve ekim nöbeti açısından (çevresel olarak en sürdürülebilir bitki türleridir) gerekse hayvan beslenmesindeki rolü bakımından, gıda güvenliğine katkısı ve kırsal fakirliği azaltmadaki rolü oldukça fazladır. Baklagillerin dünya tarımsal ticaretinde önemli bir yeri olmakla beraber sağlığa olan olumlu etkileri nedeniyle, dünyada sağlık örgütleri, obeziteyi engellemek, diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve kontrol etmek için gerekli olan sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olarak bakliyat tüketimini önermektedir. Uluslararası Bakliyat Yılının, sürdürülebilir tarım ve beslenmenin temeli olan önemli ürünler konusunda farkındalık yaratması ümidiyle Dünya Gıda Gününü kutluyorum.” dedi.

SARIKAMIŞ VE SELİM İLÇELERİMİZE RUHSATLI HAYVAN PAZARLARI YAPIMI İÇİN KAZMA VURULDU

Ardahan Kars Artvin Kalkınma (AKAK) Projesi kapsamında Selim İlçesi Hayvan Pazarı Rehabilitasyonu ve Sarıkamış İlçesi Hayvan Pazarı yapımı başladı. 05/02/2018 tarihinde tamamlanması beklenen hayvan pazarlarından Selim İlçesine yapılacak olan 878 Büyükbaş + 384 Küçükbaş hayvan kapasiteli olup, Sarıkamış İlçesine yapılacak olan ise 710 Büyükbaş + 150 Küçükbaş hayvan kapasitesine sahip olacaktır.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün: “2015 yılı TUİK verilerine göre büyükbaş hayvan varlığında Ülke sıralamasında ilk 5’te olan İlimize yönelik yapılan bu iki tesisin hayvancılığımızın gelişmesinde önemli olacağını düşünüyorum. Bu şekilde hayvan alım-satımda çevre illere komşu olan bu iki İlçemize hayvan alımı için gelen üreticiler daha uygun bir ortamla karşılanacaktır. Sarıkamış İlçemize yapılacak olan ruhsatlı hayvan pazarı için ihaleyi alan firmaya yer teslimi yapıldı. Bu pazarın açık ve yarı açık padokları, kapalı ahırı, idari binaları, kafeteryaları, mescitleri, karantina ahırları, yem depoları, dezenfeksiyon üniteleri, kantar bölmeleri, yükleme ve indirme rampaları, yaya hayvan ve kamyon geçişleri bulunmaktadır. Ayrıca Selim İlçesinde hali hazırda bulunan hayvan pazarının rehabilitasyonu yapılarak daha modern bir hal alıp hizmet vermesi sağlanacaktır” dedi.

SONBAHAR ŞAP AŞILAMA KAMPANYASI DÖNEMİ

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün: “Halk arasında ‘dabak’ olarak ta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bakanlığımız tarafından proje kapsamında aşılarımız tahsis edilmiştir. 2016 yılı sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası Eylül ayı sonu itibariyle başlatıldı. Aşılama zorunlu olup, hayvanlarını aşılatmayan yetiştiriciler hakkında idari para cezası uygulanacaktır. Aşı hizmetlerinin yürütülmesinde aksaklık yaşanmaması hususunda gereken tedbirleri aldık. Köy muhtarı ile koordineli çalışarak hayvan sahiplerimizin tamamen aşıları yaptırmasını ve mağdur olmaması için duyarlı olmasını istiyoruz. “dedi

Şap hastalığın önlenmesi ve yetiştiricilerin mağdur olmaması için hayvan sahiplerinin hayvanlarına şap aşısı yaptırmaları konusunda duyarlı olması gerekmektedir. Kampanyada gerekli başarının sağlanması için hayvan sahiplerince en üst düzeyde duyarlılık gösterilmesi gerekmektedir. Yetiştiricilerimize önemle duyurulur.

HAYVAN KÜPE NUMARALARI ARTIK CEP TELEFONU İLE SORGULANABİLİYOR

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün: “Ülkemizde büyükbaş hayvanlar ile küçükbaş hayvanlar küpelenerek ulusal veritabanında kayıt altına alınmakta, mevcut kayıt sistemi vasıtasıyla hayvanların hareketleri ve hastalıkları izlenebilmektedir. Kayıt sisteminde kayıt altına alınan hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Bakanlığımızca  https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Ayrıca küpe takılan hayvanların bilgilerine vatandaşlarımızın erişmesi ve Kurban Bayramında mağdur olmamaları için e-Devlet Kapısında(www.turkiye.gov.tr)  yeni hizmet yayına koyulmuştur. Söz konusu adresten hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir. Vatandaşlarımız e-Devlet üyeliği olmadan bilgisayardan veya cep telefonlarından bu hizmetleri kullanarak almak istediği hayvan hakkında resmi bilgilere https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sitesinden erişebilecektir. Vatandaşlarımıza önemle duyurulur.” dedi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER