Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun
Vali Ahmet Kara, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında; “Kadın hakları ile savunulan, kadınların ayrıcalıklı haklara sahip olması değil, sırf insan oldukları için her yerde ve herkes için geçerli olan haklara sahip olmalarıdır.” dedi.
08 Mart 2012 Perşembe 08:23
Kars Valisi Ahmet Kara’nın mesajı şöyle:
“Ülkemiz, cinsiyet eşitliğinin insan hakları, sosyal adalet ve demokratik temsille ilgili olduğunu, ekonomik kalkınma ve toplumsal barış açısından temel nitelik taşıdığını kabul etmektedir. Bu bağlamda; kadının insan hakları konusunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Son yıllarda AB müktesebatına uyum sürecinde yapılan pozitif düzenlemelerle de önemli kazanımlar sağlanmıştır. Bu çerçevede çok önemli yapısal ve yasal düzenlemeler yapılmış, “Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü” kurulmuştur. 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun, 1998 yılında, “Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun” 08 Mart 2012 günü (bugün) yürürlüğe girmiştir. Kadın haklarının korunması ile ilgili olarak Anayasamızın 10, 41, 50, 66 ve 90. maddelerinde yapılan düzenlemelerle kadınlar lehine pozitif ayrımcılık sağlanmıştır. Anayasa ve Kanunlarda yapılan düzenlemelerin yanında Devletimizce; “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı” ve “Kadına Yönelik Aile içi Şiddetle Mücadele Eylem Planı” oluşturulmuştur.
Ülkemiz açısından bu konudaki gelişmeler; Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar süregelmiştir. 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu, kadınlara gerek aile içinde gerekse birey olarak eşit haklar sağlamıştır. Kadınların yasal statülerinin eşitlenmesinde önemli bir aşama da siyasi hakların kazanılmasıdır. Yaşamın her alanında olduğu gibi, özellikle bağımsızlık mücadelesi verdiğimiz Kurtuluş Savaşı yıllarında, her türlü fedakarlığı göstererek, erkeğiyle omuz omuza kurtuluş mücadelesi veren Türk kadınına, 1930’da yerel, 1934’de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Unutulmamalıdır ki, Türk kadını bu hakkı elde ettiği dönemde, dünyanın bir çok yerinde kadınlar bu haktan mahrumdu.
İlimiz; İçişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen “Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı”nda 6 pilot ilden birisi olarak yapılan çalışmalarla Kadın Dostu Kent konumuna gelmiştir. Kadın Konukevi Müdürlüğümüz 01.02.2011 tarihi itibariyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyete başlamıştır.
Konuyu dini açıdan değerlendirdiğimizde de, İslam dininin kadına büyük önem verdiğini görmekteyiz. İslam’da; gerek insanlık ve Allah’a kulluk bakımından gerekse temel hak ve sorumluluklar açısından kadının konumu erkekten farklı değildir. Buna göre; yaşama, mülkiyet ve tasarruf, kanun önünde eşitlik ve adaletle muamele görme, mesken dokunulmazlığı, şeref ve onurun korunması, inanç ve düşünce özgürlüğü, evlenme ve aile kurma, özel hayatının gizliliği ve dokunulmazlığı, geçim teminatı gibi temel haklar bakımından kadınla erkek arasında fark yoktur. İlke olarak insanların en değerlisi takvâda en üstün olanıdır. Kur’ân-ı Kerim’de, farklı fizyolojik ve psikolojik yapıya sahip olan kadın ve erkekten biri diğerinden daha üstün veya ikisi birbirine eşit tutulmak yerine, birbirinin tamamlayıcısı kabul edilmiştir. Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed (Sav) de “Cennet anaların ayakları altındadır” buyurmak suretiyle İslam’ın kadına, özellikle de annelere verdiği önemi en güzel şekilde vurgulamıştır.
Bu duygu ve düşüncelerle “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla tüm kadınlarımıza sağlık, esenlik, aile yuvalarında huzur ve mutluluklar dilerim.”